NB I

Eseménydús meccsen verte a Videoton a Debrecent

Jobban játszottak a fehérváriak, de a legvégéig izgulhattak az ötgólos összecsapáson.

OTP Bank Liga, 29. forduló

Videoton FC – Debreceni VSC 3-2 (1-1)
Felcsút, Pancho Aréna, 1847 néző. Játékvezető: Bognár.
Videoton: Kovácsik – Fiola, Vinícius, Juhász, Stopira – Nego, Pátkai, Varga, Hadzic (Maric, 89.) – Lazovic, Scepovic (Géresi, 77.). Vezetőedző: Henning Berg.
DVSC: Danilovic – Osváth, Mészáros, Brkovic, Ferenczi – Tőzsér, Filip – Jovanovic (Feltscher, 66., Szuk, 84.), Holman, Könyves (Mengolo, 66.) – Handzic. Vezetőedző: Leonel Pontes.
Gólszerző: Mészáros (8., öngól), Scepovic (58.), Hadzic (81.) illetve Könyves (34.), Handzic (82.)

A második helyen álló Videoton a kiesés ellen menekülő Debrecent fogadta a magyar élvonal 29. fordulójának záró mérkőzésén szombat este. A két csapat előző hat találkozójának mindegyikén a székesfehérváriak diadalmaskodtak, az őszi idényben a hazai 5-1 mellett idegenben 1-0-ra nyertek Juhászék – ugyanakkor mostanában gyengébb formát mutatott a Vidi, az elmúlt öt bajnokijából csupán egyet nyert meg a Berg-csapat.

A találkozót mégis remekül kezdték a hazaiak, akik már az első percekben közel jártak a gólhoz: Juhász beadása után Osváthnak a gólvonalról kellett mentenie, a kipattanót pedig előbb Pátkai, majd Scepovic is megpróbálta bepofozni a kapuba, de Danilovic résen volt. Nem maradt adós a DVSC sem a helyzetekkel, Tőzsér kísérletét Kovácsik hárította, Brkovic pedig kapu fölé fejelte a szögletet – pörgősen kezdődött tehát a találkozó, hiszen ekkor még mindig csak az 5. percben jártunk! Három perccel később aztán már gólt és láthatott a nagyérdemű, és bár vendégjátékostól érkezett a találat, azért örültek neki a Pancho Arénában: Scepovic beadása után Mészáros ugyanis a saját kapujába továbbította a labdát (1-0).

A folytatásban egy újabb Tőzsér-bomba után Lazovic emelése okozott veszedelmet, de végül mindkét kísérlet elkerülte a kaput. A következő nagyobb helyzet az első fél óra végén érkezett, igaz, ekkor a meccs lehetősége(i) maradt(ak) ki: Nego kapott óriási kiugratást Scepovictól, a francia azonban nem tudta eltolni a labdát a kirohanó Danilovic mellett, a kipattanót pedig Pátkai estében távolról az üres kapu mellé gurította. Két perccel később megbosszulták magukat a kihagyott helyzetek, szinte a semmiből egyenlített a Debrecen: Könyves tizennyolcról kapura fordult, és bődületes gólt ragasztott Kovácsik kapujába (1-1).

A második félidőt is aktívabban kezdte a Videoton, Pátkai egy újabb kipattanót lőtt mellé, majd Stopira beadását találta el rosszul az üresen érkező Lazovic. Az 56. percben Scepovic beadását Mészáros majdnem újra a saját kapujába tessékelte, de ekkor még pár centiméterrel elkerülte a labda a debreceni kaput. Nem úgy két perccel később, amikoris Lazovic parádés passzát Nego középre tette, Scepovic pedig közvetlen közelről a hálóba bombázott (2-1).

Debreceni részről Holman egyenlíthetett volna, de Kovácsik hárította a próbálkozását, miként a túloldalon Nego helyzete is a kapusban akadt el – ez meccslabda volt, a szélső ajtó-ablak ziccert pazarolt el. Ezúttal viszont nem jött a vendégek válasza, illetve nem rögtön: előbb Hadzic emelésével úgy tűnt, hogy eldőlt a találkozó (3-1), de alig egy perc múlva Mengolo beadására Handzic robbant be, és újra egy gólra csökkentette a két csapat közti különbséget (3-2). A hajrában aztán megállt az ütő a fehérváriakban egy pillanatra, a kilépő Holmant ugyanis Kovácsik büntetőt érően buktatta, de szerencséjére a játékvezető tizenegyes helyett lest ítélt – így ha nehezen is, de a Vidi behúzta a bajnokit, és tartja a lépést a Honvéddal.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:
– Azzal kezdeném, hogy a magyar élvonalban ritkán látunk ilyen jó iramú, jó hangulatú és izgalmas meccset, mint amilyen ez a Videoton-DVSC volt – én ritkán mondok csak pozitívumokat egy találkozóról, de ezt a mait tényleg csak dicsérni tudom. Mindkét csapat győzelemre játszott, a Videotonnak a bajnoki címhez, a Debrecennek pedig a kiesés elkerüléséhez lett volna nagyon fontos a három pont begyűjtése, így mindkét csapat nyíltan, támadólag lépett fel – és mielőtt elfelejtem, a játékvezető is felnőtt a feladathoz, véleményem szerint nagyszerűen vezette a találkozót. A Videotonnak persze acélosabb a támadószekciója, több helyzetet is alakítottak ki a fehérváriak, és megérdemelten nyertek, de a vendégek előtt is le a kalappal – azért ha Nego vagy Pátkai belövi az ordító helyzetét a 30. percben, akkor a debreceniek minden igyekezete ellenére is simán nyerhette volna a meccset a Vidi. Nem így történt, ennek pedig legfőképp a nézők örülhettek: meggyőződésem, hogy ha sűrűbbek lennének az ilyen találkozók, a szurkolók is visszatérnének a stadionokba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik