NB II

Klausz László: Magyarországon hamar jóllakottak lesznek a játékosok

Az NB II-es Szeged 2011 vezetőedzője csapata gyenge tavaszi szerepléséről és a magyar futballisták nem megfelelő mentalitásáról is nyilatkozott a Rangadónak.

Kapcsolódó cikkek

A téli szünetben még a negyedik helyen fordult, négy pontra a feljutást jelentő második helytől a Szeged 2011 az NB II küzdelmeiben. A szegediek sikeressége a tavaszra azonban alább hagyott, az eddigi kilenc bajnokin csupán nyolc pontot gyűjtöttek, legutóbb a Dunaújvárostól kaptak ki hazai pályán. A problémákról Klausz László vezetőedzőt faggattuk.

– A szezon második felében sajnos az eredményeink nem úgy alakulnak, ahogy kellene. Tudom, hogy a felnőtt futballban az eredmény a legfontosabb, de a legutóbbi, Dunaújváros elleni mérkőzésig nem voltam elkeseredve. Hozzáállásban és játékban azt valósítottuk meg ezzel a szűk kerettel is, amit elterveztem. Már az első tavaszi forduló óta minden meccsen sok helyzetet alakítottunk ki, és mindig csak egy pici hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a győzelem. A Dunaújváros elleni bajnoki azonban nagyon kihozott a sodromból, mert több olyan elemben is csalódást okozott a csapat, ami az elképzeléseimhez, a filozófiámhoz tartozik – kezdte a Rangadó.hu érdeklődésére Klausz László, a Szeged 2011 vezetőedzője. – Valljuk be, Magyarországon benne van a pakliban, hogy hamar jóllakottak lesznek a játékosok. Előtte három meccsen nem kaptunk gólt, két győzelmet és két döntetlen értünk. A Dunaújváros ugye szinte egy ificsapattal állt ki, és valahol szinte borítékolható is volt ez a hozzáállás, holott egész héten azt sulykoltam a játékosokba, hogy még véletlenül se kezeljük le az ellenfelet. Összességében értékelve a tavaszt a pontokkal természetesen nem vagyok elégedett, de mindig minden idegszálammal a következő mérkőzésre koncentrálok, sokat foglalkozom a futballal, és sokat tanultam. Úgy érzem, hogy jobb ember és jobb edző is lettem itt Szegeden. A hátralévő mérkőzéseken megpróbáljuk megfordítani az utóbbi időben kialakult véleményt, hiszen az eredmények alapján ítéltek meg minket.

Az eredménytelenség következtében olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Szeged keretében személyi változások történhetnek.

– A jövőre nézve gondolkodunk a vezetőséggel. A klub filozófiája a fiatalok beépítése, és az, hogy olyan győztes típusú játékosok alkossák a csapatot, akiken látni, hogy számukra minden mérkőzés számít, a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül. Pontosan ezt hiányoltam több tavaszi bajnokinkon is. A másodosztályban nem igazán a játéktudás, hanem az akarat és a mentalitás a fontos. Azon múlik az egész, hogy ezekben ki mennyire profi, és ki mennyire akar győzni a mérkőzéseken. Az NB II-ben nincs olyan kirívóan extra technikai vagy taktikai tudás, ezért a megfelelő hozzáállással sok minden el lehet érni – magyarázta a tréner. – Fontos, hogy legyen a játékosnak énképe, hogy tudja magát rangsorolni, hova tartozik, hol a helye. A magyar játékosok egy vereség után hajlamosak letargiába esni, a szőnyeg alatt csúsznak-másznak, mert kikaptak… Ha viszont akár a legrosszabb játékkal is nyerünk, akkor meg aztán minden szuper. Ez így nem jó, és ebben nem tudok a játékosokkal zöld ágra vergődni. Kicsit most borús a hangulat, de jön majd még napsütés is.

A korábbi 27-szeres magyar válogatott Klausz Lászlótól megkérdeztük, hogy a következő szezonban is ő irányítja-e a szegedi csapatot.

– Szeretnék maradni. Még senki nem tájékoztatott arról, hogy nincs munkám. Akkor is emelt fővel fogok azonban távozni, ha nem így lesz, mert mindent elkövettem a csapatért, amit tudtam.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik