NB II

Mátyus szuperlatívuszokban beszél Rudolfról

A Nyíregyháza vezetőedzője másfél év alatt harmadszor épít új csapatot, de így is az élvonalba jutás a célja.

Az NB I-ből való kizárása után a legutóbbi szezonban megnyerte a harmadosztályt, és most már az NB II-re készül a Nyíregyháza Spartacus együttese. A csapat vezetőedzője, a klub mellett az NB III-ban is kitartó Mátyus János a Rangadónak mesélt az évad előtti várakozásairól.

– Felemás érzéseim vannak. A legutóbbi idény csapatának egy része távozott tőlünk, a légiósaink elmentek a klubtól, amit nagyon sajnálunk, és óriási érvágás számunkra – kezdte Mátyus János. – Másrészről viszont pozitív érzéseim vannak, ugyanis rengeteg játékos érkezett hozzánk a tulajdonos úr segítségével. Probléma, hogy a játékos össze-vissza érkeztek, és szinte mindenki teljesen más fizikális állapotban van. A legfontosabb, hogy minél hamarabb megfelelő kondicionális állapotba hozzuk őket. Úgy érzem, hogy az NB II-ből egy csapat kiemelkedik, ez pedig a Puskás Akadémia. A második helyért viszont óriási versengés lesz, remélhetőleg a mi részvételünkkel is.

– Úgy érzem, hogy a keretünk kilencven százalékban kész – folytatta a fiatal szakember. – Egy-két játékos még érkezhet, de valószínűleg a jelenlegi kerettel fogunk nekimenni a jövő hétvégén kezdődő bajnokságnak. Az erősítésekkel abszolút elégedett vagyok, de azt sem szabad elfelejteni, hogy másfél év alatt harmadszor kell egy teljesen új csapatot építenem. Ez nagy kihívás, és nem egy megszokott helyzet, de eddig kétszer megoldottuk, nagyon bízom benne, hogy harmadszorra is sikerül.

– A legnagyobb és legérdekesebb nyári fogásuk a korábbi válogatott Rudolf Gergely szerződtetése volt, aki azért problémás játékos hírében áll. Milyen vele a munka és mennyire nehéz edzői feladat kihozni belőle a maximumot?

– Tisztában vagyok vele, hogy Rudolf Gergely megítélése kicsit felemás, de én csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. A pályán és azon kívül is vérbeli profi, igazi vezéregyéniség. Semmiféle negatívumot nem tudok vele kapcsolatban megemlíteni, minden szempontból hatalmas segítség számunkra az ő leigazolása. Talán ebben az is benne van, hogy remekül megtaláltam vele a közös hangot, valamint az is, hogy hazatalált, hiszen nyíregyházi születésű. A lényeg, hogy számomra hatalmas segítség a pályán és a pályán kívül is. Én is futballista voltam, és tudom magamról, hogy én sem voltam egyszerű eset. Láttam és tapasztaltam, hogy az edzők milyen módszerekhez nyúltak, és én mindig a tapasztalataimból táplálkozom. Futballisták egy nyelvet beszélnek, úgyhogy szerencsére megtaláltuk a közös hangot.

– A Szpari célja egyértelműen az a bizonyos második hely és a feljutás?

– A Nyíregyháza Spartacus, Révész Bálint, Brekk János, Mátyus János, a csapat, a város és mindenki célja az, hogy feljussunk az NB I-be.

Olvasói sztorik