NB I

Vasas–Beitar: sportszerű szurkolást várnak az angyalföldiek

"Tartózkodjon a rasszista, gyalázkodó megnyilvánulásoktól, valamint minden olyan skandálástól, ami az ellenfél származására utal."

A Vasas SC közleménye a csütörtöki Beitar Jeruzsálem elleni EL-selejtező előtt:

– Tisztelt Vasas-szurkolók! Arra kérünk mindenkit, aki a Vasast felelősségteljesen szereti, hogy a július 6-án, csütörtökön, a Szusza stadionban, 20:30-kor kezdődő Beitar Jeruzsálem elleni mérkőzés alatt tartózkodjon a rasszista, gyalázkodó megnyilvánulásoktól, valamint minden olyan skandálástól, ami az ellenfél származására utal.

– Ellenkező esetben az UEFA csapatunkat rendkívül súlyos büntetésekkel sújthatja, ami lehet a következő hazai nemzetközi kupamérkőzés nézők nélküli lebonyolítása, és akár 50 ezer eurós (mintegy 15 millió forintos) büntetés. Mondani sem szükséges, hogy ezt az összeget mennyivel hasznosabb célokra is tudná fordítani a Vasas FC.

– (Másrészt az UEFA a közelmúltban a magyar válogatott mérkőzésén a szurkolók által tanúsított rasszizmus, és a Honvéd legutóbbi nemzetközi kupameccsén a drukkerek magatartása miatt is szankcionált, így kiemelten figyelik a hasonló megnyilvánulásokat a mi mérkőzésünkön is.)

– Arra is felhívnánk a figyelmet, hogy a Beitar szurkolói az elmúlt 10-15 évben többször bebizonyították intoleranciájukat az arabokkal szemben. Ezért kérjük, hogy az ő provokációjukra se válaszoljanak a mi szurkolóink rasszista gyűlölettel.

– Ami hazai pályáinkon és sok helyen az európai stadionokban a „zsidózás”, az Izraelben az „arabozás”. A Beitar vezetői hiába ítélik el szurkolóik szélsőséges arab gyűlöletét, és állnak ki a rasszizmus ellen, mégis a hazai bajnokságban az Izraeli Labdarúgó Szövetség, míg a nemzetközi porondon az UEFA sorozatosan pontlevonásokkal, zártkapus meccsekkel és pénzbüntetéssel sújtja a klubot.

– Következzék itt most az elmúlt másfél évtizedből csupán néhány szemelvény a Beitar csapatát, szurkolói miatt ért büntetésekről.

– 2009. május: Rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt pontlevonással és stadionbezárással sújtották az izraeli bajnok Beitar Jeruzsálem labdarúgóklubot, miután hívei egy áprilisi találkozón, arabellenes jelszavakat skandáltak. Akkor a Beitar eleve mínusz két ponttal kezdte a szezont, mivel az előző idényben a drukkerek egy ízben berohantak a pályára. A jeruzsálemi egyesület 2005 és 2009 között, több mint 20 alkalommal kapott büntetést renitens tábora miatt.

– 2013. február: Irodákat gyújtottak fel a Beitar Jeruzsálem izraeli futballcsapat pályájánál. A csapat szurkolói hetek óta tiltakoznak két muzulmán vallású csecsen labdarúgó megvásárlása miatt. „Felgyújtották a Beitar történelmét” (Trófeák, bajnoki érmék, különleges csapatmezek és emléktárgyak semmisültek meg.)

– A jeruzsálemi körzeti ügyészség vádiratot nyújtott be a Beitar Jeruzsálem négy szurkolója ellen, mert az együttes edzését megzavarva rasszista bekiabálásokkal tiltakoztak két csecsen nemzetiségű, muzulmán játékos megvásárlása ellen. “Halál az arabokra, gyűlöljük őket!” – skandálták.

– Egy tel-avivi csapat elleni mérkőzésen a Beitar drukkerei rasszista szlogeneket és Arkagyij Gajdamak, a klub orosz tulajdonosa elleni átkokat skandáltak a két labdarúgó megvétele miatt.

– 2016. augusztus: A Beitar-Jelgava Európa Liga mérkőzésen az izraeli szurkolók rendbontása miatt az UEFA úgy döntött, hogy a következő hazai nemzetközi kupamérkőzést nézők nélkül kell megtartani (ezt tudták le a mi meccsünkkel), és 62 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) büntetésre ítélte a jeruzsálemi klubot.

Olvasói sztorik