NB II

Szombaton feljuthat a Gyirmót

Öt meccsel a vége előtt válhat hivatalossá a bajnoki cím, de ehhez a ZTE és a Kövesd is kell.

Bár az NB II tovább húzódik idén, mint az élvonal meccsei, előfordulhat, hogy április 30-án már bajnokot és feljutót avathatunk a másodosztályban is. A Rangadó.hu megnézte, hogy mi vár az élbolyra a maradék hat forduló során a Merkantil Bank Ligában.

Nehezen kerülhet bajba a Gyirmót

Az első hely jóformán eldőlt már, hiszen maximálisan 18 pont szerezhető, a Gyirmót előnye pedig 14 pontos hat meccsel a vége előtt. A győriek akár már a következő, április 30-i kör során bajnoki címet ünnepelhetnek, ehhez pedig három feltétel szükséges:

– Győzniük kell Balmazújvárosban

– A ZTE nem nyerhet hazai pályán a Csákvár ellen

– A Mezőkövesd nem nyerhet hazai pályán a Soroksár ellen

A leírtak alapján természetesen az is előfordulhat, hogy a bajnoki cím még nem, de a feljutás már biztosan összejön a hétvégén – ez akkor történik meg, ha a Gyirmót nyer, de a ZTE, Mezőkövesd duóból csak egyikük arat sikert.

A 25. forduló eseményeitől függetlenül egyébként vélhetőleg csak idő kérdése, hogy biztossá váljon a gyirmóti feljutás. Ha most még nem jön össze, akkor a gyirmótiak tovább próbálkozhatnak a ZTE, a Sopron, a Szolnok, a Csákvár és végezetül a Siófok ellen.

Csak otthon

Fent már említettük, hogy a Gyirmót találkozik még a Zalaegerszeggel. Nos ez nem túl jó hír az éppen hétfőn edzőt váltó zalaiak számára, hiszen a nagyobb esély arra mutatkozik, hogy a 26. forduló előtt még nem lesz feljutó és bajnok a győri együttes, ezért éles rangadót játszhat majd a szintén a második, NB I-es tagságot jelentő pozícióért hajtó ZTE-vel.

Ha ezt az éllovas nyeri, lépéshátrányba kerülhet az Egerszeg, amely ezen kívül a Csákvárt, a Szegedet, a Kisvárdát, a Soroksárt és az Ajkát egyaránt hazai pályán fogadja.

Az ősz folyamán ezen ellenfelek ellen 7 ponttal gazdagodott a ZTE.

Könnyű sorsolás

Hiába a jelenlegi harmadik pozíció, a második helyért való csatában messze-messze a Mezőkövesd számít a leginkább esélyesnek. Egyetlen, az élmezőnyhöz tartozó ellenféllel sem kell már szembenéznie.

Bár a Mezőkövesd háromszor is megy még idegenbe, ezeket az utolsó Ajka, a 11. Budaörs és a hetedik Siófok ellen kell majd letudnia. Kövesden sem lesz nehéz dolga, már ha szigorúan a tabellán elfoglalt pozíciókat nézzük: a nyolcadik Soroksár, a 15. Szigetszentmiklós és a télen atomjaira hullott, de egyelőre 13. Dunaújváros vár még Pintér Attila csapatára.

Az ősszel ellentétes pályaválasztás mellett ezzel együtt megdöbbentően kevés, mindösszesen 6 egységet tudott szerezni a 2013–2014-ben még NB I-es gárda.

Néhány kötelező és néhány bravúr

Két ponttal a ZTE, Mezőkövesd kettős mögött áll a tabellán a Kisvárda, amely néhány rangadó mellett több olyan együttessel is összecsap még, amelyek jelenleg nem állnak magas pozícióban. Ilyen a 13. Dunaújváros, a 14. Vác vagy a 12. Szolnok elleni bajnoki, de még a tizedik Sopront is muszáj lenne legyőznie – akár idegenben is – a feljutásért.

A szabolcsiak dolgát nem könnyíti meg, hogy az ötödik Balmazújvároshoz és a második ZTE-hez is utazniuk kell még.

Ellentétes pályaválasztás mellett 8 pontot gyűjtött a Kisvárda.

Három meccs múlva eldől

Még egy ponttal hátrébbról várja a hajrát a Balmazújváros, mint a Kisvárda. Ennek és a sorsolás szeszélyének köszönhetően három meccs múlva tisztul majd a kép, hogy részt vesz-e a feljutásért vívott rohamban a hajdúsági gárda: előbb a Gyirmót, majd a Szeged, harmadjára pedig a Kisvárda jön szembe a Balmazzal. Ha ebből a három találkozóból jól, 7-9 ponttal tud kijönni a csapat, akkor a maradék ütközetek megnyerésével komoly esély nyílhat a jó pozíció elérésére.

A végén ugyanis a Soroksár és a jelenlegi két utolsó helyezett, az Ajka, valamint a Szigetszentmiklós lesz az ellenfél, ami nem tűnik megoldhatatlannak.

Fordított pályaválasztásnál 5 pont jutott a Balmazújvárosnak az ősszel.

Inkább csak elméleti sansz

Míg az eddig sorra vett csapatoknak többé-kevésbé valós esélyük van a legjobb két pozíció elérésére, addig a Csákvárt inkább csak tisztességből lehet megemlíteni ezen a listán. A jelenleg 38 pontjával hatodik gárda négy pontra van a feljutástól, ráadásul még Zalaegerszegre is utaznia kell, valamint a Gyirmót is érkezik még Fejér megyébe.

Rajtuk kívül a Sopron, a Szolnok, a Siófok és a Szeged is ellenfél lesz a hajrában. A Csákvár főleg a kötelező győzelmek jó arányú lehozásával és tavaszi menetelésével került előkelő pozícióba, de a hátralévő fordulókban önmagában ez nem biztos, hogy elég lehet.

Ellentétes pályaválasztásnál a Csákvár 9 pontig jutott az ősszel.

Olvasói sztorik