NB II

Mátyus: óriási bravúr, hogy vezetjük a tabellát

A Nyíregyháza vezetőedzője úgy véli, a Puskás Akadémia lesz az NB II befutója, csapata pedig a második helyért vívhat nagy harcot.

Tíz forduló után a frissen feljutó Nyíregyháza Spartacus áll az élen a másodosztályban. A tavaly nyáron az NB I-ből az NB III-ba visszasorolt nyírségiek hat győzelem mellett két döntetlent, valamint két vereséget számlálnak, és egy ponttal előzik meg a második Balmazújvárost. A Nyíregyháza vezetőedzője, Mátyus János a Rangadónak nyilatkozott a bravúros szezonrajtról.

– Eltelt a szezon negyede, és a helyezésünk nem is lehetne jobb. Azt azonban látni kell, hogy ebben a bajnokságban még nem mi vagyunk a legjobb csapat, ezért is gondolom bravúrosnak azt, ahol most állunk – kezdte Mátyus János. – Főleg annak fényében, hogy a nyáron tizennégy új játékos érkezett hozzánk. Nem szeretek a múltról beszélni, de megint egy teljesen új csapatot kellett építenünk, és ez nem megy egyik percről a másikra. Nem lehetek elégedetlen, de még rengeteg teendőre van szükség ahhoz, hogy a tabella jelen állása valóban reális képet mutasson.

– Mindig ehhez kanyarodok vissza, de távoztak a légiósaink, akik a csapat gerincét alkották. Jött helyettük tizennégy játékos, és idő kell ahhoz, hogy ők összeszokjanak – folytatta a Nyíregyháza mestere. – Ehhez még hozzájön pluszban, hogy meg kell találnom a megfelelő hadrendet és a megfelelő összeállítást. Szinte minden héten három-négy helyen változtatunk kell, ez korántsem egészséges. Hatalmas érvágás még számunkra, hogy gyakorlatilag a teljes védelmünk kiesett: Máté Péternek eltört a bordája, illetve térdproblémák miatt Dvorschákra, Szokolra, Törteire és Rubusra sem számíthatok, tehát összesen öt védőnk nincs meg. Olyan csapataim voltak eddig, amelyeknél a biztos védekezés alapkövetelmény volt, mindig kevés gólt kaptunk, és ez így volt most a bajnokság elején is, de sajnos a teljes védelem eltűnt. Ezt kellett pótolni. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen elsők vagyunk, ezért nem kell magyarázkodnom, de rengeteg a teendőnk, és sok játékosnak vissza kell térnie ahhoz, hogy feljutásra esélyes csapatként beszélhessünk magunkról.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ennyi probléma ellenére hogyan lehet az, hogy mégis a Szpari vezeti a másodosztály tabelláját.

– Ez egy nagyon jó kérdés. A meccseken a szakmai stábbal a döntéseink rendszerint nagyon jól sülnek el, nagyjából mindig eltaláltuk az összeállítást. Persze voltak fájó vereségek, például legutóbb hazai pályán kikaptunk a Balmazújvárostól, de összességében azt gondolom, hogy a meccseléseink kimondottan bravúrosan sikerültek, és ezért vagyunk az első helyen. Van egy másik része is: amikor a csapat kimegy a pályára, akkor a mentális tényezők nagyon rendben vannak a játékosoknál.

Nem titok, hogy Mátyus János és a Nyíregyháza célja az élvonalba kerülés, de a táblázat is jól mutatja, hogy a feljutást érő első két helyért legalább négy-öt csapat csatázik.

– Óriási a tülekedés. Úgy gondolom, hogy a bajnokságból előbb-utóbb ki fog emelkedni a Puskás Akadémia, számomra nem kérdés, hogy a felcsútiak lesznek a bajnokok. A második helyért hatalmas csörte lesz köztünk és a ZTE, a Balmazújváros, a Békéscsaba és a szintén favorittá előrelépő Kisvárda között.

Olvasói sztorik