NB I

728 milliós befizetéssel mentette meg az Újpestet a tulajdonos

Brutális összeget kellett betolnia Duchatelet-nek a fennmaradás érdekében.

Az újpesti focicsapatot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség. Most a fennmaradás érdekében újabb nagy összeget kellett betolnia a tulajdonosoknak – írja az mfor.hu.

Ezt olvastad már?
Korábbi Fradi-játékossal erősített az NB I-es csapat – hivatalos

A legfrissebb, megújult éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – amelynek fordulónapja a megszokottakkal ellentétben június 30-a (tehát 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik) – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. Tekintve, hogy most váltottak üzleti évet, a beszámolóban szereplő előző időszaki adatokkal nem összehasonlítóak a mostaniak, a tendencia viszont még így is egyértelmű: továbbra sem tudtak úgy változtatni a gazdálkodáson, hogy sikerüljön nyereségessé tenni az üzletmenetet.

A társaságot 2013-ban alapították, azt az évet 23 milliós saját tőkével nyitották és 20 milliós nyereséggel. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig mínusz tartományban maradt.

Az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet Fotó: MTI/Illyés Tibor

A működés nyereségessé tételére már csak azért is szükség lenne, mert a folyamatos veszteségek újra és újra felemészthetik a társaság saját tőkéjét, mint arra volt is példa 2014-ben, már a cég működésének második évében. Ha pedig 2 egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, máskülönben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

A legutóbbi beszámoló szerint 728 millió forintot kellett betolnia a tulajdonosoknak a cégbe.
Ennek köszönhetően a -200 millió forintos saját tőke 345,9 millió forintra emelkedett.

Nem ez volt azonban az első ilyen jellegű manőver, hiszen 2015-ben még a mostaninál is nagyobb összeget kellett befizetnie a tulajoknak. Akkor 1,007 milliárd forintos saját tőkét kellett volna orvosolni, erre egy 1,3 milliárdos pótbefizetés szolgált. Mivel azonban több mint 600 milliós veszteséget termeltek, nem sikerült eltüntetni a tetemes mínuszt a saját tőke soráról.

Így tehát a tulajdonosok 4 év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be az újpesti fociklubot működtető cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.

A bevételek öt százaléka származik jegyeladásból Fotó: pfla.hu

A legutóbbi beszámoló szerint szépen híznak a bevételek az Újpest 1885-nél, hiszen 736 millió folyt be a kasszába.

 • Ennek döntő része vagyoni értékű jog hasznosításából származott, 518,2 millió forint,
 • második legnagyobb tétel, 121 millió, játékos megfigyelési szolgáltatásból eredt,
 • a bevételek mindössze 5 százaléka, 40 millió származott jegyértékesítésből,
 • közel azonos összeg, 26-27 millió forintot pedg a TV-s és egyéb jogdíjaknak, illetve a management szolgáltatásnak köszönhetnek.
 • Sokat segítettek a gazdálkodáson az egyéb bevételek is, ezen a soron 868 milliót tüntettek fel, ennek nagy része, 541 millió forint azonban kölcsön elengedésnek köszönhető, tehát tényleges pénzforgalommal nem járt.

  A bevételekkel szemben 465 milliót számoltak el anyagjellegű ráfordításként, 976 milliót pedig személyi jellegűként. Utóbbin belül csak a bérköltség 788,7 milliót jelentett, vagyis a klubhoz befolyt nettó bevétel még a játékosok és az alkalmazottak fizetését sem képes fedezni. Így nem meglepő, hogy már üzemi szinten is veszteséget kellett elkönyvelnie az Újpestnek, 165,4 milliót, ami a pénzügyi műveletek eredményének figyelembevételével 183 milliós mínusz generált a mérleg szerinti eredmény soron.

  Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

  Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
  24-logo

  Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
  küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
  Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
  a böngésző beállításaiban.