NB I

A Honvédban lehet annyi dac, hogy zárt kapuk mögött is továbblépjen a BL-ben

Állandó szakértőnk, Glázer Róbert értékelte az NB I 2016–2017-es idényét.

Véget ért az OTP Bank Liga 2016–2017-es szezonja. A Bp. Honvéd megnyerte a bajnokságot, míg szintén kilépett a nemzetközi porondra a Videoton, a Vasas és a Ferencváros. A Rangadó.hu az idény zárásaként állandó szakértőjét, Glázer Róbert korábbi szövetségi kapitányt kérdezte a szezon tapasztalatairól, illetve a várható nyári nemzetközi szereplésről.

A kétrészes sorozat első felében a nemzetközi kupákba kvalifikáló együttesekről esett szó.

– Tavaly nyáron a Ferencvárost vagy a Videotont vártam befutónak. A Honvéd viszont végig egyenletesen szerepelt, ami Rossi együttesére jellemző volt korábban is. Jómagam is voltam a Honvéd edzője, tudom mennyire családias a légkör Kispesten, lehet alkotni, dolgozni. Negatívumként a kispestiek esetében is elmondható az, ami a magyar mezőny egészére igaz: átlagban kevés néző jár ki a meccsekre. Az első fordulók után azt vártam, hogy lesz egy Fradi, Vasas, talán még Újpest és Honvéd csata az elsőségért. Utólag úgy érzem, a teljes bajnoki teljesítményt nézve teljesen megérdemelt a kispestiek bajnoki címe, hiszen ki-ki alapon megverték riválisukat, a Videotont. Ellene vagyok, hogy külföldi edző vezessen egy magyar csapatot, és többségben legyenek a légiósok, de a Honvédnál ez az arány teljesen rendben volt, Rossi pedig bizonyított. Magyar fiatalok is szerepet kaptak a csapatban, a játékosok felszabadultan mozogtak a pályán, gondolok itt Kosztára, Zsótérra – ki gondolta volna, hogy ilyen csodaszép gólokat rugdosnak? –, Eppel is remekül játszott, megtáltosodott, termete ellenére is megtartja a labdát, technikailag képzett és gyors, vagyis adott egy nemzetközi szintű csatár és egy kimondottan jó csapat.

A Honvéd az UEFA-büntetése miatt a következő két hazai nemzetközi mérkőzését zárt kapuk mögött kell, hogy lejátssza. Glázer Róbertet erről is kérdeztük.

– A rasszista és egyéb, trágár megnyilvánulások ellen harcolok én is, ilyennek valóban nincs helye a stadionokban, és ezt az UEFA is szigorúan szankcionálja. Viszont fontos elmondani, hogy a Honvédnak nagyon jó szurkolótábora van, a helyszínen is többször tapasztaltam ezt. Amikor elkezdik kiabálni, hogy „Csak a Kispest, csak a Kispest!”, az fantasztikus. Ez a büntetés óriási hátrány lesz, viszont ha a Honvédban megmarad az a dac, az a lendület az új edzővel is, akkor ezt a két hazai meccset szurkolók nélkül is megoldhatja. Utána pedig nagy létszám előtt tovább öregbítheti a magyar labdarúgás hírnevét. Bennük tényleg látom azt az akaratot, azt a tüzet, ami kell a továbbjutáshoz.

A Videoton lett a második, mely egészen az utolsó fordulóig versenyben volt a bajnoki címért.

– A Videoton talán a legnagyobb költségvetésű egyesület, új stadiont is kapnak. Minden adott a jó szerepléshez. Ezzel a háttérrel illett volna megnyerni ezt a bajnokságot, azonban látni lehetett, hogy mindig voltak hullámvölgyek, amit a Honvéd egyértelműen ki is használt. Igazoltak is játékosokat a székesfehérváriak, bár továbbra is azt mondom, hogy várjuk meg, hogy fog szerepelni a csapat a nemzetközi kupában ezekkel a labdarúgókkal. Egy kicsit ugyanis a nemzetközi mezőnyhöz képest lassabbnak érzem például Lazovicsot és Scsepovicsot is, akik a magyar mezőnyben jó labdarúgóknak számítanak, bár az a mentalitás, amit Lazovics néha mutatott a bajnokságban, az olykor sportszerűtlen játéka, azt nemzetközi szinten nem lehet megtenni, ott ez nagyon visszaüthet. Ott van Suljic, Nego, Stopira vagy éppen Vinícius is, akik nemzetközi szinten is jó közepes labdarúgóknak számítanak. Annak nagyon ellene vagyok, hogy sok középszerű légiós szerepeljen a magyar bajnokságban: a Pakstól kezdve a Honvédon keresztül akár még a kieső MTK-t is idevéve láthattuk, hogy sok tehetséges fiatal labdarúgónk van, akiknek hamarabb meg lehet adni a lehetőséget. Nem is engedném ki tizennégy-tizenöt évesen őket külföldre az akadémiákról. Jó páran befutnak ugyan légiósként is, de úgy gondolom, előbb egy három-négy évet futballozzanak itthon az élvonalban, aztán mehetnek rangosabb bajnokságba. Visszatérve a Videotonra, kíváncsian várom, mire lesz képes a csapat a nemzetközi porondon.

Harmadiknak a Vasas futott be, tele magyar fiatalokkal, megelőzve és letaszítva a dobogóról a szezonnak címvédőként nekivágó Ferencvárost.

– A Vasas ebben az idényben megtáltosodott, nagyon szép futballt játszott. Sok tehetséges fiatal kapott lehetőséget, nagyon remélem, hogy nyáron nem engedik el őket, és velük a csapatban mennek köröket az Európa Ligában. Ez még nagyobb megerősítést jelenthetne számukra. A Ferencváros az előző idényben kiváló futballt játszott, ha visszatalál arra az útra, akkor szép eredményeket érhet el ismét. Azt ne felejtsük, hogy Lamah, Nagy Ádám, Nagy Dominik és Ramírez is kiesett a csapatból. Ők sokat hozzátettek a Fradi játékához, nemzetközi szinten is szép futballt mutattak be. A júliusi selejtezőkkel kapcsolatban viszont kétségeim vannak, játékosként és edzőként is úgy gondoltam, hogy a magyar csapatoknak abszolút nem jó, hogy már júliusban játszani kell. Ilyen hamar még nem áll össze az új keret, emiatt búcsúzott tavaly is nagyon korán például a Ferencváros is. Amennyiben viszont sikerül visszatalálni arra az útra, amin a csapat az előző idényben járt, akkor az FTC is okozhat meglepetéseket a nemzetközi porondon.

Olvasói sztorik