NB II

A Szeged és a Makó egyesül

A KITE-Szeged költözik Makóra, és az NB II Keleti-csoportjában ősztől Szeged 2011 néven indul.

Sajtótájékoztatón jelentette be Botka László, Bozóky Imre és Kiss-Rigó László, hogy a Makó FC helyett Szeged 2011 néven indul focicsapat az NB II-ben – írja a szegedma.hu.
A Makói FC beadta nevezését a NB II-re, és a napokban egyesült a Kiskundorozsmai ESK-val. A fúzió új csapatot szült, a Szeged 2011 nevű alakulatot, amely ősszel elindul a második ligában.
Az együttműködésről kedden reggel sajtótájékoztató keretében beszélt a város polgármestere, Botka László, a megyés püspök, Kiss-Rigó László és az új alakulat vezetője, Bozóky Imre. A város 40 millió forinttal támogatja a Szeged 2011 nevű csapatot, de a 62 milliós, futballra szánt éves önkormányzati keret – amin eddig 12 helyi csapat osztozott – nem növekedhet, így ezen belül kell megtalálni az átcsoportosítás lehetőségét – fogalmazott a polgármester.
Botka László elmondta, hogy 2011-ben 62 millió forintnyi támogatást fordít 12 focicsapat számára a város.
– Széleskörű összefogás és együttműködésre van szükség e területen is, s az NB II-es induláshoz a város biztosítja a feltételeket – hangsúlyozta a város első embere. – Az éves 62 milliós keretből tavaly a KITE-Szeged 20 milliót kapott, a város ezt a 20 milliót megduplázza most 40 millióra, viszont ezt a támogatást ugyan abból a 62 milliós keretből kell átcsoportosítani, ez pedig a képviselők feladata lesz majd.
– A Szeged-Csanádi Egyházmegye két éve szállt be a fociba, mikor megalapította a Grosics Gyula Akadémiáját – vette át a szót Kiss-Rigó László. – Szegeden magánszemélyek összefogásával létrejött egy formáció, a KITE-Szeged, amely az NB III-ban második helyet ért el, de támogatást lényegében csak a várostól kapott a csapat. Most lehetőség nyílt az NB II-es indulásra, melyben szintén az önkormányzat a fő támogató.

Bozóky Imre, az MLSZ egykori elnöke lesz a csapat vezetője, aki először az összefogásról beszélt, szerinte erről kell szólnia ennek a sportnak is, de sajnos inkább az ellenségeskedés jellemzi gyakran e területet. A konkrétumokról szólva elmondta, hogy itt most két egyesület, a Makó és a szegedi székhelyű megye egyes Dorozsma egyesüléséről van szó. A fúzió esetében az indulási jogok bekerülnek az új egyesületbe, és mindkét jogon indulhat csapat. Így került Szegedre a másodosztályú indulási lehetőség, míg a Dorozsma is maradhat a megye egyben, a Makó pedig a KITE-Szeged jogán az NB III-ban. Az egyesülést követően a Szeged-Csanádi Egyházmegye százszázalékos tulajdonosa lesz az NB II-es csapatot üzemeltető gazdasági társaságnak.
– Átlátható gazdálkodású egyesületet szeretnénk, és ebben a történetben az akadémiának is jelentős szerep jut majd. A tehetséges fiataloknak lesz egy befogadó csapata, nem beszélve arról, hogy így a játékos-eladásra is több lehetőségünk nyílik – tette hozzá a szakember, aki elmondta azt is, hogy a felkészülési időszak július 10-én kezdődne, addigra a szakmai stáb, és a játékoskeret magja is összeáll, amely a KITE és a Makó játékosaira támaszkodik elsősorban, de várható más játékosok érkezése is. Bozóky szerint ez a város szinte megköveteli, hogy két-három éven belül tovább lehessen lépni, ezért addigra a cél az, hogy reális esély legyen az első osztály elérésére.
A csapat neve tehát Szeged 2011, a klub a Felső-Tisza parti stadionban játssza majd a meccseit. A csapat vezetése még nem alakult ki teljesen. Botka ezzel kapcsolatban megjegyezte, Szeged most sem kért tulajdonrészt a csapatból, de kapcsolattartója lesz a csapatnak. A bajnokság augusztus 20-án indul, egy héttel korábban kupamérkőzést kell játszani.
Szerdán 18 órától Ménesi Gábor, a Makói FC elnöke sajtótájékoztatót tart a csapat körül kialakult helyzetről.

Olvasói sztorik