NB I

Huszti-hazatérés: havi 83 milliós fizetéssel konkurál a Videoton?

„A magyar futballkörnyezet vonzó a játékosok számára.”

Egyértelműen Huszti Szabolcs hazatérése a szerdán lezárult NB I-es átigazolási szezon legnagyobb szenzációja. Ez ugyanis azt jelenti, van olyan magyar csapat, amely képes hazacsábítani és megfizetni egy olyan labdarúgót, aki Kínában – sajtóhírek szerint – havi 83 millió forintot keresett.

Ezt olvastad már?
A Real Madrid őrült összeget ajánl az MU klasszisáért

„Majdnem biztos vagyok benne, hogy ennyi pénzt nem fog Magyarországon kapni. Ez azt jelzi, hogy a magyar futballkörnyezet vonzó lett a játékosok számára” – nyilatkozta a Digisport híradójának Dénes Ferenc sportközgazdász.

Az NB I olyannyira vonzó a labdarúgóink számára, hogy a Videotonban ősszel öt gólig jutott Ezekiel Henty francia és török élvonalbeli kérők, illetve a Slovan Bratislava egymillió eurós – állítólagos – ajánlata ellenére sem külföldre, hanem a felcsúti Puskás Akadémiához igazolt kölcsönben.

Huszti Szabolcsot sérülten igazolta a Videoton Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Ezek szerint megvannak az anyagi forrásaik is, nem csak arra, hogy a játékjogot kifizessék, hanem arra is, hogy ezeket a feltehetően magas béreket is hónapról-hónapra oda tudják adni. A felcsúti adatokat és a piaci környezetet ismerve ezt nehéz közvetlen üzleti bevételekből finanszírozni, feltehetőleg a tulajdonos finanszírozza” – mondta Dénes Ferenc.

A helyzet pénzügyileg olyannyira kedvező, hogy a magyar csapatok – a FIFA jelentése szerint ‒ 2017-ben 1,7 milliárd forintot költhettek új játékosokra, ami több mint 400 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

„A magyar labdarúgás iszonyú expanzióban van, ami azt jelenti, hogy áramlik a pénz a labdarúgásba. Ez főleg annak a vágynak köszönhető, hogy a magyar futball a nemzetközi porondon is sikeres legyen. A másik, hogy van lehetőség, van pénz a rendszerben, de ami elszomorító, hogy ez sokkal kevésbé magánpénz, bár látszólag magánkereskedelmi bevételekből származik. De valahol mögötte mindenütt megjelennek vagy az önkormányzatok, vagy a központi költségvetés, vagy az erős politikai nyomás a rendszerben” – magyarázta a sportközgazdász.

Az NB I tavaszi idénye jövő szombaton kezdődik: a listavezető Ferencváros a címvédő Bp. Honvédot, a második helyen álló Videoton pedig a Vasast fogadja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik