NB I

Simán verte az Újpestet, tartja a lépést a Honvéddal a Videoton

A 28. percben eldőlt a meccs: Diarrát kiállították az ekkor már kétgólos hátrányban lévő hazaiaktól.

OTP Bank Liga, 31. forduló

Újpest FC – Videoton FC 0-3 (0-3)
Szusza Ferenc Stadion, 2160 néző. Játékvezető: Karakó.
Újpest: Banai – Kálnoki-Kis, Heris, Mohl – Szűcs, Diarra, Windecker, Balogh – Andrics (Hazard, 68.), Balázs (Cseke, 66.), Bardhi (Sankovic, 84.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics.
Videoton: Kovácsik – Fiola, Juhász (Szolnoki, 88.), Vinícius, Stopira – Nego, Varga, Pátkai, Hadzic – Lazovics (Géresi, 71.), Scsepovics (Maric, 82.). Vezetőedző: Henning Berg.
Gólszerzők: Nego (13.), Stopira (16.) Scsepovics (41.)
Kiállítva: Diarra (28.)

A Honvéd délutáni sikere után győzelmi kényszerben lépett pályára a bajnoki címre hajtó Videoton az elmúlt két mérkőzését elvesztő Újpest otthonában az élvonal 31. fordulójában szombat este.

Ennek ellenére a hazaiak előtt adódtak a meccs első helyzetei, az 5. percben Windecker szinte a kapu torkából bombázott fölé, majd Diarra lövését blokkolták a Vidi védői. Gólt viszont a fehérváriak szereztek: a 13. percben Juhász csúsztatása Nego elé került, aki egy kis kavarodás után bevette Banai kapuját (0-1). A gól lendületet adott a Videotonnak, két perccel később Juhász fejesét kellett fognia Banainak, és Stopira bólintásánál is ezt kellett volna tennie a hálóőrnek, de ekkor már nem sikerült neki – a védő egy szögletet követően megduplázta a vendégek előnyét (0-2).

Az első félidő derekán aztán teljesen reménytelen helyzetbe került az Újpest: a kapura törő Lazovics lábát Diarra akasztotta össze a tizenhatos előterében, Karakó játékvezető pedig azonnali piros lappal kiállította a lilák légiósát. A következő percekben meglepő módon az Újpest előtt adódtak inkább helyzetek, de Mohl sarkazása és Windecker fejese is elkerülte Kovácsik kapuját, míg a túloldalon Nego lövésénél figyelt Banai. Az első játékrész hajrájában a Mohl által kivágott labdát Scsepovics 16-ról elemi erővel bombázta a kapuba, végképp eldöntve ezzel az összecsapást (0-3).

A fotó a vidi.hu-ról származik.

A második félidő elején minden mindegy alapon való támadásba fogott az Újpest, először Bardhi pattogós távoli lövését Kovácsik fogta, majd Heris lövése hagyta el a kapu felett a játékteret, végül Andrics elől mentett nagyot Juhász. A túloldalon a kiugró Hadzic lábáról Banai lelopta a labdát, de a kipattanó Géresi elé került, aki egyből lőtt – egyenesen az üres kapu előtt álló Hadzicba. A hajrára teljesen leülő mérkőzés nyugodt passzolgatással és egy Kovácsik kezében kikötő Windecker-fejessel ért véget. Győzelmével a Videoton pontszámban újra utolérte a Honvéd együttesét, míg az Újpest sorozatban harmadik vereségét szenvedte el.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:
– Meglepő volt számomra az, amilyen szerkezetben kezdték a csapatok a találkozót, hiszen én talán még soha nem láttam ezt az Újpestet háromvédős rendszerben játszani – most pedig 3-2-4-1-es hadrendben küldte pályára csapatát Vignjevics. Ezzel szemben a Videoton egy 4-2-3-1-es formációban kezdett, ami Lazovics fellépésével 4-4-2-re tudott alakulni. Jól kezdte a találkozót az Újpest, agresszíven letámadta az ellenfelét, és több helyzetet is kialakított, de a vendégek egy bedobás és egy szöglet utáni szituációból gólt szereztek, amivel teljesen padlóra küldték az Újpestet. Innentől kezdve a széleken Stopira és Fiola fellépésével rendre zavarba tudta hozni a fehérvári csapat a hazaiak védelmét, Diarra kiállításával pedig megpecsételődött a lilák sorsa.
– Ugyanakkor hozzá kell tennem, véleményem szerint nem volt jogos a kiállítás. Többször visszanéztem az esetet, szándékosságot pedig egyáltalán nem fedeztem fel Diarra részéről, de abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán hozzáért Lazovicshoz a légiós – ez esetben a csatár nagyot alakított. A második félidő teljesen felejthető játékot hozott: a Videoton egyáltalán nem próbált meg előre menni és újabb gólokat szerezni, ami egy bajnokesélyes csapattól elfogathatatlan, ennek ellenére megérdemelten húzták be a mérkőzést – csak éppen egy jól induló találkozót fullasztottak teljes unalomba a magabiztos előnyük birtokában. Ez egyrészt érthető, de szurkolói szemmel és szívvel semmiképp sem üdvözlendő.
Olvasói sztorik