NB I

Huszti Szabolcs hazatért, a Videotonhoz írt alá

Hivatalos.

Igaznak bizonyultak a Rangadó.hu értesülései: a Videoton FC hivataloshonlapjának közlése szerint csütörtökön aláírta szerződését a klubhoz Huszti Szabolcs! Az elmúlt évtized egyik legjobb magyar labdarúgója tizenkét és fél év után tér vissza Magyarországra.

Ezt olvastad?
Óriási fordulat a Sánchez-ügyben

Huszti Szabolcs 1983. április 14-én, Miskolcon született, azonban nem ott, hanem a Veszprém megyei Gógafán nőtt fel és a Tapolcai Bauxit serdülői között kezdte pályafutását. Mindössze 14 esztendős volt, amikor szerződtette a Ferencváros, ahol végigjárta a korosztályos csapatokat, majd még a 19. születésnapja előtt, 2002 februárjában bemutatkozhatott az első csapatban – egy ciprusi edzőtáborban a Mladost Apatin ellen lépett pályára. Az NB I-es bemutatkozásra még várnia kellett, 2003 őszén debütált Garami József csapatában, majd a 2003–2004-es szezon felénél Sopronba került kölcsönbe.

A 2004-es év remekül sikerült a játékosnak, hiszen a Matáv Sopron együttesében 14 mérkőzésen 6 gólt szerzett az NB I-ben, Lothar Matthaus pedig a válogatottba is meghívta. Első mérkőzésén, Japán ellen rögtön győztes találattal mutatkozott be, de nem csak ő, hanem egy másik ifjú labdarúgó is góllal debütált – a Videoton szurkolói bizonyára tudják, hogy Juhász Roland volt a másik tehetség, aki remekül indított a nemzeti csapatban.

Huszti hazatért Fotó: vidi.hu

Huszti a soproni kölcsönjáték után tehát válogatottként került vissza a Ferencvároshoz, ahol ekkor már természetesen meghatározó emberként számítottak rá, 23 bajnokin háromszor, nyolc nemzetközi kupameccsen kétszer volt eredményes, majd a francia élvonalban szereplő FC Metz gárdájához igazolt (egy bajnoki arany-, és egy ezüstéremmel hagyta el a Ferencvárost). A német határhoz közel fekvő városban 21 tétmeccsen egy gólt szerzett, majd egy évvel később a Bundesligában érdekelt Hannover vásárolta meg.

Németországban remekül ment Husztinak, első szezonjában 31 bajnokin négy gólt szerzett és hét gólpasszt osztott ki, a Borussia Dortmundnak kétszer, a Bayern Münchennek egyszer talált be, a következő szezonban pedig 31 bajnokin 10 gól és 7 assziszt került a neve mellé – duplázni tudott a VfB Stuttgart és a Schalke 04 ellen is. Még fél évet Hannoverben töltött (17 bajnoki, 3 gól, 6 gólpassz), majd a Zenit Szentpétervár szerződtette 2009 februárjában.

A Zenit akkor az UEFA-kupa (az Európa Liga elődje) címvédőjeként igen erős kerettel rendelkezett, Huszti Szabolcson kívül akkoriban került a klubhoz a két portugál válogatott, Danny valamint Fernando Meira is, nem sokkal később pedig olyan kaliberű támadók csatlakoztak az orosz együtteshez, mint az olasz válogatott Alessandro Rosina, vagy éppen a két szerb válogatott csatár, Mateja Kezman és Danko Lazovics. A ballábas szélső három és fél év alatt 82 tétmérkőzésen 12 gólt szerzett és 12 gólpasszt adott, kétszeres orosz bajnokként és orosz kupagyőztesként tért vissza 2012-ben Hannoverbe. Ehhez az időszakhoz kötődik a válogatottság lemondása is, így 2004 és 2010 között 51 mérkőzésen 7 alkalommal talált be a nemzeti csapatban.

Huszti legutóbb Kínában légióskodott Fotó: Jiang Yuan/Imaginechina/AFP

Huszti második hannoveri időszaka talán még az elsőnél is jobban sikerült, két év alatt 51 bajnokin 19 gólt és 18 asszisztot jegyzett, de a Hannover 10 Európa Liga-találkozóján is betalált öt alkalommal. 2014 nyarán a kínai első osztályban szereplő Csangcsun Jataj vásárolta meg, keleten másfél év alatt 39 bajnokin 9 gól és 10 gólpassz volt a mérlege, majd 2015 elején a Budesligás Eintracht Frankfurt szerződtette. Frankfurtban is alapemberként számítottak rá, első félévében 17 mérkőzésen egy góllal járult hozzá ahhoz, hogy az élvonalban maradjon a csapat – ekkor már többször a középpálya közepén számoltak játékával. A 2016–2017-es szezon első felében 15 bajnokin 2 gólt szerzett (talán írni sem kell, hogy a Bayern és a Dortmund ellen volt eredményes), majd egy évvel ezelőtt ismét a Csangcsun Jataj csapatát választotta, ahol 16 bajnokin négy gól és öt assziszt fűződött a nevéhez.

Huszti tavaly nyáron térdműtéten esett át, így a Vidi orvosi és rehabilitációs stábjával azon dolgozik, hogy minél hamarabb játékra kész állapotba kerüljön. Az együttes új igazolása pénteken már Sóstón készül új csapattársaival együtt.

– Őszinte leszek, korábban nem gondoltam volna, hogy én még a magyar bajnokságban pályára lépek. A tavalyi sérülésem után viszont sok időt töltöttem itthon – ezúton is köszönöm Peter Friar-nek a segítséget, akivel együtt dolgoztam az elmúlt hónapokban – ekkor keresett meg a Vidi. Beszéltem Kovács Zoltánnal és Marko Nikoliccsal is, meghallgattam őket, de elsőre arra gondoltam, hogy nem térek haza. Később aztán sok „apró” dolog megváltoztatta a véleményem. Kovács Zoltán is rengetegszer kereste Vladan Filipovicsot, Marko Nikolics külön felvázolta nekem a terveket, Juhász Rolival is sokat beszélgettem, Danko Lazovics is felhívott, Garancsi Istvánnal is leültünk és mindenki biztosított arról, hogy a Vidinek komoly céljai vannak. Hosszú távú szerződést írtam alá, úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam – mondta Huszti Szabolcs.

–Arról, hogy Huszti Szabolcs milyen minőséget képvisel, teljesen felesleges beszélni, ezzel mindenki tisztában van. Az ő hazacsábítása komoly fegyvertény a klubnak, büszke vagyok arra, hogy az átigazolás megvalósulhatott, köszönjük a tulajdonosnak, hogy lehetőségünk volt egy ilyen kaliberű labdarúgót szerződtetni. Szabolcsot hihetetlen profizmus és erős karakter jellemzi, a képességei mellett erre is szüksége lesz a csapatnak a pályán és az öltözőben is. Térdsérülése után rehabilitációja az utolsó szakaszba lépett, szakembereink segítségével a mai naptól azon dolgozik, hogy minél hamarabb Vidi-mezben láthassuk. Hosszú távú szerződést írtunk alá vele, hiszünk benne, hogy komoly sikereket érünk el vele együtt a következő években – nyilatkozta a szerződés aláírása után Kovács Zoltán sportigazgató.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik