NB II

Jó úton halad a Szeged 2011

A lényeg a fiatalok beépítése. Ivancsics Gellért családi okokból távozott.

Az NB I-el együtt az NB II 2016-os küzdelmei is lezárultak december 11-én, a Szeged 2011 pedig a nyolcadik helyen tölti a szünetet. A csapat honlapja hosszabb interjút készített Adem Kapiccsal, a klub sportigazgatójával.

A tréner elmondása szerint szeretne még ennél is jobban szerepelni a csapattal, ám az elsődleges cél a Grosics Akadémiáról érkező fiatalok beépítése, ezzel a résszel pedig elégedett.

– Pechesek is voltunk, hiszen sérülések is nehezítették a helyzetünket, mint például Hegedűs Martin esetében. Remélem, minden rendben lesz vele a tavaszra, januárban már visszatérhet. A pontokat tekintve persze nem csak én, hanem a játékos, az edző, és mindenki többet szeretne. Minden meccs bizonyította, hogy mi képesek vagyunk jól futballozni, de a helyzeteink 30%-át sem használtuk ki. Ha a húsz meccset megnézzük, szinte mindegyiken jól futballoztunk, ám a végére lecsökkent a koncentrációnk. Nem éltünk a lehetőségeinkkel, a fociban pedig mindig benne van, hogy szögletből, vagy pontrúgásból kapsz egy gólt, ezt követően pedig megrendül az önbizalom is. Ez előfordul, amikor több fiatal szerepel a csapatban. A ligában mi, és a Zalaegerszeg adta a legtöbb lehetőséget a fiatal futballistáknak, ebben pedig benne van a hullámzás lehetősége – fogalmazott Kapic.

Az ősz utolsó fordulóján a Szeged 2011 – amely Gyulán játszik – a valóban szegedi SZEOL-lal játszott. Kapic szerint ez extra motivációt jelentett.

– Nekünk az első szempont mindig a három pont, nem az ellenfelet nézzük. Számunkra most így alakult, hogy Gyulán kell játszanunk. Minden városban, ahol több klub van, az adott játékosok szeretnék megmutatni, hogy ott ők az első számú csapat. Biztos volt egy extra motiváció a csapatban – magyarázta a sportigazgató, aki nemrég szerződést bontott Ivancsics Gellérttel.

– Nem volt semmilyen probléma közöttünk Gellérttel, neki a családtól való távolság jelentett nehézséget. Mindig 100%-ot próbált nyújtani, de egy idő után, a párjától távol nehéz volt koncentrálnia. Egy rendes, korrekt srác, az igazat mondta nekünk. Ahhoz, hogy a 100%-ot nyújtsd, nem elég csak a test, amit pedig ő tudott most adni maximális teljesítményeként, az nem volt elég. Észleltük a problémát, ezt a döntést hoztuk, sok sikert kívántunk neki a folytatásban – mondta erről a sportigazgató.

A nyári igazolások is szóba kerültek.

– Nem olyan játékosokat kerestünk, akiknek van 150 NB I-es meccse, hanem aki emberileg is be tud illeszkedni a csapatba. Horváth Attila játszott a legtöbbet, de azokkal is elégedettek vagyunk, akik nem töltöttek ennyi időt a pályán. Jagodics Bence kilenc meccsen kapott szerepet, ahol jól teljesített, de pont az ő posztján van egy Farkas Márk és egy Tóth Gábor vagy egy Mészáros Márk, akik mind NB I-es szintű játékosok. Hosszútávon kifizetődő, hogyha konkurenciaharc van a csapaton belül, meg kell küzdeni a posztokért, ha csak tizenegy jó játékosunk van, a többiek pedig alacsonyabb szintet képviselnek, az nem tesz jót – magyarázta az egykoron a szlovén válogatottban is játszó, 45 éves tréner, aki a tavaszi célokról is beszélt.

– Azt látjuk, hogy a koncentrációban vannak hiányosságaink, megvannak a hullámvölgyeink, 60-70 percet jól tudtunk futballozni, de a maradék időben pontot veszítettünk. Az a célunk, hogy ezt az időszakot kitoljuk, ne 60-70, hanem 85 perc legyen – summázta Kapic.

Az egykori Fradi-középpályás a téli igazolásokról is beszélt.

– Amikor többen hiányoztak a kezdőcsapatból, szerencsére a fiatalok is jól teljesítettek, megmutatták, hogy számíthatunk rájuk. Tizennyolc meccs van még a bajnokságból, de mi nem mindent ezekre teszünk fel. Persze ha lesz olyan játékos a piacon, akit úgy érez a vezetőedző, hogy segíthet nekünk, nem mondom, hogy nem próbáljuk meg elhozni – mondta Kapic.

A következő téma az évkezdet volt.

– A SZEOL elleni meccs után szabadságra mentek a játékosok, egy kicsit fejben is kipihenhetik magukat. Ezt követően indul az aktív pihenés, minden játékos megkapta a maga programját, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie. Január 9-én kezdődnek az edzések, majd 22-én utazunk Törökországba, ahol a tervek szerint négy felkészülési mérkőzést játszunk, és február másodikán jövünk vissza. Az utazó keretben két-három U19-es labdarúgó is helyet kaphat, ahogyan a jövő nyáron is szeretnénk további fiatalokat is beépíteni a csapatba – árulta el az egykori Duisburg-játékos.

És hogy kik számítanak a legnagyobb ígéretnek?

– Most van egy 15 éves játékosunk, aki az U15-ös csapatban játszik, Ha vele minden rendben lesz, akkor legkésőbb két-három éven belül ő a felnőtt csapat tagja lehet, de egyelőre szisztematikusan kell őt felépítenünk, mint ahogy Zádori Krisztiánnal is tettük. Ő mára az első számú csatárunk lett, most is érdeklődnek iránta NB I-es klubok. Ugyanezt az utat jártuk végig Zabari Dáviddal, Balogh Gusztávval, Czirok Józseffel, Hegedűs Martinnal vagy Povázsai Zsolttal. Egy dologra van még szükségük, hogy stabil játékosok legyenek: időre. A szegedi utánpótlásban is hasonló a helyzet, több srác van, akire pozitívumként fog hatni, ha bedobjuk őket majd a tűzbe. Három évvel ez előtt Zabari Dávid is hasonló helyzetben volt, mostanra tapasztalt játékossá vált – zárta szavait Kapic.

Olvasói sztorik