NB I

728 milliós befizetéssel mentette meg az Újpestet a tulajdonos

Brutális összeget kellett betolnia Duchatelet-nek a fennmaradás érdekében.

Az újpesti focicsapatot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség. Most a fennmaradás érdekében újabb nagy összeget kellett betolnia a tulajdonosoknak – írja az mfor.hu.

Ezt olvastad már?
Korábbi Fradi-játékossal erősített az NB I-es csapat – hivatalos

A legfrissebb, megújult éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – amelynek fordulónapja a megszokottakkal ellentétben június 30-a (tehát 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik) – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. Tekintve, hogy most váltottak üzleti évet, a beszámolóban szereplő előző időszaki adatokkal nem összehasonlítóak a mostaniak, a tendencia viszont még így is egyértelmű: továbbra sem tudtak úgy változtatni a gazdálkodáson, hogy sikerüljön nyereségessé tenni az üzletmenetet.

A társaságot 2013-ban alapították, azt az évet 23 milliós saját tőkével nyitották és 20 milliós nyereséggel. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig mínusz tartományban maradt.

Az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet Fotó: MTI/Illyés Tibor

A működés nyereségessé tételére már csak azért is szükség lenne, mert a folyamatos veszteségek újra és újra felemészthetik a társaság saját tőkéjét, mint arra volt is példa 2014-ben, már a cég működésének második évében. Ha pedig 2 egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, máskülönben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

A legutóbbi beszámoló szerint 728 millió forintot kellett betolnia a tulajdonosoknak a cégbe.
Ennek köszönhetően a -200 millió forintos saját tőke 345,9 millió forintra emelkedett.

Nem ez volt azonban az első ilyen jellegű manőver, hiszen 2015-ben még a mostaninál is nagyobb összeget kellett befizetnie a tulajoknak. Akkor 1,007 milliárd forintos saját tőkét kellett volna orvosolni, erre egy 1,3 milliárdos pótbefizetés szolgált. Mivel azonban több mint 600 milliós veszteséget termeltek, nem sikerült eltüntetni a tetemes mínuszt a saját tőke soráról.

Így tehát a tulajdonosok 4 év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be az újpesti fociklubot működtető cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.

A bevételek öt százaléka származik jegyeladásból Fotó: pfla.hu

A legutóbbi beszámoló szerint szépen híznak a bevételek az Újpest 1885-nél, hiszen 736 millió folyt be a kasszába.

 • Ennek döntő része vagyoni értékű jog hasznosításából származott, 518,2 millió forint,
 • második legnagyobb tétel, 121 millió, játékos megfigyelési szolgáltatásból eredt,
 • a bevételek mindössze 5 százaléka, 40 millió származott jegyértékesítésből,
 • közel azonos összeg, 26-27 millió forintot pedg a TV-s és egyéb jogdíjaknak, illetve a management szolgáltatásnak köszönhetnek.
 • Sokat segítettek a gazdálkodáson az egyéb bevételek is, ezen a soron 868 milliót tüntettek fel, ennek nagy része, 541 millió forint azonban kölcsön elengedésnek köszönhető, tehát tényleges pénzforgalommal nem járt.

  A bevételekkel szemben 465 milliót számoltak el anyagjellegű ráfordításként, 976 milliót pedig személyi jellegűként. Utóbbin belül csak a bérköltség 788,7 milliót jelentett, vagyis a klubhoz befolyt nettó bevétel még a játékosok és az alkalmazottak fizetését sem képes fedezni. Így nem meglepő, hogy már üzemi szinten is veszteséget kellett elkönyvelnie az Újpestnek, 165,4 milliót, ami a pénzügyi műveletek eredményének figyelembevételével 183 milliós mínusz generált a mérleg szerinti eredmény soron.

  Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

  SINGAPORE, SINGAPORE - JULY 21: Cristiano Ronaldo of Juventus in action during the International Champions Cup match between Juventus and Tottenham Hotspur at the Singapore National Stadium on July 21, 2019 in Singapore. (Photo by Pakawich Damrongkiattisak/Getty Images)
  Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
  24-logo

  Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
  küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
  Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
  a böngésző beállításaiban.