NB II

Balmaz: nem elképzelhetetlen az osztályváltás

Feczkó Tamás számára az élvonalbeli Paks búcsúztatása jelentette a félév csúcspontját.

Öldöklő küzdelem, nüánsznyi különbségek, gyakorta felboruló papírforma – címszavakban így lehetne összefoglalni a Merkantil Bank NB II. 2016/17-es kiírásának őszi szakaszát. A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő üde színfoltja volt a ligának, a hajdúságiak még saját szurkolóiknak is kellemes meglepetést okoztak a menetelésükkel. Feczkó Tamás vezetőedző a Hajdú-bihari Naplónak értékelte az elmúlt hónapok eseményeit, valamint kitért a felkészülésre és a várható erősítésekre.

– Az NB II. előző kiírásában még csak tizenhat alakulat indulhatott, ezzel szemben idén már húsz együttes állt a rajthoz. Milyen változást hozott a létszám bővítése?

– A másodosztályban szereplő futballisták nem voltak eddig hozzászokva, hogy ilyen hosszú legyen a szezon. Huszonhat nagyon komoly mérkőzést játszottunk az elmúlt hónapokban: húsz bajnokit, illetve három kupameccset vívtunk, a válogatott szünetekben a DVSC-vel és a Diósgyőrrel találkoztunk, valamint a nyáron az olasz élvonalban edződő Palermót láttuk vendégül. Kis túlzással egy bajnokságra elegendő összecsapás van a hátunk mögött. A nagyobb terhelés miatt bővebb keretet alakítottunk ki, mindenki legalább egyszer kezdőként kapott lehetőséget. A pontvadászat mezőnye egyébként nagyon kiegyenlített, az éllovast csupán néhány egység választja el a tizediktől. Közel azonos képességű csapatok alkotják a bajnokságot, csak egy-két gárda lóg ki, de ellenük sem mehet senki biztosra – meséli Feczkó Tamás.

A harmadik helyen telel az Újváros. Mennyire elégedett a helyezéssel?

– Ha a rajt előtt valaki azt mondja nekünk, hogy ebben a pozícióban telelünk, és a hátrányunk mindössze két pont lesz a listavezetővel szemben, a stáb tagjai, a játékosok és a szurkolók szó nélkül elfogadták volna. Több fordulón keresztül a képzeletbeli dobogó legfelső fokán álltunk, emiatt egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. A fiúk rengeteget dolgoztak, emellett igazi versenyhelyzet alakult ki a kezdőbe kerülésért, úgy gondolom, ezek a tényezők voltak a sikerünk legfőbb zálogai. Nagyon büszke vagyok a srácokra, hiszen a balmazújvárosi labdarúgás történetének legsikeresebb évét produkáltuk 2016-ban. Hálával tartozunk dr. Tiba Istvánnak és dr. Veres Margitnak, mivel olyan feltételeket teremtettek, amelyeknek köszönhetően nekünk csak a futballra kellett koncentrálnunk. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a drukkereinknek is a lelkes buzdításukért, amelyből hétről hétre rengeteg erőt meríthettünk. Remek hangulat uralkodik a stadionunkban, minden fellépésünk egy ünneppel ér fel, ami örömmel tölti el az egész csapatot.

– Több fényes győzelmet arattak az ősz folyamán. Melyik diadalra emlékszik vissza a legszívesebben?

– A Pakssal vívott Magyar Kupa-ütközetet emelném ki. A tolnaiak ellen főleg olyan játékosok léptek pályára, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak, mégis bizonyították tudásukat. Az utolsó percben született a győztes találat, ami még édesebbé teszi a sikert. A bajnokik közül a Nyíregyháza otthonában szerzett három pontot tartom a legnagyobb fegyverténynek.

– A Magyar Kupában a Zalaegerszeg búcsúztatta a Balmazt. Hogyan értékeli a kupaszereplést?

– Szerettünk volna a lehető legtovább talpon maradni a sorozatban, abban bíztunk, hogy még tavasszal is érdekeltek leszünk az MK-ban. A Zalaegerszeggel egy ki-ki mérkőzést vívtunk, de az igazat megvallva, nem a legjobb periódusban – a Puskással és a Kisvárdával vívott bajnoki között- vártuk a kezdő sípszót a zalaiak ellen.

– Mikor kezdődik a felkészülés?

– Január 9-én, hétfőn kezdődik a munka. Ha minden a terveink szerint alakul, tíz napot Törökországban töltünk el, amiből sokat profitálhatunk. Valószínűleg külföldi vetélytársakkal is összemérjük a tudásunkat, mivel ezek a riválisok más kultúrát és stílust képviselnek, hasznos tanulságokkal gazdagodhatunk az ellenük vívott kilencven percek során.

– Mely posztokon erősítene?

– Az összes pozícióban két azonos képességű labdarúgó vár bevetésre, de minden keretre pozitívan hathat a vérfrissítés, így nálunk is várható minimális játékosmozgás.

– Reális cél lehet az NB I-be kerülés?

– A mutatott játékunk alapján nem talajtól elrugaszkodott gondolat az osztályváltás, ám többször említettem már, mi mindig csak a következő feladatra összpontosítunk. Ráérünk erről a témáról abban az esetben elmélkedni, ha a harmincnyolcadik játéknapot követően feljutásra feljogosító helyen állunk. Nyáron abban egyeztünk meg elnök úrral, hogy idén mindenképpen benyújtjuk a licenckérelmet. Év elején úgy kalkuláltam, hogy hét együttes álmodozhat az élvonalról, ebből ketten elszálltak. Véleményem szerint az első öt helyezett dönti el egymás között a dobogós helyezések sorsát.

forrás: HBN–Biró Ádám
A teljes interjú ITT olvasható.

Olvasói sztorik