NB I

Csank nem büntetne duplán, a gólvonalra állítaná a balhézó Danilovicsot

Nem babra megy a játék a Diósgyőr–Debrecen bajnokin.

Az NB I legutóbbi fordulójának egyik legérdekesebb mozzanata (a kialakult aranycsata mellett) a Debreceni VSC kapusa, Braniszlav Danilovics nevéhez fűződik, aki a Honvéd elleni bajnoki félidejében annyira dühös volt a szerinte „alibiző” csapattársára, Ferenczi Jánosra, hogy elkezdte fojtogatni őt. Az eset 0-3-nál történt, és a második játékrészben már nem is a szerb hálóőr állt a kapuban, hiszen az azóta távozott Leonel Pontes vezetőedző Verpecz Istvánt küldte be a helyére.

Mivel a végül kiütéses, 5-2-es vereségnek köszönhetően a Loki a kiesés elkerüléséért gyakorlatilag ki-kimeccsre készül, joggal vetődhet fel a kérdés: vajon kinek kellene védenie a debreceniek kapuját a sorsdöntő, DVTK elleni találkozón?

– Először is szeretném leszögezni, hogy velem ilyesmi sem játékosként, sem edzőként nem történt meg, úgyhogy nem tudom teljes mértékben beleképzelni magam a szituációba, bár ha ott lennék, biztos megoldanám – kezdte Csank. – Eleve már az sem mindegy, hogy pontosan mi történt: fejelés, lökdösés vagy tényleges fojtogatás. Az biztos, hogy semmiképp nem alkalmaznék dupla büntetést, vagyis ha pénzbüntetést kap, akkor védjen, de ha nem, akkor állítsák be Verpeczet, akinek egyébként diósgyőri nevelésként különösen fontos találkozó lesz a szombati – fogalmazott a szakember.

– Annak idején a hasonló tettekért ötezer forintos bírságokat osztottak, osztottunk. Akkoriban az sem volt túró, de ma már jóval nagyobb nagyságrendről beszélünk, sokkal több nulla áll az első számjegy mögött, alaposan megérzi egy játékos. Akár hétszámjegyű büntetést sem tartok irreálisnak – nyilatkozta a Váccal 1994-ben bajnok tréner.

– Amennyiben a csapat el tudja fogadni a tettet, akkor mindenképpen Danilovicsot védetném, hiszen alapvetően jó véleménnyel vagyok a képességeiről, és nem babra megy a játék, egy város labdarúgásáról van szó. A délszláv játékosokkal egyébként gyakrabban előfordulnak ilyen atrocitások, lehet, hogy Szerbiában ez fel sem tűnt volna senkinek. Emlékszem, voltam egyszer egy Szarajevó–Szabadka találkozón, ahol a labda gyakorlatilag egy helyben állt, a játékosok pedig egymást rugdosták fölötte – idézte fel Csank.

A Rangadó.hu az ügyben a Debreceni VSC-t is megkereste, ám kérdésünkre azt felelték, hogy az esetleges büntetést belső ügyként kezelik, a szombaton kezdő hálóőr kilétét pedig nem szeretnék elárulni, hiszen az segítené a Diósgyőri VTK felkészülését.

Danilovics – aki a Puskás Akadémia kölcsönjátékosa – egyébként utólag elnézést kért tettéért.

Olvasói sztorik