NB I

Az MTK elnöke szerint szégyen a kiesés

Azonnali és drasztikus változásokra van szükség, mondta dr. Deutsch Tamás, aki nagyon éles kritikával illette a focicsapatot.

Pakson végzett 1-1-re az MTK Budapest az élvonal utolsó fordulójában, így kiesett az OTP Bank Ligából. A fővárosiak búcsújára nem sokan számítottak az idény előtt, ezért is volt óriási meglepetés, hogy szinte a teljes szezon az alsóházi csatákról szólt a csapat számára. A pocsék szereplés kapcsán dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest sportegyesület elnöke adott interjúta futballklub honlapjának.

– Az, hogy kiestünk az első osztályból, nem egyszerűen fájdalmas csalódás és óriási kudarc, hanem szégyen. Magyarországon ilyenkor gyakori szokás, hogy elkezdik szépítgetni a helyzetet. De szerintem nincs helye a kidumálásnak, nem lehet mellébeszélnünk! Az a dolgunk, hogy megvizsgáljuk az okokat és nem az, hogy megmagyarázzuk a magyarázhatatlant. Az egyedüli lehetőség, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszajussunk az első osztályba – mondta Deutsch, majd leszögezte: „a mi esetünkben nem voltak olyan akadályozó tényezők, amelyek a legtöbbször szoktak az ilyen kudarcokhoz vezetni”. A költségvetés az NB I középmezőnyével tartja a lépést, a játékoskeret minősége pedig szintén alkalmas lehetett volna a bennmaradásra.

A mélyrepülés okai kapcsán sem rejtette véka alá véleményét a sportegyesület elnöke.

– Három és fél éve lettek új tulajdonosai a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságnak. Az új tulajdonosok és az új menedzsment békés átmenetet hirdetett: megtartottak mindent és mindenkit a múltból, és így próbáltak lépésről lépésre változtatni, építkezni. Alapvető hiba volt! Azoknak lett igazuk, akik azonnali és radikális változtatásokat javasoltak, sürgettek! Mindent, ami a teljes zsákutcát jelentő elmúlt közel tíz évhez tartozik, ki kell hajítani, és teljesen új dolgot kell csinálni! Az MTK ugyanis szakmailag fáradt és belterjes lett. Egyfajta „labdarúgó mini körmagyar” zajlott a klubnál, valahogy úgy, mint amikor a „celeb világban” a zenész megdicséri a színészt, a színész körül rajongja a filmrendezőt, a filmrendező jókat mond az újságíróról, az újságíró pedig a zenészt mondja a legjobbnak a szakmában, és ezzel a dicséret kör bezárul: kis teljesítmény, nagy elismerés. Nálunk hosszú évek óta ez zajlott. Ennek véget kell vetni – tette hozzá. Deutsch szerint teljesen elhibázott a klub játékosértékesítési stratégiája. Véleménye szerint nem 16–18 évesen kell eladni a tehetségeket, hanem arra kell törekedni, hogy minél hamarabb bemutatkozzanak az élvonalban, majd kész, profi első osztályú labdarúgóként kell tárgyalni az eladásukról.

Az elnök jelezte, az anyagi feltételek továbbra is biztosítottak lesznek a csapat számára. Cél a feljutás, amihez új befektető is csatlakozik a már meglévők mellé, így „a következő idényben nem lesz olyan klub a másodosztályban, mely említést érdemlően jobb anyagi körülmények között működik, mint az MTK Budapest.” A kudarckerülő játékosok helyett győztes típusok kellenek a csapatba, és egy olyan edző, aki „radikálisan tudja képviselni azt a változást, melynek igénye már több szezon óta kopogtat, de mostanra ránk is törte az ajtót”.

Deutsch végül, bár erről nem egyeztetett a játékosokkal és vezetőkkel, elnézést kért a csapat szereplése miatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik