NB I

Holman Dávid elhagyja a Debrecent

Ezt a vezetőedző, Herczeg András nyilatkozta. A Puskás Akadémia neve is szóba került a középpályás kapcsán.

Kapcsolódó cikkek

Az egyre csökkenő nézőszámról is beszélt Herczeg András, erről elmondta, rossz látni, milyen kevesen vannak a Nagyerdei Stadionban.
– Nagyon büszke vagyok a városra, nagyon sokat jelent nekem Debrecen. Visszaemlékszem arra, milyen volt az, amikor ezrek skandálták, hogy ez Debrecen. Ezt nem lehet visszahozni egy-két hónap alatt, de ezt a hangulatot kell megidézni, ez a cél. A Loki is hozzátartozik a helyi emberek lokálpatriotizmusához, a szurkolók sokat csalódtak, de összefogás nélkül nehéz újra sikereket elérni – mondta a vezetőedző.

Elkezdte a felkészülést a DVSC a 2017-2018-as szezonra. A keret egyelőre eléggé foghíjas, csak távozókról lehet tudni, újonnan igazolt játékost még nem jelentett be a klub, viszont több saját nevelésű fiatal is együtt készülhet az első csapattal. A szakmai stáb már kialakult: Bücs Zsolt, Györky Gábor és Erdélyi Miklós segíti majd a vezetőedző Herczeg András munkáját – írja a dehir.hu.

A tréner a Debrecen Televízió Köz-Ügy című műsorában elmondta, jelen pillanatban kialakulatlan a keret, jó lett volna, ha együtt marad a csapat, de tisztában volt a stáb azzal, hogy vannak olyan futballisták, akik kölcsönben játszottak Debrecenben, és nekik vissza kellett térni a csapatukhoz. Az első edzést húsz mezőnyjátékossal és két fiatal kapussal végezte el a Loki. Herczeg szerint nagyon jó lenne, ha minél hamarabb kialakulna a keret, ehhez pedig tudni kell, kik távoznak, és milyen posztokra kell igazolni. Ráadásul az új érkezőknek be is kell illeszkedniük a csapatba és megszokni az új közeget.

Herczeg a csapatépítésről szólva elmondta, Danilovics helyett mindenképpen szerződtetni kell egy kapust, Osváth Attila hiánya miatt jobb oldali védőt is igazolni kell, ráadásul ha Holman Dávid és Dusan Brkovics is elmegy, őket is pótolni kell. A tréner szerint most még csak pótlásról lehet első körben beszélni, az erősítés egy másik téma.

A Loki vezetőedzője abban bízik, hogy a fiatalok közül lesznek olyanok, aki az első osztályban is helyt tudnak állni, de úgy véli, nincs könnyű dolguk, a Létavértes korábbi megszűnésével ugyanis felborult az a struktúra, ami azt jelentette, hogy a másodosztályban erősödhettek a debreceni nevelések. Herczeg szerint a lépcsőfok nagyon hiányzik a gyerekek számára. A gyerekeket vagy kölcsönadják, vagy eligazolnak, az új helyen pedig nem kapnak türelmet, idegen légkörben találják magukat, ahol nehezebben boldogulnak, és kevés lehetőséghez jutnak.

Herczeg az egyik legfontosabb kritériumnak nevezte, hogy a debreceni mag meglegyen, mivel mindig akkor volt ütőképes a Loki, amikor helyi játékosok alkották a csapat gerincét. Ennek felépítése szerinte nem megy egyik pillanatról a másikra. Ahhoz, hogy a fiatalokat gond nélkül be lehessen építeni, szükség lenne arra, hogy legyenek olyan helyi focisták, akik idősebbek, tapasztaltabbak, és tudnak segíteni a fiataloknak a beilleszkedésben és a fejlődésben is.

Sós Bence ilyen lehet, hiszen neki helyi kötődése van, saját nevelésű játékosról van szó, de már most több csapat érdeklődik iránta. Herczeg András szerint nehezíti a helyzetet, hogy mindig eredménykényszerben kell játszani a DVSC-ben, a debreceni labdarúgás nem engedheti meg ennek ellenkezőjét. Hangsúlyozta, meg kell találni azt a tapasztalt magot, ami mellé be lehet építeni új, fiatal játékosokat.

Bíró Péterről is beszélt, aki szerinte azok közé tartozik, akinek lehetőséget kell adni, de tőle is függ, hogy mennyire képes élni ezzel. Herczeg szerint óvatosan kell bánni a fiatalokkal, optimálisan kell megtalálni azt a lehetőséget, ami a csapatnak és a játékosnak is jó, nem ideális, ha egy gyerek túl korán kap nagyon komoly feladatokat.

A vezetőedző úgy látja, hogy hosszú távon az lehet a cél, ha a jövő nagy csapatát építik fel Debrecenben, de ehhez ki kell alakítani egy olyan stabil gárdát is, akivel nem a kiesés elkerülése ellen kell harcolni; ha ez adott, akkor érdemes a fiatalokat az NB I-es légkörhöz szoktatni.

Olvasói sztorik