NB II

Újabb nagy lépés a bajnoki cím felé

Bajzát Péter góljával a listavezető Nyíregyháza 1-0-ra nyert Dunaújvárosban, a másodosztály csúcsrangadóján.
NB II, 17. forduló
Dunaújváros PASE – Nyíregyháza Spartacus 0-1 (0-0)
Dunaújváros, 700 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
DPASE: Milinte – Villám, Burucz, Farkas V., Csehi – Böőr, Sárközi, Urbin (Jakab D., 76.), Petneházi – Thiago (Ato, 67.), Godslove. Edző: Dobos Barna
Nyíregyháza: Balogh J. – Szokol, Csordás, Rubus, Gengeliczki – Ulvicki (Huszák T., 74.), Sándor I., Kákonyi, Törtei – Rezes, Bajzát (Szilágyi, 92.). Edző: Lucsánszky Tamás
Gólszerző: Bajzát (58.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egészen elmebeteg időpontban, munkanapon délután fél 3-tól rendezték a másodosztály tavaszi nyitómeccsét, a listavezető Nyíregyháza és a második Dunaújváros csúcsrangadóját. A hazaiaknál Sárközi, Urbin és Petneházi, a vendégeknél Ulvicki és Rezes került be a téli szerzemények közül. A pálya talaja tragikus állapotban volt, ez rendkívül meg nehezítette a csapatok dolgát.

Eleinte a hazaiak voltak veszélyesebbek, ennek megfelelően a 14. percben egy szöglet után Böőr Zoltán szerezhetett volna vezetést, de közvetlen közelről a kapu fölé fejelt. A válogatott kerettag kapus, Balogh János némileg elvétette a labdát, de szerencséje volt. Öt perccel később Sándor István szabadrúgása zúgott el a léc fölött. A 28. percben Böőr került ígéretes helyzetbe, de a tizenhatoson belül rosszul találta el a labdát. A 31. percben Böőr kiváló szabadrúgását Balogh János védte.

Két perccel később Bajzát Péter lőtt tíz méterről, estében a kapu fölé. A 44. percben Böőr távoli, lapos szabadrúgása suhant el a kapufa mellett. A szünet előtt Balogh Jánost az egyik csapattársa, Gengeliczki Gergő zavarta a tizenhatoson belül, ezért kiejtette a kezéből a labdát egy távoli beívelés után, de szerencséjére nem volt dunaújvárosi érkező a baki után, úgyhogy gól nélkül ért véget az első félidő.

Nagy küzdelmet, sok eladott labdát, és leginkább mezőnyjátékot hozott az első felvonás. A kapuk keveset forogtak veszélyben, a csapatok inkább rögzített helyzetből voltak veszélyesek.

A szünet után Thiago két nyíregyházi játékos szorításában a földre került a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. A másik oldalon Szokol Zsolt beadását Rezes László fejelte kapura, de Milinte védett. Az 53. percben előbb Böőr Zoltán távoli lövését védte vetődve Balogh János, majd Urbin Péter beadását is hatástalanította. Öt perccel később megbosszulták magukat a kihagyott újvárosi lehetőségek, mert egy gyors kontra végén Bajzát Péter leheletfinom megoldással passzolta a labdát a hálóba (0-1).

A 62. percben egyenlíthetett volna a házigazda, de az ex-nyíregyházi Petneházi Márk szabadrúgása elment a kapufa mellett. Hét perccel ezután Villám Balázs elesett Bajzát mellett, miközben a labda nem is volt játékban, de a játékvezető – teljesen feleslegesen – sárga lapot adott a szabolcsiak csatárának. A 72. percben a tizenhatoson belül teljesen üresen helyezkedő Sándor István kapott remek labdát, de addig igazgatta, amíg a hazaiak szerelni tudták.

A 79. percben Kákonyi Dániel lőhetett ígéretes helyzetben, de Burucz Barna blokkolta a kísérletet. A 88. percben Csehi Tamás beadásába senki nem tudott beleérni a tizenhatoson belül, ezért Balogh Jánosnak kellett vetődve védenie. A lefújás előtt egy hazai szögletet követően Jakab lövése elsuhant a kapu előtt állók lábai között. A hosszabbítás pillanataiban is kimaradt egy óriási egyenlítési lehetőség: Petneházi lövése gyengére sikeredett, a bevetődő Böőr pedig nem érte el a labdát.

Véget ért a Dunaújváros hosszú hazai veretlenségi sorozata: a csapat 2012 augusztusa óta nem kapott ki saját stadionjában, ráadásul minden mérkőzésen lőtt legalább egy gólt, most ez sem sikerült. A góllövőlista éllovasa, Urbin Péter egyelőre nem tündököl a DPASE együttesében, és Petneházi Márk is észrevétel maradt. A jelek szerint a hosszú téli felkészülés során őket nem sikerült megfelelően beépíteni a csapatba. Thiago, és főleg Böőr Zoltán nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de Bajzát Péter klasszis-megmozdulása miatt a pontszerzéshez ez sem volt elég.

– Egy szerencsétlen mozdulat, egy lecsorgó labda után szerzett vezetést a Nyíregyháza. Tudjuk, hogy Bajzát Péter kihasználja az ilyen lehetőségeket – mondta a Rangadó.hu szakértője, Bita László, a Dunaferr egykori kiváló kapusa, a DPASE utánpótlás-koordinátora. – Utána is a Dunaújváros uralta a játékot, de a helyzetecskéket nem sikerült gólra váltani. A délelőtti eső sajnos jelentősen befolyásolta a pálya állapotát. A csapat elkezdett egy munkát, és ha ugyanúgy folytatja tovább, ugyanolyan eredményes lehet, mint korábban. Megszakadt egy sorozat, de bízom benne, hogy a következő mérkőzéssel kezdetét veszi egy újabb remek széria. A dunaújvárosi csapat már tavaly, az NB III-ban is megmutatta, hogy remek hajrára képes, úgyhogy semmi ok a pánikra.

A 17. forduló szombati programja

14.30: FGSZ Siófok – Gyirmót FC

14.30: Kisvárda-Master Good – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő

14.30: Szigetszentmiklósi TK-Erima – Soproni VSE-GYSEV

14.30: Kozármisleny FC – Ceglédi VSE

14.30: FC Ajka – Zalaegerszegi TE FC

14.30: Békéscsaba 1912 Előre FC – Vasas FC

17 óra: Szolnoki MÁV-Stadler Rail FC – Tatabánya FC

Olvasói sztorik