NB I

Bejelentették a Haladás új edzőjét

A korábbi szlovák szövetségi kapitány, Michal Hipp veszi át a szombathelyiek irányítását.

Ahogy honlapunk ma reggel már megírta: a korábbi szlovák szövetségi kapitányt, Michal Hippet nevezték ki a Szombathelyi Swietelsky-Haladás vezetőedzőjének.

– Nem sokáig maradt üresen a labdarúgó NB I. 11., azaz kiesőhelyén tanyázó Szombathelyi Swietelsky-Haladás kispadja. Múlt szerda délelőtt a tulajdonosok menesztették Pacsi Bálintot, és az NK Osijek (3-1) elleni Rohonci úti stadionavatón egy meccs erejéig Vörös Csaba technikai vezető irányította az együttest. Kapós volt a szombathelyi kispad, magyar és külföldi edzők is bejelentkeztek a vezetőedzői posztra, utóbbiak között találtunk például Európa-szerte ismert, korábban válogatottat is irányító szakembert. A magyarok közül Supka Attila, Egervári Sándor és László Csaba is képbe került, végül a választás az 53 éves, nyitrai születésű szlovák szakemberre, Michal Hipp-re esett – írja a haladas.hu

LÁTTAD?

Pokolra jut a négyszeres világbajnok?

– Nagyon sok edzőt ajánlottak figyelmükbe, néhányukkal tárgyaltunk is, referenciákat kértünk tóluk, végül Michal Hipp volt, az, akivel megállapodtunk – mondta Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója. – Csupa jót hallottunk róla, így a bajnokság végéig, 2018. június 30-ig írta alá szerződését. Hipp többször is látta játszani csapatunkat, tudta mit vállalat. Egyetlen elvárást fogalmaztunk meg vele szemben: bent kell tartania a Haladás az elsőosztályban. A téli szünetben biztosan lesznek változások a játékoskeretben, több futballistától elköszönünk és lesznek új futballisták is.

A frissen kinevezett tréner 1963. március 13-án, az egykori Csehszlovákiában született, immáron szlovák szakember játékosként a Slovan Duslo, Hurbanovo, a Nitra, a Vienna, a Slavia Praha, a Kosice, a Piestany együttesében szerepelt, a futballcsukát 36 évesen, 1999-ben az osztrák Fels csapatában akasztotta szögre. 1990-ben és 1991-ben 5 alkalommal a csehszlovák, 1993/95-ben szintén ötször a szlovák válogatottban is játszott. A pálya melletti karrierjét 2000-ben a szlovák FC Nitránál kezdte – másodedzőként. Ugyanebben a pozícióban dolgozott az Artmedia Petrzalkánál, 2003-2006-ig a szlovák válogatottnál, aztán az orosz Saturn Moszkvánál, 2008-ban a Pertrzalka vezetőedzője, egy évvel később már a Slovan Bratislaváé volt, mindkét gárdával az Európa-ligában szerepelt. 2008 és 2012 között ismét a szlovák válogatott másodedzőjeként vitézkedett, aztán 2012-ben érte el eddigi karrierje csúcsát: Stanislav Grigával együtt februárban a szlovák válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki: 3 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség volt a mérlegük, mielőtt 2013 nyarán megköszönték szolgálataikat. Igaz, Hipp ebből egy sikert egymaga vállalt: Törökország (2-1) ellen egyedül irányította északi szomszédainkat. Majd 2014/15-ben ismét Nitrán volt vezetőedző, 2016 óta a cseh Jihlava szakmai munkáját irányította.

Hipp egyik segítője a korábbi ferencvárosi futballista, Pinte Attila, a másik Desits Szilárd lesz.

Hipp lett a Haladás edzője Fotó: haladas.hu
Olvasói sztorik