Gyirmót: stadion a semmiből

Alig több mint húsz évvel ezelőtt építési telkeket akartak létrehozni a helyi pályából.

Kapcsolódó cikkek

A Győr-Moson-Sopron megye egyik legújabb és dinamikusan fejlődő létesítménye az NB II-es Gyirmót FC otthona. Bő két évtizeddel ezelőtt még a pálya léte is veszélyben forgott, sportszerető emberek összefogásával sikerült megmenteni – írja a Kisalföld.

Megharcoltak a futballpályáért címmel 1993. március 25-én arról számolt be a megyei napilap, hogy Galambos István sportköri elnök, Szabó Jenő és Timár Jenő elnökhelyettesek álltak a pálya megmentése mellé. Akkoriban majdnem két évtized után alakult újjá a sportkör, a helyi részönkormányzat azonban építési telkeket szánt a még meglévő pálya helyére.

A baráti kör az 1270 lakosú településen 426 aláírást gyűjtött össze a pálya megmentése mellett. A részönkormányzat a helybeliek nyomására megadásra kényszerült. A sportkör tagjai bekerítették a pályát, a régi, szétlopott öltöző romjain újat hoztak létre és a labdarúgócsapat elindulhatott a legalacsonyabb osztályú bajnokságban.

A gyirmóti futball életében ekkoriban már aktív szerepet vállalt Horváth Ferenc, aki cégei révén egyre nagyobb támogatást adott a csapat felemelkedéséhez. Sikerrel, hiszen az együttes egyre feljebb kúszott a magyar labdarúgás ranglétráján.

A létesítmények tekintetében mérföldkő volt 2005. augusztus 13., akkor adták át a megépült ministadiont. Most szombathoz hasonlóan a Dunaújváros volt a vendég. Horváth Ernő klubelnök az új pálya avatásakor, tíz évvel ezelőtt elmondta: a Gyirmót 1994-ben a körzeti B-osztályból indulva jutott el idáig. Azóta hét bajnoki címet, Szabad Föld Kupa-elsőséget szereztek.

Az aréna eddigi nézőcsúcsát a Ferencváros 2006. november 22-i vendégjátéka alkalmával jegyezhették fel, a Magyar Kupa-találkozón 5500 néző előtt a zöld-fehérek nyertek 3-1-re.

A sporttelep a 2005-ös avatás óta eltelt évtizedben is folyamatosan fejlődött. A Horváth-testvérek tökéletesen ápolják az apai örökséget és ennek is köszönhetően készült el a szombaton átadandó 4350 férőhelyes, két fedett lelátóval, modern öltözőépülettel, korszerű világítással és számos kitűnő edzőpályával rendelkező Alcufer Aréna.

A Gyirmót FC üzenete Lázár Bencének

Mint ismert, az Újpest és a Nyíregyháza korábbi csatáránál leukémiát diagnosztizáltak. A hír megdöbbentette a gyirmótiakat is, hiszen a játékosok közül sokan jól ismerik, többen egy csapatban is játszottak vele. A keddi edzés előtt egy mezt dedikáltak számára a játékosok és az edzők, majd videoüzenetben jelezték számára, hogy vele van a gyirmóti klub a bajban.

Címkék: gyirmótstadionnb2