NB II

Bayern-verő csapattól tanulhatott az NB II bajnokesélyesének szakmai stábja

Pozitív megerősítéseket kapott a balmazújvárosi vezetőedző, Feczkó Tamás a Rosztov szakembereitől.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő vezetőedzője, Feczkó Tamás és pályaedzője, Szergej Pacaj január elején az angol West Bromwich-hoz utazott tanulmányútra. A tanulás azonban ennyivel még nem ért véget, hiszen az NB II-es csapat edzői – karöltve már az erőnléti és kapusedzővel – a februári törökországi edzőtáborban annál a Rosztovnál tettek látogatást, amely a Bajnokok Ligájában a Bayern Münchennel, az Atlético Madriddal és a PSV Eindhovennel került össze. Az orosz csapat jelenlegi alelnöke, tanácsadója az a Kurban Berdijev, akivel Pacaj korábban együtt dolgozott a Rubin Kazanynál – Berdijev akkor még vezetőedzőként tevékenykedett. A Rangadónak a hajdúságiak vezetőedzője, Feczkó Tamás mesélt az élményekről.

– Egy hosszú délutánt töltöttünk Berdijevvel, aki először fél óra beszélgetést ígért nekünk, aztán ebből több mint másfél óra lett – emlékezett vissza az NB II harmadik helyén álló együttes trénere. – Rengeteg szakmai kérdésünk volt, ő pedig nagyon türelmesen és korrekt módon válaszolt mindegyikre. Ezek után a kapusedzőnk, Fekete Róbert is több mint két órán keresztül beszélgetett a rosztovi kapusedzővel, Vitalij Kafanovval. Róla azt érdemes tudni, hogy az orosz kapusedző-képzés vezetője, a Rubin Kazanynál korábban az akkori harmadik számú hálóőrt a válogatottig repítette, a Rosztov jelenlegi kapusa, Soslan Dzanajev pedig ma már olyan szinten véd, hogy Akinfejev helyettese a válogatottnál. Nagyon nagy tiszteletnek örvend a szakmai berkekben Kafanov. Az erőnléti edzőnk, György Rolland pedig az erőnléti stábbal töltött nagyjából egy órát – folytatta Feczkó.

– Berdijevvel többnyire taktikai dolgokról beszéltünk, összességében azonban elmondhatom, hogy nagyon aprólékosan, részletesen magyarázzák el a játékosoknak. Több olyan meglátása is volt a 64 éves szakembernek, amivel teljesen meglepett, ezek logikus észrevételek voltak, mégis nagyon sokat lehetett belőlük tanulni. Szó esett az edzések felépítéséről, a heti ritmusról, ami nagyon hasonló, mint amit mi alkalmazunk Balmazújvárosban, ez elég jó megerősítés volt számunkra, hogy jó úton haladunk. A legnagyobb különbség a BL-résztvevő együttes és egy magyar csapat között mindenképpen a játékosállomány minőségében és a szakmai stáb összetételében keresendő. Berdijev együtteseire jellemző, hogy a játékosokból mindig igazi csapatot alkot. Emlékszem, régebben amikor a Kazanynál voltunk nála edzéslátogatáson, több stábtag volt a pályán, mint játékos, ez is óriási profizmusra és aprólékosságra vall – dicsérte kollégáját a balmazújvárosi vezetőedző.

A Rosztov a BL D-csoportjában a harmadik helyen végzett, de máig emlékezetes bravúr a Bayern München ellen aratott 3-2-es győzelmük hazai pályán. A magyar csapat trénerei erről is faggatták az oroszokat.

– Másnap Rosztovban majdnem munkaszüneti napot hirdettek, akkora öröm volt a városban. Érdekes párhuzam: két évvel ezelőtt vettük át Szergejjel a Balmazújváros irányítását, szinte napra pontosan akkor, amikor Berdijevék a Rosztovot. Ők az orosz élvonalban, mi pedig az NB II-ben voltunk tökutolsók, aztán mindketten az utolsó fordulóban harcoltuk ki a bennmaradást. Messziről indult mindkét csapat, most pedig láthatjuk, ki hol tart – osztotta meg az érdekességet Feczkó a Rangadóval. Végül kérésünkre kitért a törökországi edzőtáborban a macedón FC Szileksz Kratovót és a lengyel Podbeskidzie Bielsko-Bialát is legyőző csapatára is.

– Nagyon jót tett nekünk ez az edzőtábor, kiváló körülmények között edzettünk, nagyszerű volt a pályák és a szállás minősége, remek ellenfelekkel szemben mérhettük fel erőnket. Amit itthonra terveztünk, azt korábban elvégeztük, a taktikai részt pedig az edzőtáborban vettük át – foglalta össze Feczkó, majd kitért a hétvégi másodosztályú rajtra is, amelyen csapatával a negyedik helyen álló Békéscsabát látják vendégül.

– Rangadóval kezdünk, így nem lehet az idény eleji formára fogni semmit, kénytelenek leszünk felvenni a pörgős bajnoki ritmust. Ráadásul tévés meccsen, ami óriási dolog a csapat életében, hiszen a huszonegyedik fordulónál járunk és hetedjére fog mutatni minket a televízió, ez óriási megtiszteltetés. Bízunk benne, hogy az idő kegyes lesz hozzánk, a pálya alkalmas lesz a játékra és győztesen hagyjuk majd el a pályát – zárta a vezetőedző.

Olvasói sztorik