NB II

Gyirmót, ZTE: van még tennivaló az NB I-hez

Glázer Róbert értékelte a két másodosztályú együttes vasárnapi rangadóját.

ZTE–Gyirmót rangadót rendeztek vasárnap az NB II 26. fordulójában. A hazaiak számára egyértelmű volt a cél: győzni kellett, hogy továbbra is lépéselőnyben legyenek a feljutásért a rivális Mezőkövesddel szemben. Gyirmóti részről is volt tétje a meccsnek: ha az együttes nyer, négy fordulóval a vége előtt biztosíthatja bajnoki címét és feljutását.

A találkozón végül a Zalaegerszeg akarata érvényesült inkább: bár valamivel agilisebben kezdett a súlyos baleset után a stadionba érkező szurkolóik által hajtott vendég együttes, a hazaiak később magukhoz ragadták a kezdeményezést, és végül 3-0-ra nyertek.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, korábbi szövetségi kapitány is megtekintette.

– Kimondott rangadót vártam – kezdte a szakember. – A mérkőzés a közepesnél kicsivel jobb színvonalú volt. A ZTE egy négy-egy-négy-egyes hadrendet választott, a Gyirmót pedig a megszokott négy-kettő-három-egyes felállásában lépett pályára. Meglepődtem, hiszen az első félidőben a Zalaegerszeg sokkal jobban futballozott – talán jobban akarta a győzelmet, mint a Gyirmót. Volt egy olyan érzésem, hogy a vendég együttes mintha az egy pontért jött volna, és azt még fél gőzzel is meg tudja oldani. A ZTE viszont veszélyesebb támadásokat vezetett, sőt több gólhelyzetet is kidolgozott. Nagy taktikai csata volt, ezt lehetett látni a pontrúgásoknál, illetve a mezőnyben is. Az első játékrészben jobbnak éreztem a hazai csapatot. A második félidőben arra számítottam, hogy visszaesik a ZTE, de nem így történt. Egy nagyszerű csere Mihalecztől – az addig amúgy jól játszó Koller helyére Wittrédi érkezett –, és abban a pillanatban még támadóbb, még kreatívabb lett a Zalaegerszeg. Ez döntőnek bizonyult, hiszen Wittrédi szép gólt rúgott, valamint sok jó labdát is adott. Ugyan megfogyatkozott a végén a hazai csapat, de a három-nullás győzelem megérdemelt volt a kicsit visszafogottabb, bár gyakorlatilag bajnoknak tekinthető Gyirmóttal szemben.

A Gyirmót NB I-es szereplése ugyan matematikailag még nem biztos, ám gyakorlatilag borítékolható. A ZTE viszont még nagy csatát vív a második helyért, de célként fogalmazták meg a vezetők az élvonalba jutást – adott a kérdés, NB I-es szintű csapatokat láttunk-e a pályán a vasárnapi rangadón?

– Még mindkét csapatnak sokat kell fejlődnie az NB I-hez. A Gyirmót esetében elmondható, hogy bár gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot, a figyelemnek nem szabadna lankadnia egy másodpercig sem. Az NB I-ben magasabbak a követelmények, még jobban kell koncentrálni. A ZTE tavasszal nem úgy muzsikált, ahogy azt várták, ezért is volt gondolom az edzőváltás – amivel személy szerint nem értettem egyet, védem Csank Jánost, ő egy nagyszerű edző. Összességében a ZTE-nek is rendkívül sokat kell még tennie azért, hogy NB I-es csapattá váljon.

Az NB I-es licenccel nem rendelkező Kisvárda 46 ponttal második, a ZTE 45-tel harmadik a tabellán. Szintén 45 pontot gyűjtött eddig az NB I-re vágyó Mezőkövesd, és a 42-42 pontos Csákvár, Balmazújváros duó is beleszólhat még a helyezésekbe – de a feljutásba licenc hiányában nem.

– A ZTE-nek is megvan a sansza az NB I-be jutásra, de ott van a Mezőkövesd is, illetve azok a csapatok, amelyeknek nincs licence az élvonalra. Nagy harc lesz a Kövesd és a Zalaegerszeg között az első osztályért.

Címlapfotó: GyirmotFC.hu

Olvasói sztorik