NB I

Kleisz: A kupa fontosabb, de a bajnoki címért is újra bejelentkeztünk

A Vasas felnőtt öltözőjében ő a legifjabb játékos, így feladatai közé tartozik az edzőfelszerelés cipelése is.

A Videoton és a Ferencváros után a Budapest Honvéd elleni rangadót is sikerrel abszolválta a Vasas FC. Az angyalföldiek 1998-as születésű játékosát, Kleisz Márkot kérdezte a Rangadó.hu a hétvégi, kispesti elleni rangadóról.
– Nagyon küzdelmes, hajtós mérkőzés van mögöttünk, komoly taktikai harc folyt a pályán, hiszen mindkét csapat szervezett védekezéssel készült a rangadóra, és onnan próbált meg támadásokat vezetni – emlékszik vissza a fiatal játékos az összecsapásra, amelyen végig pályán volt. – Ebben a szervezettségben kicsivel a Budapest Honvéd fölé tudtunk nőni – védekezésben és támadásban is jobbak voltunk, és nagyon örültünk, hogy végeredményben mi lőttük a győztes gólt.

– A forduló után sikerült megszilárdítaniuk harmadik helyüket a tabellán, hátrányuk pedig tovább csökkent az éllovas duó mögött.
– Így igaz, az újabb remek győzelemnek köszönhetően mondhatjuk, hogy a Vasas ismét bejelentkezett a bajnoki címért, hiszen még hátravan öt bajnoki, a hátrányunk pedig csupán három pont a Videoton, Honvéd páros mögött. Ugyanakkor elsődlegesen azt tartottuk a szemünk előtt, hogy végre minél több pontra kerüljünk az üldöző Ferencvárostól, így a dobogón gyakorlatilag megszilárdítottuk a helyünket. A hétvégi játéknapot követően a mi szemszögünkből az már csak hab volt a tortán, hogy a Videoton is botlott, ennek köszönhetően a vezető hármas ismét nagyon összerázódott.

– Sokáig nem ünnepelhették a hétvégi sikert, hiszen szerdán már a Magyar Kupa elődöntőjében van jelenésük…
– A Honvéd elleni sikerrel hét elején már nem foglalkoztunk, csak a Mezőkövesd elleni kupameccsre koncentrálunk. A célunk egyértelmű: vendéglátóként nem szeretnénk gólt kapni, miközben minél többször vennénk be az ellenfél kapuját. Ami biztos: a védelmünknek masszív lábakon kell majd állnia a kövesdiek ellen. Számunkra jelen pillanatban a Magyar Kupa talán kicsivel a bajnokságnál is fontosabb. A szezon elején azt tűztük ki magunk elé célul, hogy szeretnénk a kupában minél messzebb menetelni, illetve ott a legsikeresebbek lenni. Természetesen igazi bónusz számunkra, hogy a hajrához közelítve mindkét sorozatban esélyesként tartanak minket számon.

– Papíron a bajnoki hajrában talán könnyebb ellenfelekkel [DVTK (i), Paks (o), Haladás (i), Gyirmót (i), Mezőkövesd (o)] találkoznak. Ön hogy látja, belülről is egyszerűbbnek ítéli meg a Vasas sorsolását?
– Mondhatjuk, hogy kicsit könnyebb a mi sorsolásunk, mint a közvetlen riválisoké, hiszen a Ferencvárossal, a Videotonnal és a Budapest Honvéddal sem találkozunk már a hajrában. Ugyanakkor tény az is, hogy nekünk úgymond az erősebb csapatok ellen jobban ment a játék, és ez eredményben is megmutatkozott. A nyíltsisakos játékot sokkal jobban szeretjük, mintha az ellenfél beáll ellenünk tíz emberrel védekezni.

– A következő bajnoki fordulóban a DVTK mezőkövesdi otthonába látogatnak, valójában könnyűnek az a mérkőzés sem ígérkezik, hiszen az ellenfél az életéért és a bent maradásét küzd majd.
– A Diósgyőr kisebb szárnyalásba kezdett, egy-egy botlást leszámítva remekül menetelnek tavasszal. Nagyon masszív csapatról beszélhetünk esetükben, könnyű győzelemre így aligha számíthatunk ellenük. Természetesen tisztában vagyunk a mérkőzés súlyával – szeretnénk belőle a lehető legtöbbet kihozni és jó eredménnyel hazatérni.

– Még nincs tizenkilenc esztendős, de nem csak a Vasas színeiben kap egyre több lehetőséget, de az U19-es válogatottban is alapembernek számít, sőt kapitányi karszalagot is viselheti. Bírja a kettős terhelést?
– Nagyon örülök, hogy számolnak velem az utánpótlás-válogatottnál, mindig örömmel megyek az összetartásra, ám azt nagyon sajnáltam, hogy az U19-es korosztállyal az Eb-ről lemaradtunk. A srácokkal és a szakmai stábbal való közös munkát ugyanakkor nagyon élveztem. Meglátásom szerint több igazán komoly tehetség alkotja a keretünket, kiváló kvalitású játékosaink vannak ebben a korosztályban is. Csak pozitív élményeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a válogatottnál (Michael Boris) és klubszinten (Michael Oenning) is német mesterekkel dolgozhatok, élvezem a velük való közös munkát.

„A legifjabb vasasos”

– Hatalmas érzés, hogy a jelenlegi Vasas felnőtt keretében én vagyok a legfiatalabb játékos, miközben az öltözőben nem egyszerű a „legkisebbnek” lenni. Ugyanakkor a rutinos és tapasztalt játékosok rengeteget segítenek mindenben, és hasznos tanácsokkal látnak el. Mivel én vagyok a legifjabb, így a feladataim közé tartozik, hogy az edzésekre én viszem ki például felszereléseket – de ez így is van rendjén. A klubnál egyébként jól érzem magam, nagyszerű közeg vesz körül, a vezetőkre pedig bármiben számíthatunk.

Olvasói sztorik