NB I

Nyílt levélben támadják az MLSZ-t a diósgyőri szurkolók

„Csalódtunk, mert egyre kevesebben vagyunk a stadionokban. Csalódtunk, mert a szurkolók javaslatait továbbra sem hallgatják meg.”

Tegnap megírtuk: az Újpest FC-nek vélhetően nem a Vasas elleni mérkőzése lesz zárt kapus a labdarúgó NB I-ben. A magyar szövetség honlapján megjelent fegyelmi bizottsági határozat úgy fogalmaz: az Újpest–Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban a hazai klubot 600 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a nézők nélküli mérkőzésrendezést egy soron következő hazai NB I-es találkozóra.

Az újpestiek következő hazai NB I-es meccsére jövő héten vasárnap a Vasas FC ellen kerül sor, de ezt a mérkőzést az MLSZ szerdai tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel nem érinti az elmarasztaló döntés. Az MLSZ sajtóosztálya arról tájékoztatta az MTI-t és a Vasast, hogy a keddi határozatot az Újpest FC legkorábban várhatóan pénteken kapja kézhez, a szövetség vonatkozó szabályzata szerint pedig a megbüntetett klubnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen a határozat ellen.

Ha a lila-fehérek élnek ezzel a lehetőséggel, azt augusztus 11-ig tehetik meg, vagyis azért nem vonatkozhat a Vasas elleni találkozóra a zárt kapus büntetés, mert akkor még nem emelkedik jogerőre a határozat. Az MTI érdeklődésére az Újpest FC szerdán azt közölte, hogy csak a határozat kézhez vétele után döntenek az esetleges fellebbezésről – de a honlapjukon megjelent közleményben a Vasas FC elleni meccset jelölték meg zárt kapusként.

Nos, ehhez képest a boon.hu-n már „Szurkolók nélkül rendezhetik meg az Újpest–DVTK bajnokit” címmel tett közzé írást – ezt a meccset augusztus 19-én rendezik –, míg az amigeleken.hu oldalon a DVTK szurkolói reagáltak a hírre, amit alább változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt MLSZ!
Mi, szurkolók, reméltük, hogy az új szezon majd nem a túlzott és értelmetlen büntetésekről fog szólni, de nagyot kellett csalódnunk. Már látjuk, hogy Önök nem akarnak eltérni a megszokástól még annak ellenére sem, hogy nemrég még arról beszéltek, hogy csökkentik majd a bírságok mértékét. Persze, mi már elég sokat csalódtunk a magyar fociban és Önökben is.
Csalódtunk, mert nem sikerült az EB sikerek után becsábítaniuk a szurkolókat a stadionokba. Csalódtunk, mert a válogatott több helyet esett vissza a világranglistán. Csalódtunk, mert a magyar csapatok újra az első között estek ki a nemzetközi kupákból. Csalódtunk, mert egyre kevesebben vagyunk a stadionokban. Csalódtunk, mert a szurkolók javaslatait továbbra sem hallgatják meg.
Felmerül a kérdés, hogy valóban a szurkoló a hibás mindenért, és az MLSZ szakemberei jól végzik a munkájukat?
A levelünk mégsem emiatt a vesszőfutás miatt született meg. Megdöbbenve olvastuk, hogy az Újpest következő haza mérkőzését zártkapussá tették. Nem mennénk bele abba, hogy ez a döntés jó-e, vagy éppen árt a magyar focinak, hiszen ezt Önöknek is érezni kellene. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az aktuális ellenfél szurkolói milyen vétséget követtek el az elmúlt mérkőzések alatt, ami miatt nem nézhetik meg az összecsapást? Kollektív bűnösséget állapít meg, mert nem kizárólag azt a szurkolótábort bünteti, amelyik a szabályok ellen vétett, hanem a büntetéssel valójában minden szurkolót büntet – ezzel összemossa a bűnöst az ártatlannal – és kimondja azt is, hogy a szurkoló – függetlenül tetteitől, megnyilatkozásaitól – bűnös!
Az Újpest szurkolóinak demonstrációja miatt az ellenfeleknek is bűnhődnie kell? Megfogalmazódik bennünk az a kérdés is, hogy azok az Újpest szurkolók, akik nem követtek el semmilyen vétséget, miért vannak kizárva a találkozóról, miközben az Önök, illetve a rendőrség rendelkezésére állnak a korábban mar rengeteg vitát kiváltó azonosítási eszközök, mint a regisztráció es a milliárdokba kerülő kamerák? Miért nem használják őket?
Kérjük Önöket, nyissák meg a vendégszektort, és az előírásnak megfelelően bocsássák áruba a vendégszurkolók részére a jegyeket és ezzel bizonyítsák, hogy Önöknek valóban a magyar foci a legfontosabb, nem pedig a megmaradt szurkolók elriasztása!
Üdvözlettel,
Emődi Zoltán
alelnök
Olvasói sztorik