NB II

Mihalecz Istvánt nagyon meglepte a kinevezés

A ZTE újdonsült edzőjében fel sem vetődött, hogy át kell vennie a felnőtt csapatot.

Hiába a ZTE jó szereplése és jelenleg feljutást érő, második pozíciója, hetek óta feszült volt a viszony Csank János edző és a vezetőség között. Ez végül a szerződés felbontásában csúcsosodott ki, a beugró tréner pedig nem más, mint az NB I-ben legutóbb a Siófok csapatát vezető ifj. Mihalecz István. Vele beszélgetett a Rangadó.hu.

– Mennyire lepte meg a lehetőség?

– Eddig is itt dolgoztam Zalaegerszegen, mint utánpótlás-szakágvezető. Teljesen el voltam foglalva a magam dolgaival, igyekeztünk arra az útra terelni a helyi utánpótlásbázist, ahol 8-10 évvel ezelőtt volt. Egyáltalán nem foglalkoztam az első csapat edzésének gondolatával, még illúzióként sem vetődött fel bennem.

– Ha korábban szóba sem került, mint lehetséges opció: ki kereste meg?

– Ügyvezetőnk, Ágoston Zoltán hívott fel hétfőn, hogy keddtől vegyem át a felnőtt csapatot. Az utóbbi három-négy hétben lehetett érezni a levegőben, hogy lesz valami. Fel-felröppentek nevek, de az enyém korábban sosem. Egyik pillanatról a másikra történt minden.

– Ki felügyeli így az utánpótlás munkáját?

– Erre a hat hétre átmenetileg megoldottuk a problémát. A napi operatív ügyeket Szabó Zsolt fogja átvenni, ő eddig az U17-et edzette. Az utánpótlás edzők közül Molnár Balázs és Vlaszák Géza is a felnőtt keret stábjánál fog dolgozni mostantól.

– Legutóbb Siófokon vállalt NB I-es vezetőedzői feladatot, azóta kevesebb hír érkezett ön felől. Mi volt az útja azóta?

– 2013 nyarán hagytam el a Balaton-parti együttest, ezután nyolc hónapot töltöttem Ajkán. Azt az időszakot sikerként élem meg, az egycsapatos NB II-ben ötödik helyen adtam át a csapatot utódomnak. Nem is rúgtak ki, hanem az MLSZ hívására távoztam Veszprém megyéből. Szövetségi edzőként 2015 márciusáig az U16-os és U17-es együttesek mellett dolgoztam. Nagyjából egy évvel ezelőtt, Bernd Storck érkezése után kerültem vissza Zalaegerszegre.

– Csank János azt nyilatkozta, eleinte nem a feljutást tűzték ki célul. Ön ezzel szemben hat fordulóval a vége előtt a második helyről veheti át a csapatot. Milyen elvárásokat fogalmaztak meg a vezetők?

– Csakis a feljutás lehet a cél. Zalaegerszegen tradíciója van a futballnak, ebből fakadóan elvárások is vannak. Az ellenfelek szerencsés összejátszása és a Csank János-vezette csapat jó teljesítménye miatt reális lehet, hogy az első kettőben végezzünk. Személy szerint én ezt sikerként élném meg, nem is annyira elvárásként, de elfogadom és látom, hogy a közeg másként tekint erre. Ez akkor is így lenne, ha a ZTE a kispályás csapatommal állna ki hétről hétre!

– Beszélt Csank Jánossal a váltás óta? Ő hogyan viszonyul ehhez?

– Nem beszéltem, erről őt kéne megkérdezni. Az edzők között nem divat megvitatni az előddel a körülményeket, ezt éppen tőle hallottam. A viszonyunk eddig teljesen korrekt, baráti volt, a felnőtt csapat keretének ajtaján kopogtató fiatalokról heti egy-egy alkalommal el is diskuráltunk. Most azonban nem tartottam szükségesnek, hogy éppen én beszéljek vele.

Olvasói sztorik