NB II

A tavasz első csabai sikere

A Békéscsaba 2-0-ra győzött a Sopron otthonában a másodosztály 18. fordulójának nyitómeccsén.
NB II, 18. forduló
Soproni VSE-GYSEV – Békéscsaba 1912 Előre FC 0-2 (0-0)
Sopron, 350 néző. Játékvezető: Oláh G.
Sopron: Halasi – Fazakas, Sifter, Bobál D., Nagy Z. (Pető, 82.) – Deme (Szabó L., 66.), Pintér A. – Kapacina, Kovács Á., Eszlátyi (Horváth P., 59.), Zamostny. Edző: Supka Attila
Békéscsaba: Mursits – Bényei, Koszó, Balog Zs., Juhász Gy. – Berki P. (Király P., 73.), Borbély, Spitzmüller, Viczián (Tölgyesi, 79.) – Kertész (Balázs R., 77.), Szilágyi P. Edző: Zorán Szpisljak
Gólszerzők: Koszó (55.), Balázs R. (tizenegyesből 89.)
Kiállítva: Szabó L. (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Tavaszias, napos időben, de az erős szél miatt télies hidegben rendezték az NB II 18. fordulójának nyitómeccsét, amelyen a hetedik helyezett Sopron a negyedik Békéscsabát fogadta.

Küzdelmet igen, de jó színvonalat nem hozott az első félidő. A legnagyobb helyzet Kertész Tamás előtt adódott, aki egy előrevágott labdát szelídített meg, nagy helyzetben találta magát, de talán megijedt Halasi kapustól, és a kapufa mellé gurított. A hazaik birtokolták többet a labdát, ők szerettek volna többet tenni a gólért, de a csabaiak keményen védekeztek már a középpályán is. Ennek ellenére a soproniak eljutottak a vendégkapuhoz, ám ott vagy a védők, vagy Mursits kapus volt nagyon magabiztos.

A második felvonás elején sem változott a játék képe, ám tíz perc elteltével a csabaiak megszerezték a vezetést. Hathatós volt a soproni segítség a találatnál, hiszen a szögletet Zamostny tulajdonképpen levette Koszó Balázsnak, aki néhány lépésről a kapuba bombázott. Ezek után célfutballt mutatott be az Előre, amely tökéletesen őrizte előnyét, Mursits Rolandnak védeni valója sem volt. Jó tíz perc lehetett hátra, amikor egy békéscsabai kontrát Sifter Tamás kézzel állított meg, de csak sárga lapot kapott.

A 89 percben megint komoly hibát követett el a játékvezető: egy újabb csabai ellenakció végén Szabó László a tizenhatoson belül szerelte ellenfelét, Oláh Gábor mégis a büntetőpontra mutatott, és kiállította az ártatlan sopronit. Balázs Richárdnak nem volt lelkiismeret-furdalása, és magabiztosan a kapuba lőtte a második gólt (0-2).

A csabaiaknak megérte a hosszú utazás, hiszen egy ikszes meccsen megszerezték a három pontot. Két gól nélküli mérkőzéssel indították a tavaszi bajnoki évadot, most viszont betaláltak, és megszerezték idei első sikerüket.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Vágó Attila, a Sopron és a Békéscsaba korábbi vezetőedzője elemezte:

Nagyon kíváncsian vártam ezt a mérkőzést, mert a Békéscsaba az első és a második fordulóban döntetlent játszott és gólt sem rúgott, a Sopron viszont nagyon kreatívan futballozott, és összesen hat gólt szerzett. Azt vártam, hogy ez folytatódni fog, viszont tudtam, hogy ha a csabaiak ezt a meccset nem nyerik meg – ráadásul a jövő héten a Mezőkövesdet fogadják, ami nagyon nehéz lesz –, akkor szinte elszállnak a feljutásért zajló harcban. Jó mérkőzést vártam.

Mindkét együttes azt játszotta, amit tud. A Sopron a klasszikus négy-három-hármas felállásban játszott, a Békéscsaba pedig a négy-négy-kettőt alkalmazta, ami eddig is jellemző volt. A meccs összképe alapján úgy gondolom, hogy a második félidei agresszív játéka miatt megérdemelten nyertek a vendégek. Az első felvonásban az SVSE többet birtokolta a labdát, többet tett a győzelemért, vagyis úgy nézett ki az első félidő, hogy a hazaiak meg akarják nyerni a meccset, a Békéscsaba pedig nem akar kikapni.

