NB I

A Vasas, az Újpest és a Dunaszerdahely is Európa 100 legfiatalabb csapata között

Ez a lista nem a topcsapatok fölényét mutatja...

25,61 év. Ennyi az átlagéletkora a 100. legfiatalabb európai első osztályú csapat (név szerint a Schalke) kezdőcsapatainak a 2016-17-es idényben.

Tomasz Mortimer osztotta meg Twitter-csatornáján azt a listát, amely a 100 legfiatalabb európai élvonalbeli csapatot tartalmazza és amely két (és fél) magyar együttest is felsorakoztat – igazi topcsapatot pedig egyet sem.

Az egyik NB I-es gárda az átigazolásoktól eltiltott, így saját nevelésű játékosaira támaszkodni kénytelen Újpest, amely 25,46-os átlagéletkorával a 88. helyre kapaszkodott ezen a listán; míg a másik szereplő a bolgár Botev Plovdivval a 82. helyen holtversenyben álló Vasas. Utóbbiak remek bajnoki szereplése ezáltal még inkább felértékelődik, hiszen négy fordulóval a vége előtt még az angyalföldiek is esélyesek arra, hogy 1977 után újra bajnoki címet ünnepelhessenek.

A listán előre felé haladva találkozhatunk még egy magyar kötődésű csapattal, a DAC Dunaszerdahellyel, amely Európa 23. legfiatalabb együttesével (24,1 év átlagéletkor) harcol az EL-selejtezőkért.

Az első helyen egyébként a szintén szlovák Senica (22,18) végzett, nem sokkal megelőzve a horvát Lokomotiva Zagrebet (22,46) és a szlovén Krskót (22,59).

Egészen hihetetlen, hogy még az első tízben, konkrétan a 8. helyen áll az EL-elődöntő odavágóján jókora, 4-1-es előnyt szerző Ajax (a legyőzött Lyon egyébként szintén a 100-ban van, 97.), míg a 31. a Bundesliga 2. helyére pályázó RB Leipzig, amely a következő idényben biztosan a BL-ben indulhat majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik