NB II

Válogatott klasszisok teszik “topbajnoksággá” az NB II-t

Több mint nyolcvan válogatottsággal rendelkezik az az NB II-es álomtizenegy, amelynek tagjai a másodosztály nyitófordulójában bizonyították: rutinjukkal lehet rájuk számítani.

Hétvégén elrajtolt az NB II-es bajnokság – 20 csapat részvételével. Összeállításunkban a nyitó forduló kapcsán olyan tizenegyet állítottunk össze, melyben kizárólag rutinos, 30 év feletti, döntő többségben válogatott játékosok jutottak szóhoz.

Kapu: Szántai Levente (33 év), Szeged 2011

A Szeged 2011 kapuját a rutinos, 33 éves Szántai Levente védte, aki a legmagasabb honi osztályban 76 alkalommal szerepelt korábban. A tapasztalt hálóőr tavaly nyáron igazolt a szegediekhez, klubjában alapembernek számít, vasárnap a SZEOL elleni bajnokit hibátlanul hozta, csapata Farkas M. góljával diadalmaskodott nyitásként A válogatottban nem mutatkozott be az Újpest, az MTK és REAC korábbi kapusa – csak kerettagságig jutott.

Védelem: Vermes Krisztián (31); Kisvárda, Máté Péter (31), Nyíregyháza; Gyepes Gábor (35), Soroksár

Értelemszerűen három tapasztalt bekk alkotja az NB II-es rutinos játékosokból álló csapat védelmét. A Kisvárda színeiben Vermes Krisztián (1985), Nyíregyházán Máté Péter (1984), míg Soroksáron Gyepes Gábor (1981) játszotta végig együttese bajnokiját, igaz, győzelemnek csak a kisvárdiak örülhettek a Budaörs felett. Vermes nyáron Szolnokról igazolt Kisvárdára, komoly NB I-es tapasztalatával (76 mérkőzés az első osztályban) segítheti az ország legkeletibb csücskében található csapatát, hogy idén is a végsőkig harcban legyenek a feljutásért. Az ex-újpesti bekk korábban hat alkalommal szerepelt a válogatottban.

Máté Péter (1984) nyár óta erősíti Mátyus János csapatát, az új szezonban a nyíregyházi védelemnek adhat stabilitást az NB I-ben korábban 165 fellépéssel rendelkező ex-debreceni védő. Máté a válogatottban kerettagságig jutott.

A Ferencváros korábbi, 26-szoros válogatottja, Gyepes Gábor (1981) a malajziai légióskodás után második szezonját kezdte meg az NB II-es Soroksár színeiben – az új szezonban 35 évesen is alapember lehet.

Középpálya: Sándor György (32), PAFC; Polonkai Attila (37), PAFC; Sipeki István (37), Vác; Sifter Tamás (35), Sopron

A középpályán a Puskás Akadémia FC két rutinos játékosa, Sándor György (1984) és Polonkai Attila (1979) követelt helyet magának. Polonkai már három éve a felcsútiakat erősíti, az NB I-ben 315, a válogatottban három fellépéssel rendelkezik. Sándor György (1984) nyáron Ausztráliából tért haza, korábban többek között az Újpest és a Videoton színeiben 271 NB I-es mérkőzésig jutott, a válogatottban kilencszer szerepelt. Mindketten végigjátszották a Soroksár elleni (3-3) bajnokit. A pálya közepén a váci Sipeki István (1979) és a soproni Sifter Tamás (1981) kapott helyet csapatunkban, igaz, a válogatottban egyikük sem kapott meghívót karrierjük csúcsán. Sipeki tavaly nyáron igazolt Vácra, korábban a Diósgyőr és a Paks színeiben 324 alkalommal szerepelt a legmagasabb honi osztályban. A 35 éves Sifter Tamás kisebb megszakításokkal nem volt csak a Sopron játékosa, az NB I-ből korábbról 202 fellépése van, rutinjával segítheti Supka Attila csapatát. A nyitófordulóban végig a pályán volt – csakúgy, mint Sipeki.

Támadósor: Rajczi Péter (35), Kisvárda; Sitku Illés (38), Dorog; Rudolf Gergely (31), Nyíregyháza

A támadósort a Rajczi Péter (1981), Sitku Illés (1978), Rudolf Gergely (1985) hármas alkotja. A Kisvárda színeiben Rajczi góllal vette ki részét a győzelemből, a 11-szeres válogatott 2. szezonját kezdte a keleti csapatnál – ahol 35 évesen is képes lehet mérkőzéseket eldöntetni. Az NB I-ben, többi között az Újpest és a Kecskemét színeiben korábban 210 mérkőzésen 85 gólt termelt. Rudolf Gergely nyáron a székesfehérvári mellőzés után igazolt Nyíregyházára, ahol rögtön kezdőként jutott szóhoz a Csákvár elleni (0-0) bajnokin. Ha az új szezonban Rudolf góllövő cipőt húz, az NB I kapujáig repítheti a nyíregyháziakat. Rutinjában bízhatnak a szurkolók, az NB I-ben 118 mérkőzésen negyven, míg a válogatottban 28 találkozón tíz gól a mérlege. A csapat tizenegyedik tagjaként számoltunk az NB II legidősebb játékosával, Sitku Illéssel (1978), aki a hajrában bő tíz pernyi lehetőséget kapott a Dorog színeiben. A 38 éves támadó rutinjával és alázatával példát mutathat a dorogi fiataloknak. Sitku az NB I-ben 177 alkalommal szerepelt, míg a válogatott mezt egy alkalommal húzhatta magára.

Olvasói sztorik