Többet birtokolták a labdát a soproniak, építkeztek, voltak szép támadásaik és egy komoly helyzetük, de a harmincadik percben jött egy tipikus békéscsabai kontra, amit végül Kertész kihagyott. A szünet után úgy tűnt, hogy az első félidő játéka folytatódik, és a Sopron otthon tartja a három pontot, de valami történhetett a vendégek öltözőjében, mert teljesen más csapat futott ki a pályára, és tíz perc alatt el is döntötték a találkozót.

A gól egy hazai hiba után született, de az SVSE az egész mérkőzésen nem tudott mit kezdeni a felállt védelemmel. A csabaiaknál a négy-négy-kettőből adódóan szinte mindig két négyes lánc védekezik a kapu előtt, és kontrákra játszanak. Úgy éreztem, hogy a gól után a Békéscsaba megint nagyon visszaállt. Várható volt, hogy a Sopron némi szerencsével, egy pontrúgás után gólt fog elérni. Nagyon kevés szép jelenet volt a mérkőzésen, de küzdött mindkét csapat.

Nagyon jó edzőnek tartom és barátomnak mondhatom Supka Attilát, aki mindent megtett azért, hogy változtasson a második félidőben, hiszen csatárposztra cserélt. Nagyon jó csapata és támadójátékosai vannak, de úgy gondolom, hogy majd a következő bajnokságban lesznek meghatározói a mezőnynek, és ha így építkeznek tovább, akkor talán a feljutásért harcolhatnak. Minden dicséretet megérdemelt a Békéscsaba, mert célfutballal elérte a győzelmet. A tizenegyes kérdésébe nem mennék bele – megérdemelten szerezték meg a három pontot.

A Sopron talán még nem elég érett, mert egyszerűen nem tudott mit kezdeni a stabilan, fegyelmezetten játszó vendégcsapattal. Mivel mindkét városban voltam edző, ezért kívánom, hogy a következő három-négy évben mindkét csapatot láthassam az NB I-ben, mert mindkét város és szurkolótábor megérdemli. A vidéki fellegváraknak ott a helyük az élvonalban. A csabaiak a mai sikerükkel versenyben maradtak a feljutásért vívott harcban, a Sopron pedig építkezhet tovább. Sok sikert kívánok mindkét együttesnek.

Nem volt szép mérkőzés, de küzdelmes. Mindkét csapat szervezett, és mindkét edző jellemvonásait lehet látni a pályán. Nagyon féltettem a csabaiakat, hogy nem tudnak váltani, de végül tudtak, a második félidőre jól jöttek ki, és némi szerencsével eldöntötték a meccset. Úgy gondolom, ez a győzelem nagyot lendíthet rajtuk, mert nem kezdték jól a tavaszi idényt. Az SVSE otthon és idegenben is mindenkire veszélyes, bárkit megverhet, jövőre szerintem sokkal jobb lehetőségei lesznek előrébb végezni.

Edzői értékelések

Supka Attila, Sopron: – A koncentráció hiányzott az első félidőben. Megvoltak a lehetőségek arra, hogy gólt szerezzünk, de sajnos kimaradtak a lehetőségeink, aztán a szünet után az egyik játékosunk lyukat rúgott az ötösön egy szögletet követően. Ha az a gól nincs, akkor bármi történhetett volna ezen a mérkőzésen, mert akkor egy kis tartalékot tudtunk volna mozgósítani, függetlenül attól, hogy utána is mentünk előre és próbálkoztunk gól szerezni. A tizenegyes eléggé vitatható volt.

Zoran Szpisljak, Békéscsaba: – Elsősorban gratulálok mindkét csapatnak, mert izgalmas meccset játszottunk. Egyik csapat sem akarta feladni a területet. Az elején mondtam, hogy biztosan lesznek helyzetek, csak az lesz a kérdés, melyik oldalon használják ki jobban. Ma úgy jött ki a lépés, hogy egy védőnek kellett eldöntenie a mérkőzést az első góllal. Amit gyakoroltunk, az be is jött.

A további program

Március 7. szombat

14.30: Ceglédi VSE – Szeged 2011-Grosics Akadémia

14.30: Soroksár SC – FGSZ Siófok

15 óra: Zalaegerszegi TE FC – Szigetszentmiklósi TK-Erima

16 óra: Vasas FC – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő

18 óra: Aqvital FC Csákvár – Szolnoki MÁV FC

18 óra: Mezőkövesd-Zsóry FC – Kaposvári Rákóczi FC

Március 8. vasárnap

17 óra: Gyirmót FC – FC Ajka

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik