NB I

Új klub, új szerepkör – Mátyus óriási lendülettel kezdett

A fiatal szakember egy időre felhagyott az edzősködéssel.

Tavaly októberben köszönt el a Nyíregyháza Spartacus vezetőedzői posztjától Mátyus János, aki az NB I-ből való kizárása után a harmadosztályban és a másodosztályban is irányította a klubot. A korábban Lombard Pápa élén is ténykedő egykori válogatott védőnek az elmúlt hónapokban nem volt csapata, ám a Rangadó.hu érdeklődésére elárulta, nemrég új munkát vállalt, igaz nem edzőként: az egyik korábbi csapatánál, a REAC-nál dolgozik klubigazgatóként.

– Nyilván megvolt már korábbról a kapcsolat az elnök úrral. Elég nehéz időszakon van túl a REAC, az elmúlt években az NB I-ből egészen a negyedosztályig vezetett a klub útja. Az elnök úrnak szívügye a klub, és mindenképp szeretett volna olyan személyt a csapathoz, aki betölti a klubigazgatói posztot. A tavasszal már beszélgettünk, de volt néhány másodosztályú ajánlatom, ezért szerettem volna kivárni. Két-három egészen konkrét megkeresésem is volt, de hosszú gondolkodás után úgy döntöttem, hogy inkább egy új kihívásba vágok bele – magyarázta Mátyus János. – Az NB I-ben persze szívesen dolgoztam volna ismét, de a korábbiakkal ellentétben első osztályú ajánlatom ezúttal nem volt. Visszagondolva, nehezen emésztettem meg, hogy NB I-es vezetőedzőként az én hibámon kívül kellett eltöltenem alacsonyabb osztályokban elég hosszú időszakot, ezért most picit másra vágytam, minthogy az NB II-ben edzősködjek újra.

– Jött ez a lehetőség, amihez egyébként a képesítésem is megvan, a Testnevelési Egyetemen megszereztem – folytatta a fiatal szakember. – Az utóbbi időben egyre jobban elkezdett érdekelni ez a téma: egy klub felépítése, profibbá tétele. Van is ebben tapasztalatom, hiszen játékosként külföldön is láttam, ez miképp működik. Ez alapján láttam, hogy Magyarországon milyen hibái vannak a kluboknak. Ezekből kiindulva nagy tervekkel vágtam bele az új munkába.

Mátyus a konkrét feladatairól is céljairól is beszélt.

– Gyakorlatilag hozzám tartozik minden, a szakmai munkára is van rálátásom – mondta. – Azt tudni kell, hogy a pályaedzőként korábban velem dolgozó Balogh Lászlót neveztük ki vezetőedzőnek. Az igazolások, a klub stratégiája, és filozófiájának felépítése mind-mind az én feladatom. Abszolút hosszú távra tervezek. Az első szezonban most mindenképp szeretnénk feljutni az NB III-ba, és nem azért jöttem ide, hogy ilyen alacsony osztályban dolgozzak, az anyagi háttér ehhez biztosított Forgács úr által. A korábbi botrányok miatt a REAC neve az elmúlt időszakban negatívan csengett, de én szeretném ebből kirángatni, és sikeres klubbá tenni. Ez most egy más jellegű munka, de ugyanolyan elánnal vetettem bele magam, mint korábban az edzősködésbe.

Olvasói sztorik