NB I

Két hacker kijátszotta a Fradi-pályán is használt vénaszkenner-technológiát

Egy lipcsei tanácskozáson mutatták be, hogyan cselezhető ki a biztonsági rendszer.

A nemrégiben véget ért lipcsei Chaos Communication Congressen mutatták be, hogyan cselezhető ki az a vénaszkenner-technológia, amit a Groupama Arénában is használ a Ferencvárosi Torna Club – szúrta ki a cikket a zöld-fehérek szurkolói portálja, az ulloi129.hu.

A cikk szerint a többi biometrikus azonosítórendszer – ujjlenyomat, arcfelismerés, FaceID, íriszkép, stb. – után most a vénaszkennert is átverte a két hacker, Julian Albrecht és Jan Krissler egy úgynevezett barkácsmódszerrel.

A stratégia lényege az volt, hogy a két hacker egy hónap alatt 2500 képet készített saját tenyeréről egy infravörös szűrőjétől megszabadított tükörreflexes fényképezőgéppel, majd a páros a fotók alapján elkészített és kinyomtatott egy vénatérképet, arra pedig viaszból egy “műtenyeret” ragasztott rá. Beszámolójuk szerint ideális körülmények közt egy öt méterről készített tenyérfotó is elég lehet a sikerhez.

A portál megjegyzi, ez aligha jelent bármilyen biztonsági kockázatot az Üllői úti stadion beléptetőrendszerére, hiszen a befektetett munka elég nagy, míg a haszon – a lelátóra való bejutás – igen kicsi.

címlapfotó:  Andrew Surma / NurPhoto / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik