NB II

Új csapatot kell építeniük

Hat-hét ifjúsági korú labdarúgót kell beépíteni a Videoton NB II-es együttesébe, amelynek a tervek szerint sokkal szorosabb lesz az együttműködése az első csapattal.

A Videoton-Puskás Akadémia csapata a harmadik helyen zárt az NB II Nyugati-csoportjában. Hartyáni Gábor edző elégedett együttese teljesítményével és eredményeivel, és bizakodóan tekint az élvonalbeli bajnokcsapat új szakvezetőjével való együttműködésre.
– Mennyire tudta teljesíteni a csapat azokat a feladatokat, amelyeket a szezon elején, valamint a téli szünetben tűzött ki a szakmai stáb?– A csapat maximálisan teljesítette, sőt túlteljesítette a kitűzött célokat – kezdte nyilatkozatát a szakember a klub hivatalos honlapjának. – Nekünk különböző feladataink voltak, nem csak az, hogy minél eredményesebben szerepeljen a csapat, hanem az is, hogy az első keretben kevesebb lehetőséget kapó játékosok számára is versenyzési lehetőséget tudjunk biztosítani. Emellett az is fontos volt, hogy a fiatal játékosaink folyamatosan tudjanak fejlődni. Úgy érzem, minden téren sikeresek és eredményesek voltunk. Hatalmas eredménynek tartom azt is, hogy az U19-csapatból folyamatosan tudtunk beépíteni játékosokat.
– Ha egy dolgot kellene kiemelnie az előző szezonból, amire a legbüszkébb, akkor mi lenne az?– Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy igazi csapatként tudtunk működni. A játékosoknak sikerült megérteniük, hogy nem az egyéni céljaiknak kell a legfontosabbnak lenniük, hanem a csapatcéloknak. Büszke vagyok arra, hogy a játékosok megtanultak csapatban gondolkodni. Voltak olyan mérkőzések, amikor nem a tudásbeli különbségek döntöttek a javunkra, hanem az, hogy igazi csapatként egymásért küzdöttek a srácok a pályán.

– Hogyan tovább? Mi lesz a Videoton-Puskás Akadémia NB II-es csapatának a jövője? A csapat nagy része egyben marad, vagy egy teljesen új csapatot kell a nyáron felépíteni?– Kezdjük az egyszerűbb részével. A szakmai stáb összetétele változatlan marad. Ami a csapatot illeti, egyelőre korai lenne még konkrét nevekről beszélni. Az biztos, hogy nagy változások várhatóak a keretben. Az is biztos, hogy az U19-csapatból kiöregedő játékosokat be kell építenünk az NB II-es együttesbe. Azt látni kell, hogy rengeteg dologtól függ, milyen kerettel kezdjük el az új szezont. Lesznek játékosok, akiket a mostani első keretből visszakapunk. És ahogy mondtam, lesznek olyan labdarúgók is, akik az ifiből kerülnek fel hozzánk. Teljesen természetes, hogy néhány játékostól – akik fejlődése megrekedt egy bizonyos szinten, vagy a következő szezonban már túlkorosok lennének – meg fogunk válni, ez azonban nem azt jelenti, hogy ők rossz labdarúgók lennének. Az évzáró ebédet követően valamennyi játékosommal leültem négyszemközt beszélgetni, mindenkitől megkérdeztem, hogyan képzeli el a jövőjét, én is felvázoltam nekik, hogy mi hogyan képzeljük el a csapat jövőjét. A következő három hét most a pihenésről fog szólni, de július közepére szeretnénk kialakítani a végleges keretünket.
– A Videoton FC új vezetőedzőjével, Paulo Sousaval beszélt már arról, hogyan képzelik el a közös munkát?– Igen, már egyeztettünk és nagyon kedvezőek voltak az első benyomások. Talán a legfontosabb dolog, amit elmondott, az volt, hogy minden játékost versenyeztetni szeretne. Tehát aki nem kap lehetőséget az első csapatban, azt nálunk szeretné játszatni. Amire figyelnünk kell, az a speciális életkori szabály, mely az NB I-es csapatok tartalékcsapataira vonatkozik. Az mindenesetre nagyon jó dolog, hogy Paulo Sousa minden játékost játszani szeretne, illetve nagyon szoros kapcsolatot akar kiépíteni a Videoton FC és Felcsút között. Ennek első látványos jele az, hogy a felnőtt csapat edzései hosszú idő után ismét Felcsúton vannak. A legszimpatikusabb dolog, amit mondott, az volt, hogy a legtehetségesebb fiatal játékosokat – U15-től az U19-ig – rendszeresen felviszi edzésekre az első kerethez. Ez nyugaton a profi futballban bevett szokás. Egyrészt itt közelebbről megismerkedhetnek az első keret játékosaival a tehetséges utánpótláskorú labdarúgók, másrészt betekintést nyerhetnek az első csapat edzéseibe, mindennapjaiba.

– Felhívta Sousa figyelmét néhány játékosra az NB II-es csapatból?– Igen, a legtehetségesebb játékosokról már beszéltünk, azaz Somodiról, Fejesről, Izingről, Gyurcsóról és Szolnokiról. Az idő majd eldönti, hogy közülük ki vagy kik lesznek azok, akiknek reális esélyük lesz az első csapat közelébe kerülni.
– Mikor kezdi meg a csapat a felkészülést és hogyan fog kinézni a nyári program?– Július hetedikén, csütörtökön kezdjük meg a felkészülést a bajnokságra. Az első egy-két napban a szokásos orvosi és fizikai felmérést fogjuk elvégezni, mellette lesz napi egy edzés. Ezt követően kezdődik az igazi munka, napi két edzéssel és a tervek szerint heti két edzőmeccsel, szerda-szombat ritmusban. Az évzáró ebéden a vezetőktől ígéretet kaptunk egy nyolcnapos edzőtáborozásra, mely nagy valószínűség szerint valahol külföldön lesz. Télen is elmehettünk egy négynapos ausztriai összetartásra, ennek nagyszerű közösségformáló ereje volt. Hasonló eredményeket várok a nyári edzőtáborozástól is, arról nem beszélve, hogy a csapatom ismét külföldi együttesekkel mérkőzhet meg, aminek nagyon nagy sportszakmai jelentősége van.

Olvasói sztorik