NB II

Csank: az NB II nem ifinevelde, nem tökéletes az MLSZ rendszere

A ZTE edzője szerint az irány nem feltétlen rossz, de 21 évnél kellene meghúzni a határt.

Kapcsolódó cikkek

Az MLSZ továbbra sem tér le eddigi útjáról, és ezen túl is a fiatal magyar játékosok szerepeltetését tűzte ki céljául. Ennek következtében a már ismert légióskvóta mellett (a támogatást kapó csapatoknak az NB I-ben maximum három, illetve öt, az NB II-ben viszont egyetlen külföldit sem szabad foglalkoztatniuk) most megjelenik az a szabály is, miszerint minden NB II-es csapatnak legalább két U19-es játékost kell bevetnie a bajnokikon – már amennyiben jogosultak szeretnének lenni a szövetségi pénzekre.

Az azonban érdekes kérdés, hogy nem jelent-e ez versenyhátrányt a másodosztályúaknak: a feljutóknak nem lesznek beépített légiósaik, ezáltal a keret kvalitásai sem feltétlen olyanok, mint egy több éve NB I-es gárdáé. A Vasas és a Békéscsaba, az élvonal két újonca például abszolút az alsóházban, a kiesés ellen küzd az idei szezonban. A döntésről ezért megkérdeztük Csank Jánost, az NB II-ben második helyen álló ZTE vezetőedzőjét is.

– Az iránnyal nem feltétlen van baj, de a rendszer ettől még nem tökéletes. Kétségkívül hátrányban vannak a feljutó gárdák, hiszen sem idegenlégiósaik, sem megfelelő minőségű felnőtt játékosaik nincsenek. Ezen felül nem mindig reálisan juttatja versenyelőnyhöz a fiatal játékosokat. Ölükbe hull a lehetőség, de nem is ez a legnagyobb probléma. A fő baj a korosztály. Azok a fiatalok, akik már nem U19-esek, de még nem is érettek arra, hogy azonnal kiharcolják a kezdő pozíciót, kiesnek az NB II-ből és marad az NB III, amely félamatőr bajnokság lesz, vagy az osztrák alacsonyabb osztályok. Én azt javasolnám, hogy 21 évnél húzzuk meg a határt, vagyis most épp az 1995-ös korosztálynál. Aki jóval alatta van, de megérdemli, az úgyis játszani fog. Akinél külön ösztönözni kell, hogy rakja be a fiatalokat, az egy kicsit „meleg”. Kétélű fegyver ez így, de ha ez a módi, hát ez a módi. Úgy érzem, kissé lebecsülik most a másodosztályt, amely egy teljesen profi liga kéne, hogy legyen. Ez nem egy ifinevelde!

Az ügyről megkérdeztük az MLSZ-t is, Sipos Jenő szóvivő nyilatkozott is a Rangadó.hu-nak.

– Az MLSZ mindig is elkötelezett volt az iránt, hogy minél több tehetséges fiatal kapjon szerepet az NB I-es és NB II-es csapatokban, és ehhez igazította a támogatási rendszerét is. Nemcsak pénzügyi, hanem szakmai szempontokból is előnyös ez – gondoljunk csak Kleinheisler László, Balogh Norbert vagy Nagy Ádám példájára. A magyar szurkolók is elsősorban arra kíváncsiak, hogy a hazai fiatalok milyen teljesítményt nyújtanak a klubjaikban. Nem gondoljuk, hogy egy frissen feljutó csapatnak hátrányt okozna vagy bármilyen szakadékhoz vezetne, ha nincs légiósa, éppen azért, mert így lehetősége adódik fiatal játékosok beépítésére. Ezek a tehetségek a felnőtt meccsek alatt gyorsan fejlődhetnek és elérhetik azt a szintet, amit egy külföldi képvisel. Szeretnénk, ha a magyar klubok bátran nyúlnának a fiatalokhoz.

Olvasói sztorik