NB I

A Honvéd legyőzte a Videotont és megnyerte a bajnokságot

Hatalmas küzdelem, remek hangulat és Eppel-gól. Aranyérmet szerzett a kispesti gárda.

OTP Bank Liga, 33. forduló

Budapest Honvéd FC – Videoton FC 1-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 8516 néző. Játékvezető: Bognár.
Honvéd: Gróf – Kamber, Bobál D., Baráth – Ikenne-King (Lovric, 75.), Nagy G., Gazdag (Zsótér, 59.), Koszta (Vasziljevics, 80.), Holender – Eppel, Lanzafame. Vezetőedző: Marco Rossi.
Videoton: Kovácsik – Szolnoki (Géresi, 62.), Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Varga J. (Maric, 88.), Pátkai (Hadzic, 72.), Suljic – Lazovics, Scsepovics. Vezetőedző: Henning Berg.
Gólszerző: Eppel (60.)

Már napokkal a mérkőzés előtt elfogyott az összes jegy a Budapest Honvéd-Videoton összecsapásra, azaz 8516 néző tekinthette meg a helyszínen, hogy a kispestiek vagy a fehérváriak végeznek az NB I élén a 2016-17-es kiírásban. Ehhez a hazaiak számára egy döntetlen is elég lett volna, míg a Vidi csak a három pont begyűjtése esetén előzhette volna meg a Honvédot az első helyen.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck és csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs is a VIP-páholyban tekintette meg a mérkőzést, melynek első tíz percében a Videoton volt aktívabb. A negyedik percben Lazovics bal oldali szabadrúgása csavarodott be veszélyesen, ám Gróf magabiztosan öklözött, majd négy perccel később Suljic remekül ugratta ki Scsepovicsot a balon, aki egyedül vihette a kapusra a labdát, ám az utolsó pillanatban Baráth becsúszva szerelt. A következő percekben egyik kapu sem forgott veszélyben, Bognár játékvezető viszont többször borzolta a hazai szurkolók kedélyeit ítéleteivel, a 28. percben például ígéretes helyzetből, a kaputól 19 méterre lőhetett volna szabadrúgást a Honvéd, ám Lanzafame és Vinícius találkozója után néma maradt a síp. Rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot, egészen a 38. minutumig kellett várni az újabb gólszerzési lehetőségre, ekkor Lanzafame szöglete után Kamber fejesét védte bravúrral Kovácsik. Egy perccel később Lazovics rúgta fel kőkeményen Lanzafamét, labdához nem sok köze volt a Vidi-játékosnak, de megúszta sárga lappal. Az első játékrész végén gól nélküli döntetlennél vonulhattak szünetre a csapatok.

Fotó: vidi.hu

Hatalmas feszültség uralkodott a pályán a szünet után (is), rengeteg kis szabálytalanság és reklamálás volt a jellemző, Lazovics pedig színészi alakításával vívta ki a kispesti nézők haragját. A 60. percben óriási lépést tett a bajnoki cím felé a Honvéd, miután Eppel a jobb oldalról érkező beadást a kapu bal alsó sarkába pörgette, 1-0. A gól utána a Videoton birtokolta többet a labdát, igyekezett átvenni a meccs irányítását, Berg pedig még egy támadót pályára küldött Hadzic személyében. A 75. percben Géresi került volna óriási helyzetbe, ám a hazai védők még időben menteni tudtak. Három perccel később Lazovics lőhetett volna tizenegyről, de a lelkes hazaiak ezúttal is odaértek és blokkoltak. A Vidi mindent egy lapra feltéve támadott, a Honvéd-kontrákban pedig sok veszély volt, de az idő a kispestiek kezére játszott. Az ötperces hosszabbításban minden labdát kivágott a hazai védelem, a Vidi nem tudott gólt szerezni, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést és a bajnokságot a Honvéd.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Szurgent Lajos, a Honvéd korábbi vezetőedzője értékelte:

– Az első tizenöt–húsz perc a Videoton részéről volt nagyon jó, aztán feljött a Honvéd – olyannyira, hogy Grófnak védenivalója sem igen volt a folytatásban. Gyakorlatilag annyi ereje maradt a vendégeknek, hogy a félpályát átlépjék, a Honvéd nagyon rákapcsolt. A hazaiak tudták, hogy az iksz is jó, de a harmincadik perc utáni játékuk miatt megérdemelten nyertek 1-0-ra, megérdemelten lettek bajnokcsapat!

Olvasói sztorik