NB II

Kitől várhat 25 milliót az újonc?

Az NB III-as győztes Egri FC az önkormányzat szerepvállalásával nevez az NB II-be. Egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e új tulajdonosa a klubnak.

Véget ért az URFA Kft. szerepvállalása az egri labdarúgásban. Az NB III Mátra-csoportját 15 pontos előnnyel megnyerő Egri Futball Club Kft-t működtető gazdasági társaság új tulajdonosa még nem ismert, ám az önkormányzat szerepvállalásával az egylet az NB II-re nevez. Péntekig még úgy tűnt, hogy lesz folytatása a város és a cég kapcsolatának, a Rázsi Botond alpolgármesterrel folytatott megbeszélés végén azonban úgy álltak fel a tárgyalófelek, hogy következő találkozójuk során már csak az elválás feltételeit tisztázzák – írja a heol.hu.
– Fáj a szívünk, két éve elkezdtünk valamit, kialakítottunk egy NB II-be jutott gárdát, ám a babérok learatására már nem lesz lehetőségünk – kesergett Farkas János, az URFA Kft. vezetője. Urbán Miklós közölte, ahogyan korábban, a labdarúgókkal ezúttal is tisztességesen elszámoltak. Aki szeretne távozni, megteheti, nem gördítenek akadályt elébe.
– A nevezési díjat az önkormányzat átutalja az Egri FC Kft-nek, amely a hétfői határidőig befizeti a pénzt az MLSZ-nek, majd a tulajdonosok elszámolnak a játékosokkal, és pénz fejében átengedik a városnak a társaságot – közölte Rázsi Botond. – Igaz, az Egri Futball Club Kft. árának meghatározása újabb tárgyalás részét képezi, amelyre a jövő héten kerül sor. Békében válunk el egymástól, és keressük a folytatás lehetőségét mással. Érdeklődőkről hallani, de a helyzet jellegéből adódóan konkrét nevet még nem mondhatok, ugyanis nincs ilyen. Eddig ugyanis kizárólag az URFA Kft-vel egyezettünk az ügyben, ám az Urbán Miklós és Farkas János vezette társasággal végül kenyértörésre került sor.

Az önkormányzat és az EFC tulajdonosai közötti helyzet megoldása azért váratott ilyen sokat magára, mert az álláspontok sehogy sem akadtak közeledni egymáshoz. Urbánék két év alatt saját pénzükből több tízmillió forintot áldoztak az egri labdarúgásra, amelyet szívügyüknek tekintettek. A város 2010-ben 19.5 millió forintot fordított a helyi futballra, amihez az URFA is hozzá tette maga jelentős részét, így 2011-ben olyan játékoskeret alkotta a felnőtt gárdát, amely magasan kiemelkedett nemcsak a Mátra-csoport, de az NB III-as mezőny egészéből. A diadalmenetet mégsem követette városházi fogadás, vagy Dobó téri ünneplés. Az utolsó hónapban szakmai igazgató és technikai igazgató nélkül maradt az egylet, távozott a marketinges is, az aranyérmeket pedig az utolsó, Ózdon játszott mérkőzés szünetében kapták meg a labdarúgók. Hogy ez több mint méltatlan? Igen. Már azt sem tudjuk megbecsülni, amire méltán lehet büszke a város, a megye. Ehelyett maradt az utolsó pillanatra halasztott döntés, melynek a vége egyelőre nem ismert.
A gólkirály és a csapatkapitány is megy, Bardi Gábor és Kotula László sem marad az egri klubnál. A többi játékos sorsa erősen kérdéses, nyilván az új tulajdonos kiléte befolyásolja az egyéni döntéseket. Az NB II-es szerepléshez legalább 40-45 millió forint szükséges. Ebből azonban csupán a középmezőny aljához tartozó csapatot lehet viszontlátni a mezőnyben. Amennyiben az egri önkormányzat éves szinten ötmillió forinttal megemelné a 2010-ben folyósított 19.5 millió forintos támogatást, akkor a költségvetést legalább 25 millióval kellett kiegészítenie a leendő befektetőnek (vagy befektetőknek), hogy a másodosztályban a tisztes helytállásnál többre teljen az Egri FC-től.

Olvasói sztorik