NB I

Felkészülés az NB I-ben: a falu határában, szántóföldön tartották az erőnléti edzést

A magyar valóság, avagy hogyan jutott az élvonalig a Stadler FC.

A Délmagyarország című napilapban a Csongrád megyei I. osztályú Deszk játékos-edzője, Lehota István sztorizgatott egykori csapatáról, a kilencvenes évek közepén az NB I-ben szereplő Stadler FC-ről. A Stadler József vállalkozó által létrehozott klub akasztói stadionavatóját 1995. március 4-én rendezték, amelyre a klubtulajdonos a Barcelonát, a Bayern Münchent és a Real Madridot is csábította, végül azonban a Parmalat SC ellen játszottak 0–0-s döntetlent az NB I-ben.

Igazi magyar valóság volt a Stadler FC. A felső sorban balról a második Lehota István Fotó: Facebook

– Hihetetlen érzés volt helyiként pályára lépni először a stadionban – kezdte élményeit mesélni Lehota István, aki negyvenhárom meccsen szerepelt a legendás együttesben. – Libabőrös voltam, amikor belegondoltam, hogy tíz-tizenöt éve a családomnak itt még kukoricaföldje volt, valamint rendszeresen szőlőt szüreteltem.

Lehota még 54 évesen is játszik Fotó: FK 1899 Szeged/Balog Zoltán

Élményekben tehát nem volt hiány már a stadionavatón sem, azonban volt, amiért Akasztóra kellett igazolni, hogy megtörténjen a 90-es években egy első osztályú focistával.

– Ahogy elkezdődött az alapozás, kimentünk a falu határába, és fölszántott, havas talajon tartottak a csapatnak erőnléti edzést. Néhány NB I-es mérkőzés volt már a lábamban, amikor 1995. január 5-én szurkolói nyomásra a Stadlerbe igazoltam – merthogy a drukkerek követelték Józsi bácsinál, hogy igazoljon le –, de ez a felkészülés nekem is új volt.

A fővárosi csapatok ellen nem volt ritka, hogy 12–15 ezren legyenek a stadionban, de a vidéki nagyobb gárdákra, a Békéscsabára és a Szegedre is 5–7 ezren kíváncsiak voltak. Talán nem meglepő, hogy a nézőcsúcsot egy Ferencváros elleni derbi tartja, amelyet 1995. június 24-én 22 ezren láttak az utolsó fordulóban.

Stadler József 66 éves korában, november közepén hunyt el. A 90-es években ikonikus vállalkozó könyve dedikálásán kapott agyvérzést. Tele volt tervekkel. Lehota nem lehetett ott a vállalkozó temetésén, mert éppen bajnokija volt. Deszken edző, de még 54 évesen is beáll néha a fiatalok közé. Sajnálja, ami Józsi bácsival történt, mert örült neki, hogy visszavette a stadiont. Így azonban valószínűleg vele együtt a sportkomplexumot is eltemették.

Olvasói sztorik