NB I

Óriási bravúr a Balmazújváros feljutása

Nem csak a toronymagasan kiemelkedő Puskás Akadémiától, de hat másik rivális piaci értékétől is elmarad a második feljutó keretértéke.

A Kisvárda Master Good legyőzésével biztosította második helyét az NB II-ben a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, így a balmazújvárosi együttes feljutott az élvonalba. A csapat a Puskás Akadémia mögött zárta az idényt, óriási bravúrral – legalábbis a számok ezt mutatják.

A piaci értékekre szakosodó német Transfermarkt adatai alapján ugyanis korántsem volt várható, hogy ennyire előkelő helyen végezzen az együttes: keretének összértéke alig lépi át a kétmillió eurót (2.03), ami így a hetedik legdrágább csapatnak számít a mostani mezőnyben – a Puskás Akadémia (4.68 millió), a Kisvárda (3.05), a Nyíregyháza (3), a Békéscsaba (2.85), a ZTE (2.35) és a Soroksár (2.13) is előtte végzett ebben a mutatóban.

Sőt, a Szeged (84 ezer euró/játékos) és a Sopron (80) is megelőzi, ha a játékosonkénti átlagárat nézzük.

A HLSZ adatbázisából kiderül, amennyiben a keret együtt marad, rengeteg élvonalbeli újoncot avathat. A 26 játékosból ugyanis 14-nek egyáltalán nincs még NB I-es tapasztalata, egyetlen élvonalbeli találkozón sem jutottak szóhoz. A Kisvárda ellen megnyert bajnokin pályára lépők közül a kapus Szécsi Gergő, Rus Adrián, Zsiga Ervin, Vajda Sándor, Tamás László Hunor és Bódis István Norbert nem rendelkezik még első osztályú mérkőzéssel. A legrutinosabbnak Heffler Norbert számít, aki a Pápa, a Paks majd a Pécs játékosaként 93 NB I-es meccsen kapott lehetőséget, melyeken kilenc gólt is jegyzett.

Csapatként alkotott nagyot az együttes, ezt igazolja, hogy leggólerősebb játékosa, Fekete Ádám nyolc találattal zárta az idényt, amivel „csak” a 23. legjobb gólszerző lett a mezőnyben. A csapat 49 találatig jutott, ami önmagában nem ér dobogót sem, de a 34 kapott gól igencsak figyelemreméltó: a tizenegyedikként záró Szeged (29) és a harmadikként záró Kisvárda (30) kapott csak ennél kevesebbet. A Feczkó Tamás vezette együttes 73 ponttal fejezte be az idényt, néggyel kevesebbet gyűjtve, mint a bajnok, szintén 22 bajnokiját megnyerő Puskás Akadémia – ez a teljesítmény a csapat történetének első NB I-es szereplését éri.

Olvasói sztorik