NB II

„Ez egy új ZTE”

Új társaság működteti a zalaegerszegi csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyhangúlag – 14 igen és két tartózkodás mellett – szavazta meg szerdán Zalaegerszeg közgyűlése a Zalaegerszegi Tulajdonkezelő Ellátó és Sportszolgáltató Kft. létrehozását, és megválasztották annak ügyvezetőjét is Devecz Miklós személyében – írja a ZTE honlapja.

A közgyűlési előterjesztés értelmében a röviden ZTE SZOLG névre keresztelt társaságot mintegy három millió forint törzstőkével és 47 millió forint tőketartalékkal alapítják meg. Ez a kft. birtokolja az egyelőre még többségi tulajdonos Nagy Ferenc és érdekeltségi körébe tartozók tulajdonrészét.

Az ügyvezetői feladatokat – ugyancsak a közgyűlés döntése alapján – a szerdai naptól Devecz Miklós látja el, megbízási szerződésének részleteit ugyancsak megismerhették a városatyák a szavazást megelőzően. Az újonnan alapított társaság munkáját felügyelő bizottság kíséri figyelemmel, melynek egy elnöke és három tagja lesz a jövőben. A kft. szükséges tőkéjének forrását a város 2014-es költségvetésének céltartalékából az alapító okirat aláírását követően utalják át.

Jártas a válságkezelésben

A szavazást követően Devecz Miklós elmondta, hogy az utóbbi években ugyan más városokba szólította a munkája, de Zalaegerszeghez való kötődése soha nem szakadt meg egyetlen napra sem. Úgy fogalmazott: számára mindig egyfajta menedéket jelentett a megyeszékhelyen található otthona.

A sporttal való kapcsolata köztudottan nem új keletű, hiszen maga is igyekszik időt szakítani a testmozgásra, és mintegy tíz évvel ezelőtt a zalaegerszegi kosárlabdacsapatnál hasonló feladatokat bíztak rá, mint jelenleg a futballklubnál. Akkor a kosarasok nehéz anyagi helyzetét sikeresen konszolidálta a szakember, és jelenleg ugyanez a legfőbb teendője.

Több támogató kell

Devecz Miklós hozzátette: a város elvárásai a munkájával szemben megegyeznek a szurkolói elvárásokkal. Közepes távon a csapat NB I-be való visszajuttatása a cél, melyhez természetesen szükséges megteremteni a pénzügyi alapokat, ami jelen pillanatban hiányzik. Az új ügyvezető kitért arra is, hogy természetesen nagy feladat lesz legyűrni azt a 305 millió forintos hiányt, ami mínuszban jelentkezik a klub költségvetésében. Tovább sürgeti a megoldást, hogy a ZTE-nek jelenleg egyetlen támogatója, vagyis szponzora van, méghozzá a zalaegerszegi önkormányzat. Fontos lépésnek tartja mindenekelőtt azt, hogy a klubtól elpártolt támogatókat, szurkolókat és szakembereket visszahozzák zalaegerszegi labdarúgás közelébe. Véleménye szerint ez csak úgy lehetséges, ha bebizonyítják, ez egy új ZTE, más felfogásban, mint az eddigi gyakorlat volt, és kimondottan zalaiakra építő csapatot és háttérszemélyzetet szeretnének.

Hamarosan a ZTE FC Zrt.-n belül egy közgyűlés összehívását kezdeményezi Devecz Miklós, melynek keretein belül az új tulajdonosi szerkezetnek megfelelő változások történnek. A kft. megalapítása mellett szóló érv az is, hogy ebben a formában egy esetleges jövőbeni érdeklődőnek sokkal könnyebben adhatják át a többségi tulajdonos részvényeit, mint más koncepció alapján.

Olvasói sztorik