Fel fog szisszenni, ha megtudja, mennyi pénz ment el az NB I-ben a fizetésekre

Végre lehet turkálni a zsebekben, azt úgyis szeretjük!
Kapcsolódó cikkek

Az NB I-ben szereplő klubok bevétele összesen 68 millió euróval (21,7 milliárd forint) nőtt 2008 és 2017 között, ez derül az UEFA éves pénzügyi jelentéséből, amit a Nemzeti Sport Online vesézett ki.

A vizsgált időszak során az NB I-ben nőttek legdinamikusabban a bevételek, a korábbi összeg négy és félszeresére, így jött ki a fent már említett 68 millió euró.

A lista élén a Premier League áll, ahol majdnem 3 milliárd euróval nőttek a bevételek, ehhez képest a mi 68 milliónk aprópénz, és a lista 20. helyére elegendő. 

Hogy miből tesznek szert bevételre a magyar klubok? Az összeg 49 százalékát, vagyis majdnem a felét teszik ki a szponzori- és reklámszerződések, és mindössze 5 százalékát az UEFA-tól kapott pénz, valamint a tv-közvetítésekből származó összeg.

A kimutatás szerint a magyar klubok átlagosan a bevételük 63 százalékát költik fizetésekre, ez 56 millió eurónak, vagyis a 2017-es átlag forint-euró árfolyamon számolva 17,3 milliárd forintnak felel meg. 

Ha ezt elosztjuk 12-vel, akkor egy klub átlagosan 1,44 milliárd forintot fizetett ki 2017-ben csak a fizetésekre, ami egyből nem tűnik olyan vészesnek, ha 23-as kerettel számolunk, és eszünkbe jut, hogy például volt olyan időszak, amikor válogatottbeli sztárjaink fejenként kerestek majdnem ennyit évente.

Persze minden relatív, ha végigvisszük a számolást a 23-as kerettel, akkor az jön ki, hogy egy NB I-es játékos átlagosan 5 millió forintot visz haza havonta,

igaz, azt is figyelembe kell venni, hogy a Haladásnál biztosan nem annyit keres egy-egy kerettag, mint a Fradinál vagy a Vidinél.

Így már azért más a leányzó fekvése, mert ezt az 5 milliót, sőt még a tizedét is nagyon sokan el tudnák fogadni bérként.