NB I

Hihetetlen hajrá, váratlan fordulatok Felcsúton

Izgalmas párharcot vívott a Videoton és az Újpest.

OTP Bank Liga, 3. forduló

Videoton FC – Újpest FC 2-2 (0-1)
Felcsút, Pancho Aréna. Játékvezető: Bognár.
Videoton: Kovácsik – Nego, Juhász, Fejes, Stopira – Suljic, Barczi (Marics, 57.), Hadzic – Scsepovics, Henty, Lazovics (Szabó B., 79.). Vezetőedző: Marko Nikolics.
Újpest: Pajovics – Szűcs (Pauljevics, a szünetben), Litauszki, Bojovics, Mohl – Windecker, Szankovics – Zsótér (Simon K., 62.), Nagy D., Nwobodo (Balázs, 93.) – Novothny.Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics.
Gólszerzők: Scsepovics (86.), Hadzic (88.), illetve Nagy D. (7., 71.)

A hétközi Bordeaux elleni Európa Liga-selejtező után ezúttal az NB I-ben várt fontos feladat a Videotonra, az eddig veretlen Újpest érkezett a Pancho Arénába a harmadik fordulóban.

Bekezdett az Újpest, már a hetedik percben gólnak örülhettek a vendég drukkerek, miután Nagy Dániel remekül cselezett befelé a bal szélről és kilőtte a bal alsót tizenhét méterről, 0-1. Ezután többet birtokolta a labdát a Videoton, de nagy helyzetet az egész első félidőben nem tudott kialakítani. Kovácsikot azonban megdolgoztatták a lilák, Novothny Nagyhoz hasonlóan a bal oldalról húzott befelé, visszalőtte a jobb alsóba, de a kapus odaért. Az első felvonás után megérdemelt vezetés tudatában mehetett szünetre az Újpest.

címlapfotó és belső fotó: vidi.hu

A fordulás után az 58. percben kellett először kapaszkodnia Pajovicsnak, ekkor Henty jobb felsőbe tartó lövését védte szépen. Két perccel később Mohlnak mondhatott köszönetet az Újpest, hatalmasat mentett a védő Maric elöl a tizenhatoson belül. A túloldalon Windecker lőhetett a kapuval szemben húsz méterről, de fölé vágta, Nagy Dániel azonban a 71. percben ismét pontosan célzott és megduplázta az előnyt. A középpályás Windeckertől kapott remek labdát egy kontra végén, majd öt méterről a bal alsóba gurított, 0-2. Az ezt követő percekben úgy tűnt, hogy a Vidi beletörődik a vereségbe, nem tudta beszorítani az Újpestet a kapuja elé, ám a 86. percben mégis jött a szépítés. Szabó ívelte be a szögletet jobbról, Scsepovics pedig a kapu jobb oldalába fejelt, 1-2. Ettől pedig vérszemet kapott a hazai csapat, egy perccel később Hadzic egyenlített ki szintén egy szöglet után, 2-2. A Vidi a végén még szabadrúgással és ívelésekkel is próbálkozott, Henty lövésénél pedig hatalmasat védett Pajovics a 94. percben, végül maradt a döntetlen.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Hevesi Tamás, korábbi NB I-es edző értékelte:
– Az első félidőben egyáltalán nem látszódott a csapatok anyagi lehetőségei közötti különbség, az Újpest mestere nagyon jó stratégiát dolgozott ki. A Videoton jobbhátvédje, Nego sokat járt fel a támadásokkal, ezt pedig többször is kihasználta a vendég együttes, hiszen a gól előtti szituáció, valamint Novothny nagy helyzete is azon az oldalon alakult ki. Az EL-meccshez képest rotált néhány helyen Marko Nikolics – például Barczi és Henty személyében –, így fáradtságot nem láttam a Vidin, de az meglepő volt számomra, hogy az első játékrészt helyzet nélkül lehozták. Kulcs volt, hogy az Újpest két belső középpályása, Windecker és Szankovics jobban belépett a játékba, mint Barczi és Hadzic, akik észrevétlenül játszották le az első negyvenöt percet, labdaszerzésben és előre játékban sem jeleskedtek. Nem volt középpályás játéka a Videotonnak, inkább a széleken próbáltak meg veszélyeztetni, de ez nem igazán sikerült, talán egy kicsit Henty volt aktívabb. Mindkét csapat jól kontrázott, de felállt védelem ellen egyik sem tudott veszélyeztetni.
– A szünet után jó húzásnak vélem Pauljevics becserélését, hiszen egy gyors szélső hátvédről beszélünk, aki támadó felfogású, vele megpróbálta kioltani Henty gyorsaságát a vendég tréner. Barczi cseréjét indokoltnak éreztem, támadóbb szemléletű játékos érkezett Marics személyében, de a védekezés része továbbra sem működött. A Videoton védekezése a védőkőn és a kapuson múlott, ez a mai fociban luxus, nem volt szűrés a középpályán, meglepő volt számomra, hogy ez megtörténhet egy Vidi-szintű csapatnál. Varga József hiánya nagyon látszódott a középpályán. A lilák csak magukat okolhatják, hogy nem lőtték be a harmadik gólt, hiszen erre megvolt az esélyük több kontránál is, 3-0-nál már nem lett volna esélye a Vidinek a döntetlenre. Ismét beigazolódott, hogy a 2-0 a legveszélyesebb eredmény. A fehérváriak felépített támadásokkal nem tudták megbontani a lilákat, majd elővették az egyik legveszélyesebb fegyverüket, a pontrúgásokat, ez pedig bevált a hajrában. Az Újpest rosszul védekezte le ezeket a szögleteket, a játékosok hibáztak ezeknél a szituációknál. Nekem nem tetszett Simon Krisztián játéka, ő nem tudott segíteni az Újpesten. Nem értettem, miért hozták le Zsótért, nem tűnt fáradtnak, jól játszott, ez a húzás nem jött be Vignjevicstől. Ezután kevésbé volt veszélyes a lilák bal oldala, Simon szemmel láthatóan játékhiánnyal küszködik, nem hozott jó döntéseket. Extra teljesítményt nyújtott Nagy Dániel, az ő teljesítményét kiemelném, a Vidinél pedig nagyon jól használta ki a helyzetét Scsepovics, ő megéri a pénzét. Összességében az Újpestnek kontrákból több lehetősége volt, a Vidi második félidőben feljavult, így igazságos a döntetlen, de nehezen mondom ezt, mert a vendégek közelebb álltak a három ponthoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik