NB II

A Balmazújváros edzője szerint ők nem a Leicester, de…

Tavaly fél lábbal az NB III-ban voltak, most hat pont előnnyel vezetik az NB II-t. Nincs milliárdos hátterük, sem ex-NB I-es játékosaik, de vállalnák az élvonalat.

Kisebb csoda van készülőben a másodosztályban, mert ami a Vasas az NB I-ben, az a Balmazújváros egy vonallal lejjebb. A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő csapata hat pont előnnyel vezeti az NB II-t, élvonalat megjárt, sokkal nagyobb költségvetésű és első osztályú rutinnal rendelkező játékosokkal felálló csapatok előtt. Pedig két éve már szinte abszolút biztos kiesőnek tűntek – akkor, reménytelen helyzetben vette át a csapatot Feczkó Tamás. Végül bennmaradtak, majd tavaly ötödik helyen végeztek. Idén pedig menetelnek, bár még nem mondják ki, hogy az NB I felé.
– Ez egy részeredmény, a tabella még változhat, a játékosaim is tudják, mi a véleményem róla. A hat pont előnyünknek több összetevője van. A vezetőség remek feltételeket teremt, nekünk csak a játékkal kell foglalkozni. Nagyszerű játékosokkal dolgozhatok, akik gondolkodás nélkül elvégeznek minden munkát. Pályaedzőm, Pacaj Szergej kilenc országban légióskodott, remek tapasztalatokkal rendelkezik, de a stábból Fekete Robit, György Rollandot, Nagy Enikőt, Zájcsek Tibort is említhetem, akik szintén a legjobb szakemberek között vannak a maguk területén – mondja a Rangadónak a balmazújvárosi vezetőedző, aki 2015. márciusában érkezett a csapathoz. Akkor úgy tűnt, kezdheti készíteni őket az NB III-ra, tavasszal addig pontot sem szereztek. Aztán…

– Utolsó helyen vettem át a csapatot, nyolc pont hátrányban a bennmaradó helytől, tizenegy fordulónk volt, hogy megmeneküljünk. Sikerült. Az a bennmaradás nagyobb eredmény a tavalyi ötödik helynél, szinte az NB III-ból jöttünk vissza, rajtunk kívül egy fillért nem adott volna senki a bennmaradásért. Tavaly nyáron aztán tizenhatan érkeztek hozzánk, de csak hárman az NB II-ből, a többiek az utánpótlásból, NB III-ból – meséli a tréner.
A Magyar Kupában is még álló, legutóbb a Paksot búcsúztató Balmazújváros menetelésének egyik csodája épp az, hogy szinte nincs ex-élvonalbeli játékosa, a Dinamo Kijevet is megjárt Farkas Balázs az egyetlen ismertebb név. Mégis minden együtt van, és a csapat egysége a jelek szerint többet ér pár „levitézlett” NB I-es spílernél.
– Van egy hatfős régebbi mag, akik már öt éve itt vannak, ők jelentik az alapot, a mentalitást ők határozzák meg. A keretünk többféle játékstílusra alkalmas, a mérkőzések nagy részében a saját játékunkat játsszuk – jelenti ki Feczkó Tamás, és hogy Balmazújvárosban valóban cél a folyamatos előrelépés, azt jelzi, szezon előtt is beszéltek már a másodosztály tetejéről. Persze, csak elméletben. Hisz Balmazújvárosban nincsen olyan háttér a csapat mögött, mint egyik-másik gazdag riválisnál (nem csak gazdasági értelemben), viszont a feltételek adottak – akár a legmagasabb osztályhoz is.

– Miután évről évre egyre előrébb lépünk, a célkitűzés év elején az első négy hely volt. De tényleg nem foglalkozunk a feljutással, csak a soron következő hétvégével. A költségvetésünk az NB II-ben a 12-14. hely környékén van, de az infrastruktúránk NB I-es, edzőközpontunk is van, olyan, amilyen sok élvonalbeli klubnak nincs. Keményen dolgozunk azért, hogy eredményesek tudjunk lenni – jelenti ki az edző. Mosolyog a Leicester és Vasas-párhuzamon, nem mi vagyunk az elsők, akiktől hallja:
– Többször hallottuk már az újságíróktól és a barátoktól ezt a szöveget, de nem foglalkozunk vele. Majd ha a 36. fordulóban is hat pont lesz az előnyünk… Pályaedzőként dolgoztam már az NB I-ben, de mint minden edzőnek, nekem is az a célom, hogy egyszer élvonalbeli tréner legyek. Ezért persze tenni kell – véli Feczkó.

A másodosztály mezőnyéről, másokhoz hasonlóan úgy véli, nagyon kiegyenlített, minden pontért meg kell küzdeni. A Balmazújváros szívós csapat, tizenöt forduló alatt csak tizenkét gólt kapott – abból négyet egyetlen meccsen – nem lőnek sokat, de nekik se nagyon lehet gólt lőni. Hogy ez elég lesz-e a célkitűzés eléréséhez (ami hivatalosan ugyebár az első négy hely valamelyike) – hát erről a már hallott választ kapjuk: korai még beszélni róla.
– Van hét csapat, amelyik kiemelkedik a mezőnyből azok közül bárki odaérhet. Mi is köztük vagyunk. Évről évre erősebb a mezőny, bárki bárkit meg tud verni idegenben is. Biztos vagyok benne, hogy a végelszámolásnál is ott leszünk az elején. Lehet álmodozni, de ha nem dolgozunk, nem lesz eredménye. Amikor bennmaradtunk, akkor is ugyanígy voltunk: nem néztük a tabellát, nem álmodoztunk, hanem melóztunk. Ebben a receptben hiszek – szögezi le a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő vezetőedzője. A recept egyelőre működik.

Olvasói sztorik