NB I

A Ferencváros biztosan igen, a Vasas biztosan nem lesz kiemelt az első EL-selejtezőkörben

De a másodikban már a Fradi is az erősebbek közül kaphat ellenfelet.

Egy forduló van hátra az NB I 2016–2017-es kiírásából, és a három EL-induló közül kettő nevét már biztosan ismerjük, csupán annyi a kérdés, hogy a Ferencváros és a Vasas melyik jogon indulhat a sorozatban: a kupagyőztesén vagy a bajnoki helyezettén. A harmadik induló majd az lesz, aki a Honvéd és a Videoton párharcából vesztesen kerül ki, de addig is foglalkozzunk a két biztos névvel.

Annyit már tudunk, hogy az elmúlt öt év nemzetközi teljesítménye alapján kalkulált koefficiens-listán a Vasas az EL első selejtezőkörének 100 csapata közül a második 50 közé fog tartozni, azaz nem lesz kiemelt, míg a Ferencváros biztosan az lesz. Az angyalföldiek az elmúlt öt idény során csak a Magyarország összes csapata által gyűjtött pontok egy kis részét kapták (összesen 1.900-et), mivel nemzetközi megmérettetésre nem kvalifikálták magukat. A rendszeres résztvevő Fradi 3.9-del áll.

A lista csak azért nem végleges, mert hat bajnokságban (vagy kupasorozatban) matematikailag még olyan csapatok is végezhetnek EL-helyen, amelyek kiemeltek lennének, és olyanok is, amelyek nem (többek között ilyen a Videoton és a Honvéd esete is).

A kiemeltek

Az már biztos, hogy az első kör legerősebb kiemeltjei között koefficiens alapján ott lesz a Dinamo Minszk, a HJK Helsinki, az AIK Stockholm és a Vojvodina, ötödikként érkezhet a fehérvári csapat, amennyiben nem sikerül nyernie Kispesten.

Járhat azonban rosszabbul is a Vasas: Ausztriában a Sturm Graz, Austria Wien kettősből lesz legalább egy az első körben, Ciprusról az Apollon, AEK Larnaka duóból, Izarelből jön a Maccabi Tel-Aviv, Dániából a Midtjylland érkezhet, a lengyelektől a Lech Poznan és a Legia Warszawa közül legalább egy, míg Moldovából a Sheriff Tiraspol.

A kiemeltek nevei között az erősebb (már biztos induló) csapatok közül szemezgetve ráakadhatunk még a Slovan Bratislava, az AEL Limasszol (Ciprus), a Crvena zvezda, a Kajrat Almati (Kazahsztán), az NK Osijek (Horvátország) vagy épp a Glasgow Rangers együttesére is.

*A felsoroltakhoz még hat csapat csatlakozik, a Vaduz és a kazah Irtis Pavlodar szinte biztosan.

A nem kiemeltek

A Ferencváros tehát a nem kiemeltek közül kap majd ellenfelet, és a dolog érdekessége, hogy akár újra, de ezúttal az EL-ben futhat össze a Partizani Tiranával. A zöld-fehérek tavalyi kieséséből kiindulva nem sok veszélytelen ellenfelet tudnánk felsorolni, de ha optimistán szemlélődünk, akkor megoldhatatlan feladatot egyik csapat sem kell, hogy jelentsen.

A jelenlegi állás szerint a szerb Mladoszt Lucsáni, az ír Shamrock Rovers, a már említett Partizani, a grúz Csihura Szacshere és a gibraltári Lincoln áll a legjobban koefficiens tekintetében, de hozzájuk csatlakozik még a tizenkét, egyelőre bizonytalan kiemelésű együttes közül a gyengébb hat, amely közül néhány „az élre áll majd ezen a listán.

A maradék hat együttes az alábbi lehet: Eschen/Mauren (Liechtenstein), Irtis Pavlodar (Kazahsztán), Siroki Brijeg (Bosznia és Hercegovina), Zira FK (Azerbajdzsán), Differdange 03 (Luxemburg), Fola Esch (Luxemburg), Skengyija Tetovo (Macedónia), Nova Gorica (Szlovénia), Podbrezová vagy DAC Dunajska Streda (Szlovákia), Mladoszt Podgorica (Montenegró), Vereyra (Bulgária), Pjunik Jereván (Örményország).

Második kör

A második körben már nem igazán van kérdés: sem a Fradi, sem a Vasas nem lesz kiemelt, ha eljut odáig (a Videoton viszont az lehetne).

Tizenhat csapat – zömmel kiemeltek – itt csatlakozik majd be a küzdelmekbe, köztük a görög negyedik helyezett (PAOK Tesszaloniki/Panatinaikosz/Panioniosz/AEK Athén – utóbbi kettő nem lenne kiemelt), a román kupagyőztes (Voluntari/Astra – előbbi nem lenne kiemelt), a Hajduk Split, a Bröndby, a Gabala (amely tükörsimán ejtette ki az MTK-t 2016-ban), a cseh negyedik (Mladá Boleslav/Teplice), egy holland csapat (AZ Alkmaar/Utrecht), az osztrák második (Sturm Graz/Austria Wien) vagy épp a svájci negyedik (Sion/Luzern/Thun/St. Gallen).

A kiemelésekről még bővebben itt lehet tájékozódni, a csapatok koefficiens-pontja pedig így alakult ki.

Olvasói sztorik