NB I

Marko Nikolics: Nem az Európa Liga a legkiemeltebb projekt

Kovács Zoltán cáfolta, hogy 800 ezer eurót keresne az új Vidi-tréner.

Nagyjából egy héttel ezelőtt, május 31-én, szerdán robbant a bomba, miszerint Henning Berget, a bajnoki ezüstérmes Videoton FC vezetőedzőjét leváltják, utódja pedig a Partizan Beograddal idén bajnokságot és kupát nyerő Marko Nikolics lehet.

Az értesülések egyáltalán nem voltak alaptalanok, hiszen a hétvégén előbb Berg távozását, majd a hét elején Nikolics érkezését is bejelentette a klub, amely hivatalos sajtótájékoztató keretein belül csütörtökön mutatta be a szerb trénert. Az eseményen részt vett Kovács Zoltán, a fehérváriak sportigazgatója is.

– Örülök, hogy itt lehetek Magyarországon, főleg egy olyan klubnál, mint a Videoton. Köszönöm Kovács Zoltánnak, hogy az első pillanattól kezdve éreztette velem, hogy engem szeretne a vezetőedzői pozícióra és köszönöm az elnök-tulajdonosnak, Garancsi Istvánnak a gyors tárgyalásokat. Azért vagyok itt, mert az elmúlt négy évben olyan kluboknál dolgoztam – a Vojvodinánál és a Partizannál –, amelyek mindent meg akartak nyerni hazájukban amellett, hogy az európai porondon is minél nagyobb sikereket szerettek volna elérni. Már néhány perc beszélgetés után láttam, hogy a Vidi is ilyen. A csapat napról napra fejlődik, már csak az infrastruktúrával és az épülő stadionnal is. Minden körülmény adott, csak a sporteredményeknek kell javulniuk – mondta Marko Nikolics.

A vezetőedző után Kovács Zoltán sportigazgató is beszélt.

– Szeretném megköszönni a klubnak, hogy olyan lehetőségeket biztosítottak, amelyek mellett gyorsan tudtunk haladni a tárgyalásokkal. Elmondhatjuk, hogy a Vidi mára olyan klub lett, amely vonzó a vezetőedzők és a játékosok számára is. Marko Nikolics hozzáállását is köszönjük, hiszen nagyon hamar dűlőre jutottunk, érződött, hogy szeretne az új vezetőedzőnk lenni. Mindenképp az érdemeinket növeli, hogy ilyen helyről sikerült egy ilyen jó nevű szakembert szerződtetnünk. Úgy éreztük, hogy így tudjuk leginkább biztosítani a csapat további fejlődését. Az előző szezon óriási csalódás volt, hiszen a Honvéd mellett mi is megérdemeltük volna a bajnoki címet, mégis elbuktuk az utolsó mérkőzésen. Innentől kezdve csak arra koncentrálunk, hogy mindent megadjunk az új vezetőedzőnek és stábjának, hogy sikeresek és sikeresebbek legyünk, mint az előző idényben. Mindent elmond a Videoton FC-ről, hogy egy ezüstéremmel már nem lehetünk elégedettek. Ezt Marko Nikoliccsal megbeszéltük és azonosulni is tud a céljainkkal. A kiválasztásnál egyébként fontos szempont volt az is, hogy ne legyen haja a kiszemeltnek – tette hozzá nevetve a sportigazgató.

Marko Nikolics azt is elárulta, mi szólt a Vidi mellett több más érdeklődő, a hírek szerint egyebek mellett a belga második helyezett és Bajnokok Ligája-résztvevő Club Brugge ellenében.

– A klub ambíciói! A régióban minden klubot követek, nemcsak a magyart, hiszen ez a munkám. Az országban hét-nyolc új stadion is épül, mint ahogy a miénk is. A magyar futball jó, fejlődik és ez megkönnyítette a döntést. Még csak 37 éves vagyok, 17 éve dolgozom edzőként, ebből tíz esztendőt töltöttem a profik között – nem kell kapkodnom sehová. Valóban voltak ajánlataim más kluboktól is, de tetszett a projekt – fogalmazott az új vezetőedző.

– A leginkább az eredményeken kell változtatni, hiszen ahogy az elmúlt napokban láttam, a klub nagyon szervezett, jó játékosok is vannak, egyes-egyedül az eredmény hiányzik. A felkészülés ma kezdődik orvosi vizsgálatokkal és fizikai felméréssel, hétfőn pedig tíz napra Ausztriába utazunk, ahol négy edzőmeccset játszunk. Ezt követően már bővebb információval tudok majd szolgálni arról, hol kell javítani, bár a legtöbb ilyen részlet továbbra is az öltözőben marad. Ki fogok állni a játékosaimért, de természetesen belül el fogom mondani a véleményem, hiszen ők is felelősséggel tartoznak teljesítményükért – tette hozzá, majd rátért az igazolásokra.

– A klubnak számos olyan játékosa van, akit már régóta ismerek. Ilyen Juhász Roland, aki hosszú ideig játszott Belgiumban, de Viníciusszal sem most találkoztam először. Hasonló módon a szerb, bosnyák és horvát labdarúgókkal is tisztában voltam, Stopirát és Kovács Istvánt pedig sokra tartom. Olyan is akad a keretben, akit korábban szerettem volna leigazolni, de nem sikerült – a nevét nem fogom elárulni. Nincs szükségünk eget rengető változásokra, inkább a győztes mentalitást kell meghonosítani. A keret alkalmas a kitűzött célok elérésére és bár vannak érdekes játékosok a piacon, nem kell “felrobbantani” a csapatot.

Az átigazolások témájához Kovács Zoltán is hozzászólt.

– Az előző nyárhoz képest rengeteget léptünk előre, erősebb lett a keret. Akkor sem kapkodtunk, de jóval több játékos volt fókuszban, mint most. Idén még kevésbé kell sietnünk, fél éve figyeljük a kiszemeltjeinket. A vezetőedzőt is bevonva a következő hetekben néhány játékost bejelentünk majd.

A Videoton FC június 29-én már az Európa Ligában lép pályára.

– Nem a legkiemeltebb projekt jelenleg az Európa Liga, de ez nem azt jelenti, hogy felkészülésként tekintünk rá. A sorozatot lépésről lépésre közelítjük, először a felkészülés következik, majd jön a sorsolás. A célokról azt követően tudunk majd pontosabbat mondani – mondta Nikolics.

Végezetül az új vezetőedző híresztelések szerint brutális, 800 ezer eurós fizetése került szóba.

– Ez valóban brutális összeg volna, de az ég világon semmi alapja ezeknek a híreszteléseknek – cáfolt egyértelműen Kovács.

A fenti képek a vidi.hu-ról származnak.

Olvasói sztorik