NB I

Tizenegyespárbaj után hódította el a Magyar Kupát a Fradi

A rendes játékidőben Varga góljára Kulcsár válaszolt. Orosz rulett döntött a végén, amiben alulmaradt a Vasas.

Magyar Kupa, döntő

Vasas FC – Ferencvárosi TC 1-1 (0-1, 1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 4-5
Groupama Aréna, 14970 néző. Játékvezető: Solymosi
Vasas: Nagy G. – Burmeister (Korcsmár, a szünetben), Vaskó, Risztevszki – Kleisz, Vida, Berecz Zs., Hangya (Murka, 57.) – Kulcsár T. (Gaál, 96.), Saglik, Remili. Vezetőedző: Michael Oenning
Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Lovrencsics G. (Csernik, 92.) – Gera Z. (Csukics, 68.), Hajnal (Sternberg, 79.) – Varga R., Kleinheisler, Moutari – Radó. Vezetőedző: Thomas Doll.
Gólszerzők: Kulcsár (47.), illetve Varga R. (26.)

A Ferencváros a harmadosztályú Budafok, míg a Vasas a Mezőkövesd Zsóry ellen jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, amelyet szerda este rendeztek a Groupama Arénában. Az angyalföldiek keretéből nem hiányzott senki, a Fradinál viszont nem léphetett pályára a sérült Böde Dániel. A mérkőzést a helyszínen tekintették meg a magyar válogatott tagjai, akik hétfőtől Telkiben készülnek az Oroszország elleni felkészülési, valamint az Andorra elleni vb-selejtező összecsapásra.

A hatodik percben reménykedhettek először gólban a Fradi-szurkolók, ekkor Hajnal passzolt Kleinheislerhez, aki tizenöt méterről jó helyzetben Nagy kezébe gurított – „a magyar Scholes” egyébként a Fradi leggyengébbje volt az első játékrészben, nagyon sok rossz megoldása volt. Tizenöt perccel később a másik oldalon Kulcsár remek kiugratást kapott, először a középre tartó lövése még kipattant Dibuszról, majd az ismétlésnél már bravúrt kellett bemutatnia a Fradi kapusának. A 26. percben vezetést szerzett zöld-fehér együttes, Radó harcolt ki szabálytalanságot a kaputól 35 méterre, a pontrúgást pedig Varga lőtte a jobb alsóba laposan, Nagy Gergely rendesen mellényúlt, 0-1. Három perccel ezután majdnem megduplázta előnyét a Doll-csapat: Radó kapott jó kiugratást, emelését azonban védte Nagy, a két játékos pedig eközben összeütközött, így hiába lőtte a kipattanót Moutari a hálóba, Solymosi jogosan ítélt kifelé szabadrúgást. Sokat kellett várni a Vasas-lehetőségekre, az utolsó hat percben viszont kettő is akadt belőlük. A 39. minutumban Berecz egy szögletet követően fejelt a jobb kapufa mellé, majd a 41. percben Hajnal veszített labdát a középpályán, ami után Vida remekül ugratta ki Saglikot, a légiós befelé húzott a tizenhatoson belül, de szerencsétlenségére csak a felső lécet találta el – így egygólos Fradi-vezetéssel vonultak a felek az öltözőbe.

Bennmaradt a Fradi az öltözőben, fordulás után két perccel ugyanis rögtön egyenlített a Vasas, Kulcsár lőtte ki nagy erővel a jobb alsót, 1-1. Ezután sokáig nem történt semmi, de lüktető volt a mérkőzés irama, a 67. percben Vida remekül ugratta ki Kulcsárt, a támadó a bal szélen egyedül vihette Dibuszra a labdát, végül a kapus óriásit védett. Négy perccel később Radó és Moutari kényszerítőzött a tizenhatoson belül, a nigeri játékos nagy helyzetben kapta vissza a labdát, de Nagy jól mozdult ki a kapujából és szögletre mentett. A sarokrúgás után a Vasas-kapus Nalepára ütötte a labdát, ami éppen hogy csak a kapu mellé pattant. Kevés helyzet jellemezte a következő negyedórát, a semmiből azonban jött egy nagyszerű Varga-lövés a 85. percben, a labda a felső lécet súrolta. A 89. percben majdnem jött a slusszpoén, Risztevszki remekül indult meg, majd kiugratta a bal szélen felfutó Murkát, aki hatalmas ziccerben fölé lőtt. A 90. percben megfagyott a levegő a stadionban, Lovrencsics Gergő ütközött a levegőben Murkával, majd mozdulatlanul zuhant a földre. Ezután percekig állt a játék és mindenki kétségbeesett, de szerencsére a Fradi-szélső magához térve hagyta el a pályát. Ideges hangulatban telt le a maradék idő, és mivel nem született döntés a kilencven perc alatt, következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. A ráadásban nem forogtak veszélyben a kapuk, csak kisebb lehetőségekig jutottak a felek, így tizenegyespárbajban dőlt el a kupa sorsa.

A tizenegyespárbaj így alakult:

1. kör: Remili a kapufa segítségével a jobb alsóba lőtt; Varga a bal alsóba vágta, 1-1.

2. kör: Berecz magabiztosan középre talált be; Leandro a jobb felsőbe helyezte, 2-2.

3. kör: Risztevszki középre tartó lövését Dibusz védte; Radó betalált a jobb alsóba, 2-3.

4. kör: Vida a bal alsóba gurított; Sternberg is jól helyezett a bal alsóba, 3-4.

5. kör: Gaál a jobb felsőbe bombázott; Csukics pedig eldöntötte, miután a jobb alsóba kötött ki a labda, 4-5.

A 2016-17-es Magyar Kupa kiírását tehát a Ferencváros nyerte.

Olvasói sztorik