NB II

Ha hívnák, nem gondolkodna

Urbán Flórián egy helyi internetes honlap szavazása alapján a szurkolók elsőszámú jelöltje az NB II-es Szeged 2011 edzői posztjára.

Az egykori válogatott labdarúgó az elmúlt hétvégét Szegeden töltötte!
– Még mindig szeretik a szurkolók Szegeden. Meglepődött a szavazás láttán-hallatán, amely szerint a drukkerek egy része önt látná legszívesebben az edzői poszton?– Megtisztelő, hogy a labdarúgás szerelmesei azt szeretnék, hogy én legyek a csapat trénere – válaszolta Urbán a Délmagyarország megkeresésére. – Vadidegen ember állított meg, és mondta, hogy 1999 nyarán ő is ott volt a háromezer néző között, amikor a Dunaújváros elleni első edzőmeccsen hatalmas gólt rúgtam közel harminc méterről Rabóczkinak. Az a találat akkora hatással volt rá, hogy utána, ha tehette, személyesen jött a meccseinkre. Jólesnek ezek a szavak ennyi év távlatából is. Szeged a második otthonom, szívesen látogatok a városba, ahol korábban az NB I-ben játszottam, és ahova szinte hazajövök. Rengeteg barátom van, akiket bármikor meglátogathatok, legyen szó családi ünnepről, névnapról vagy születésnapról. Most is egy ilyen miatt töltöttem egy egész hétvégét Szegeden.
– Mit tud az új csapatról?– Nem sok mindent. Azt viszont tudom, hogy a városnak és a szurkolóknak is óriási szükségük van a minőségi labdarúgásra.

– Érdekelné a szegedi munka?– Természetesen vágyom arra, hogy újra felnőtt csapat edzője legyek, hiszen velük kezdtem el dolgozni. Szeretem a tréneri munkát is, amit most a REAC utánpótlásában végzek. Tavaly nyárig az U19 edzője voltam a rákospalotai sportiskolában, amellyel megnyertük az NB II Közép-csoportját, majd az osztályozón elvéreztünk a Haladással szemben. Aztán a sportiskola szakmai igazgatójaként felügyeltem az edzők munkáját, majd március óta ismét a gyerekekkel, ezúttal az U13-csapattal foglalkozom. Remek a munka, hiszen hatalmas feladat átadni többek között a saját mentalitásomat, a fegyelmezett, alázatos hozzáállást a srácoknak, de azért egy felnőtt csapat koordinálása lenne az igazi kihívás. Konkrét hívás esetén a sportiskolánál megértő lenne Sági Ferenc elnök, hiszen tudja, számomra megtisztelő minden ilyen felkérés.
– A fogadási csalások kapcsán egykori szegedi csapattársa, Kenesei Zoltán is előzetes letartóztatásban van. Mit érzett, amikor megtudta a hírt?– Kenővel jó kapcsolatban voltunk, amikor együtt játszottunk a Szeged LC-ben. Elváltak az útjaink, azóta ritkábban találkoztunk. Bármit is tett, amíg a bíróság nem dönt, addig az ártatlanság vélelme megilleti őt.
– Az Urbán-gyerekek továbbviszik majd az apa futballvonalát?– A kisebbik, az ötéves Roland heti egy alkalommal még csak ismerkedik a sportággal. A nagyobb, a 11 éves Flórián viszont a REAC SI tagja, kiválóan véd és jól rúg, de még nem tudja, kapus legyen vagy mezőnyjátékos. Az edzője mindenesetre nyugodtabb, ha ő áll a kapuban… Nem akarom befolyásolni a döntését, majd az élet választ ad mindenre, 14 évesen úgyis eldől, merre megy tovább a pályája.
Játékos és edzői pályaUrbán Flórián 1968-ban született. Edzői karrierje 2004-ben a REAC-nál indult, ahol két évet töltött, majd 2007-ben a Felcsút, 2008-ban a Pápa mestere volt, jelenleg pedig a REAC sportiskolájában az U13-csapat edzője.

Olvasói sztorik