NB I

Halmosi elmondta, mi változott a Haladásnál az új edző érkezésével

A szombathelyiek csapatkapitánya a feltámadás ellenére úgy érzi, januárban erősíteni kell a csapatot.

Kisebb feltámadást produkált a kieső helyen álló Swietelsky Haladás az OTP Bank Liga elmúlt két fordulójában: a szombathelyiek a Fradi legyőzése után a Puskás Akadémia vendégeként is győzni tudtak, így egy pontra megközelítették a már bennmaradó helyen álló Balmazújvárost. Egyértelmű, hogy az új vezetőedző, Michal Hipp érkezésével valami változott a Haladás játékában, a Rangadó erről faggatta a rutinos csapatkapitányt, Halmosi Pétert.

– Az új mester sok mindenen változtatott, hiszen az érkezése óta előtérbe kerültek olyan rutinosabb futballisták, akik előtte nem nagyon játszottak, vagy még keretben sem voltak. Azt hiszem, hogy nagyrészt ennek köszönhető, hogy a csapat most két sikeres meccset tudott lehozni – kezdte Halmosi Péter. – Pont azon gondolkodtam a találkozó után, hogy most a kezdőcsapatból majdnem mindenkinek közel száz, vagy több NB I-es meccs van a lábában. Amilyen szituációba kerültünk, szerintem pontosan erre van szükség. Nem mindegy, hogy valakire öt élvonalbeli mérkőzéssel a lábában raknak rá nagy nyomást, vagy olyan játszik, aki átélt már sok ilyet. Félreértés ne essék, most nem csak magamra gondolok, hanem jóformán az egész kezdőre. Az elmúlt két összecsapáson ez nagyon jól működött, kisegítettük egymást, mindig ott volt egy becsúszó láb. A Haladásnak az volt az ereje régebben is, hogy stabilak voltunk, és végig tudtuk vinni a kontrákat.

– Hipp nagyon karakán ember, tudja, hogy mit akar -folytatta a 38 éves, 36-szoros válogatott balszélső. – Tisztában van vele, hogy kinek mi az erénye, és nem vár el többet, mint amennyit tud valaki. Tapasztalt szakember, aki jól látja a dolgokat, és jól is meccsel. Remek cserékkel, a megfelelő ritmusban nyúl bele a mérkőzésekbe, legalábbis eddig így tűnt, valamint kiváló edzéseket tart. Van egy rendszer, amit ő elképzel, és amihez ragaszkodik, és amit a játékosoknak meg kell valósítaniuk. Ha a játékos nem csinálja meg azt, amit elvár, akkor ő nem játszik. Nála az edzésmunka és a teljesítmény dönt, ami szerintem teljesen normális, ennek így kell lennie. Ha a csapat és a játékosok nem tudnak felnézni az edzőre, vagy elismerni, amit szakmailag csinál, akkor az “halott történet”. Ha valakitől nem tudsz tanulni, vagy olyanhoz ragaszkodik, ami nem működik, akkor az edző hitelét veszti a játékosok szemében, elveszíti a csapatát. Viszont szerencsére ezek most nálunk nagyon jól működnek, és ez is a világ rendje. Az edzőnek vannak elvárásai, amit teljesíteni kell.

Halmosi szerint bejöttek az új edző változtatásai Fotó: Bonyhádi Zoltán

Halmosi az utóbbi két megnyert meccs ellenére úgy érzi, a télen erősítésre van szükségük, hogy a szezon végén ne legyenek kiesési gondjaik.

– Elment tizennyolc meccs, és a tabella azért nem hazudik, de nem szabad, hogy kiesési gondjaink legyenek, mert a Haladásnak NB I-ben kell maradnia. Ehhez muszáj megerősíteni a keretet annak ellenére, hogy most összeállt a csapat. Az összképet nézve azért az elmúlt tizennyolc forduló nem úgy sikerült, amit a Haladás megérdemel. Nem azért épült ide ez a stadion, hogy a csapat a másodosztályban szerepeljen. Nincs olyan ember Szombathelyen, aki azt szeretné, hogy a Hali NB II-es legyen. Nem történhet meg az, hogy kiessünk, de ehhez a télen igenis szükség lesz két-három minőségi játékosra, az ősz ezt bizonyította. Az elmúlt két meccset ugyan megnyertük, de az egész ősz alapján kell megítélni a csapatunk keretét – mondta Halmosi.