NB II

Száz gyönyörű fociesztendő

Kerek évfordulót ünnepeltek a sportág veszprémi képviselői: százéves a labdarúgás a városban!

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Körülbelül száz évvel ezelőtt először rúgták először a labdát az elődök a megyeszékhelyen. A bemutató-mérkőzést számtalan emlékezetes összecsapás követte, sőt a veszprémi klub öt esztendőt a legmagasabb ligában is eltöltött. A kerek száz esztendő megünneplésére sokan fogadták el a meghívást, igaz sajnos voltak nagy hiányzók is. Olyanok, akik már nem lehettek ott a városházi különteremben, mások pedig valamilyen okból nem tudtak eljönni az eseményre – írja a veol.hu.

Mindezek ellenére a székek csaknem megteltek, amikor Tungli József főszervező köszöntötte a résztvevőket. Kis Dezső összefoglalta az elmúlt száz év történéseit, kiemelkedő sikereit, felsorolta a sportág nagy egyéniségeinek neveit. Ő egyfelől újságíróként évtizedeken keresztül részese volt az eseményeknek, másrészt a sportágból érkezett: tehetséges, korosztályos válogatott játékosként, majd edzőként belülről is ismeri a foci világát.

A tények felsorolását a személyes élmények követték. Előbb Balogh Károly a veszprémi futball-dinasztiák egyik kiváló képviselője mesélt pályafutásáról. Rupert György is a régi időket hozta vissza szóban a terembe, majd Heil Bálint hosszasan beszélt veszprémi és a focival kapcsolatos élményeiről, kalandjairól. A volt játékos, majd szakosztályvezető, a veszprémi egyetem rektora a sportbarátság és a sportszeretet fontosságát hangsúlyozta.

Gyimesi Károly akkor volt a szakosztály vezetője, amikor a csapat feljutott az első osztályba. Szerinte öt összetevő miatt sikerült ez a páratlan bravúr: remek utánpótlás-nevelés többek között Somlai János vezetésével, a Bakony Művek és az egyetem közötti összefogás, odaadó klubvezetés, Jáhni István elnökletével. A tehetséges fiatalokat kitűnően sikerült ötvözni a rutinos játékosokkal, ami Glázer Róbert edző remek munkájának az eredménye.

Novothny Soma már a jövő nemzedék nevében beszélt nápolyi élményeiről, majd a hivatalos köszöntések hangzottak el, Garai Péter jelenlegi klubelnök, Csik Ferenc megyei labdarúgó-igazgató, Csiki Károly a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében szólt néhány szót, végül az elismerések átadását követően Brányi Mária alpolgármester dicsérte a megjelenteket.

A szervezett programot kötetlen beszélgetés követte, az előtérben a beszélgetések főszereplője még hosszú ideig a labdarúgás volt.

Olvasói sztorik