NB II

„Abnormális a fiatalszabály, azon kell taktikáznunk, hol ártanak a legkevesebbet”

Véber György szerint szó szerint meg kell tanítaniuk futballozni az akadémiáról kikerült játékosokat.

Október végén vette át az NB II-es Nyíregyháza Spartacus FC irányítását Véber György, aki azóta hat mérkőzésen két-két győzelmet, döntetlent és vereséget jegyzett a csapattal – a feljutásról áhítozó Szpari így a liga 10. helyén telel, tízpontos hátrányban a listavezető Puskás Akadémia mögött. A szakember csapata teljesítményéről, a feljutási esélyekről és az MLSZ fiatalszabályáról is beszélt a DigiSport Reggeli Start című műsorában:

– Nem igazán vagyok elégedett az eddigi eredményeinkkel, de leszögezném: nem úszott még el a feljutás számunkra, a céljaink ugyanazok, mint korábban – sőt még erősödtek is. Az NB II-ben össze-vissza verik egymást a csapatok, csak hogy egy példával éljek: a hat forduló után egypontos Békéscsaba most már előttünk van a tabellán…Nehéz feladat áll előttünk, de nem lehetetlen. Szükségünk lesz a körbeverésekre is, de erős a csapat, egy jól sikerült téli felkészüléssel igenis lehet esélyünk az élvonalba jutásra.

– Négy-öt csapat kerülhet oda a végén, ebben benne vagyunk mi is – folytatta Véber.– Adottak a feltételek, adottak a célok, engem erre a feladatra szerződtettek – hajtok a mesterhármasra, hogy a harmadik csapatomat is feljuttassam az NB I-be. Van nyomás, de van bizalom is, kifejezetten élvezem ezt a helyzetet. Ennek ellenére nem hiszem, hogy bárki a kardjába dőlne, ha nem sikerülne kiharcolnunk az élvonalba jutást: fél plusz egy éves szerződésem van, de a maradásom nem elsősorban a feljutástól, hanem az elvégzett szakmai munkától függ.

A szakember ezután rátért az MLSZ úgynevezett fiatalszabályára, melynek értelmében két, 1996-os vagy későbbi születésű játékosnak mindig a pályán kell lennie a csapatokban:

– Ami nekem új volt, az a fiatalszabály. Ezt abszolút helytelennek tartom egyébként, ez egy abnormális szabály. Volt olyan mérkőzés, ahol azért kellett cseréljek, hogy a következő cserét előkészítsem…Szerintem nem így kellene betenni az ifjoncokat, vívják ki maguknak a játéklehetőséget – mert így, gyakorlatilag konkurencia nélkül elkényelmesednek. Így azt gondolhatják: “én 97′ után születtem, tehát úgyis játszani fogok”, ami helytelen hozzáállás.

– Még nagyobb probléma – és itt meg kell védenem az edzőket -, hogy az akadémiákról érkező játékosokat gyakorlatilag szó szerint meg kell tanítanunk futballozni. Mondok is egy példát: az egyik fiatal játékosomról kaptunk már két vagy három gólt a szezonban, majd borzasztó lelkiismeretesen jött oda hozzám, hozta a mobilján a felvételt, mutassam meg, hogy hol és miben hibázott. Megtettem, majd rákérdeztem: erről még soha nem hallottál életedben, amit most mondtam neked? És azt mondta, hogy nem – pedig akadémiáról érkezett. Akik nem akarnak feljutni, ott természetesen nincs ezzel olyan nagy gond, de a komolyabb célokkal rendelkező csapatoknál konkrétan azon taktikázik az edző, hogy hol bujtassa el a játékost, hol árt a csapatnak a legkevesebbet. Ez pedig egyáltalán nem normális – zárta interjúját Véber György.

Olvasói sztorik