NB I

Győzött Debrecenben, karnyújtásnyira került a bajnoki címtől a Honvéd

A Loki kis híján felállt háromgólos hátrányából, de a hajrában Eppel és Koszta visszaállította az első félidő végi különbséget.

OTP Bank Liga, 32. forduló

Debreceni VSC – Budapest Honvéd 2-5 (0-3)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 6328 néző. Játékvezető: Farkas.
DVSC: Danilovics (Verpecz, a szünetben) – Osváth (Szuk, 61.), Szatmári, Brkovics, Ferenczi – Tőzsér, Jovanovic, Könyves (Filip, a szünetben), Mengolo – Handzic, Holman. Vezetőedző: Leonel Pontes.
Honvéd: Gróf – Bobál, Kamber, Baráth – Holender, Gazdag (Vasiljevic, 61.), Nagy, Koszta, King (Lovric, 64.) – Eppel, Lanzafame (Hidi, 59.). Vezetőedző: Marco Rossi.
Gólszerzők: Jovanovic (58.), Szuk (66.) illetve Koszta (3., 36., 92.), Eppel (24., 81.)

A bajnoki címért küzdő Honvéd a kiesés ellen harcoló Debrecen otthonába látogatott a magyar élvonal utolsó előtti fordulójában. A két csapat tabellán elfoglalt helyezése ellenére a statisztikák alapján nem volt előre lefutott a mérkőzés, hiszen a hajdúságiak legutóbbi négy hazai mérkőzésükön veretlenek maradtak, a felek idei két összecsapását pedig mindkétszer harcos meccsen, 1-0-ra nyerte a Honvéd.

Nos, ez az eredmény most már a találkozó harmadik percében kialakult: Koszta beadásába Osváth ugyan belelépett, a labda viszont így pont visszapattant a középpályás elé, aki Danilovics lábai közt megszerezte a vezetést a fővárosiaknak (0-1). Pár perccel később egy szemrevaló Loki-támadás jelezte, hogy ezúttal aligha marad végig 1-0 az állás – Hadzic lövését Gróf hárította. A 14. percben ismét a vendégek kapusa volt a főszereplő: Könyves buktatásáért tizenegyest kapott a DVSC, Holman büntetőjénál azonban Gróf érezte az irányt, és megőrizte kapuját a góltól.

Az első negyed óra végén ismét a Honvéd lőhetett volna gólt, ám a visszagurított labdára teljesen üresen érkező Eppel elpuskázta a helyzetet – de ami késett, nem múlt: a 24. percben egy szemet gyönyörködtető kontra végén Koszta passzából már sikerült betalálnia a támadónak (0-2). Nem sokkal később végérvényesen eldöntötték a találkozót a piros-feketék, Ikenne-King beadásából Koszta megszerezte önmaga második, csapata harmadik gólját (0-3). Ilyen eredmény mellett a Honvédnál talán azt sem bánták, hogy a félidő utolsó pillanatában Eppel egészen elképesztő helyzetben rontott – a góllövőlista éllovasa átverte Danilovicsot, majd a kapu torkából kibombázta a labdát a stadionból.

A szünetben kettőt is cserélt Pontes, Könyves helyett Filip érkezett, míg a játékoskijáróban állítólag a saját csapattársát folytogató Danilovics helyére Verpecz állt be a kapuba. Előnye tudatában a Honvéd már nem erőltette a támadásokat, magára húzta a Debrecent, erre pedig ráfázott: Holman szabadrúgása ugyan a kapufáról kifelé pattant, de Jovanovicról végül csak bepattant a labda a kapuba (1-3).

A folytatásban több veszélyes szituáció is kialakult a Honvéd kapuja előtt, végül a csereként beállt Szuk a 66. percben egy szöglet után, fejessel szerezte meg a DVSC második találatát (2-3) – az első félidőben a meccset már zsebben érző vendégek így egy csapásra igencsak meleg helyzetbe kerültek. Mindegy minden alapon ment előre a Debrecen, de újabb helyzetig már nem jutottak, míg a vendéglátók fellazult védekezését kihasználva a fővárosiak sorra vezették a kontrákat. Vasiljevics már a 76. percben eldönthette volna a meccset, de teljesen üresen rosszul vette át a labdát, így utolérve szerelték őt – a 81. percben viszont Eppel nem hibázott, egy beadást kíméletlenül Verpecz kapujába fejelt (2-4). A hosszabbítás utolsó pillanatában Koszta tette fel az i-re a pontot,
mesterhármast szerezve ezzel (2-5).

Győzelmének köszönhetően a Honvéd akár már ma este bajnok lehet, amennyiben a Ferencváros legyőzi a Videotont – de ha ez nem történik meg, az utolsó fordulóban akkor is elég már egy döntetlen is hazai pályán a piros-feketéknek a székesfehérvári csapat ellen.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Szurgent Lajos, a Honvéd korábbi vezetőedzője értékelte:
– Előzetesen úgy gondoltam, hogy Debrecenben az iksz sem lenne olyan szörnyű eredmény, de a csapat bőven felülmúlta az elvárásomat. Az első félidőben gyakorlatilag momentuma sem volt a hazaiaknak, nagyon jól játszott a Honvéd. Persze ha a büntető bemegy, egész másképp is alakulhatott volna a meccs, de hát nagyon rosszul volt elvégezve az a tizenegyes. A második félidőben úgy éreztem, Rossi egy kicsit korán cserélt, túl hamar lezártnak tekintette a meccset. Vissza is kapaszkodott a Debrecen, volt esélyük az egyenlítésre is, de a negyedik gól mindent eldöntött, utána összeesett a Loki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik