nb2
NB II

Így néz ki az NB II jövő évi mezőnye

Több csapat is albérletben játszhat – erős húszas mezőny jöhet össze.

Bár még egy forduló hátravan a 2015–2016-os másodosztályú bajnokságból, a nagy kérdések – egy kivételével – eldőltek, azaz kialakult a jövő évi NB II mezőnye.

Az MLSZ Licencadó Bizottsága megtárgyalta az első körben elutasított klub(ok) fellebbezését és meghozta végleges határozatát. Ezek szerint 2016. július 30-án a másodosztályban kezdi meg szereplését az élvonalból kiesett Puskás Akadémia és Békéscsaba. Megfelelt az indulás feltételeinek, s megkapta a rajtengedélyt a jelenlegi másodosztály csapatai közül a Soroksár, a Balmazújváros, a Budaörs, a Csákvár, a Kisvárda, a Siófok, a Sopron, a Szeged, a Szolnoki MÁV és a Vác – foglalta össze a Soroksár SC hivatalos honlapja.

Az NB III-ból idén hét csapat jut fel, s valamennyi rendelkezik érvényes licenccel: keletről a Nyíregyháza és a Cegléd, a Közép-csoportból a Kozármisleny és a SZEOL, nyugatról pedig a Mosonmagyaróvár, illetve a Dorog. Legjobb harmadikként a Cigánd jut fel a másodosztályba.

Ez összesen tizenkilenc csapat. A huszadik helyre még két csapat „pályázik”: az élvonalba jutásról álmodozó Mezőkövesd és Zalaegerszeg. Közülük a vesztes fél, azaz az NB II-ben végül harmadik helyen végző csapat marad a következő bajnoki esztendőre is a másodosztályban. Ez minden bizonnyal a ZTE lesz, melynek kétpontos hátrányt kellene ledolgoznia riválisával szemben az utolsó játéknapon, miközben a borsodi alakulat a már kiesett Dunaújvárossal játszik hazai pályán.

Még három együttes kapta meg az NB II-es licencet – Ajka, Győri ETO, Újbuda –, ám ezek alanyi jogon idén nem értek el olyan helyezést, mely feljogosítaná a másodosztályú indulásra.

A 2016–2017-es szezon a szigorú licencelbírálási rendszer ellenére sem ígérkezik egyszerű menetnek. A zuhanyhíradó szerint ugyanis több csapat is „albérletben” rendezi majd hazai összecsapásait pályája átépítése miatt: a Cegléd Szolnokra, a Kozármisleny Pécsre, a Mosonmagyaróvár Győrbe, a SZEOL Kecskemétre, a Cigánd Balmazújvárosba, a Vác Dunaújvárosba, a Budaörs Csákvárra költözhet – teszi hozzá a lap.

Olvasói sztorik