NB I

Gróf Dávid: Minden bajnoki meccs kupadöntőnek illik be

Az éllovas Budapest Honvéd hálóőre abban bízik, hogy a hátralévő hat bajnokin minél többet hoznak le kapott gól nélkül.

Kilenc veretlenül megvívott mérkőzés után a Budapest Honvéd megálljt tudott parancsolni a paksiaknak. A kispestiek legutóbb két góllal bizonyultak jobbnak a Tolna megyei csapatnál, Gróf Dávid eszén nem tudtak túljárni a Paks FC játékosai. A Honvéd 28 éves hálóőre szerint emiatt elsősorban a kispesti védelmet illeti dicséret.

– Kapusszempontból nagyon nyugodt mérkőzésen vagyok túl, hiszen kapura nem is nagyon volt veszélyes a paksi csapat, ami miatt külön dicséret illeti a remek védelmünket – emlékszik vissza Gróf Dávid. Mezőnyben mindenki nagyon jó teljesítményt nyújtott, szervezettek voltunk, így magabiztosan győztük le a Tolna megyeieket. Sok dolgom tehát nem akadt találkozón, így ezúttal bravúrt sem kellett bemutatnom.

– A DVTK elleni fiaskó után (2-0) talán a legjobbkor jött a győzelem, melynek köszönhetően újra a tabella élére álltak…
– Így igaz, Diósgyőrben kisebb pofonba szaladtunk bele, miközben tudtuk, hogy ebben a szezonban kétszer egymás után még sohasem maradtunk pont nélkül. Ezért is volt fontos, hogy a Paks elleni akadályt sikerrel vegyük, nagyon örültünk, hogy újra a győzelem útjára léptünk. A három pontnak, illetve a Videoton botlásának köszönhetően az első helyről várhatjuk a hétvégi nagy rangadót, ez nagyon biztató.

– Szerdán jelentős hidegfront érte el az országot, a hétközi felkészülésüket ez mennyire nehezítette?

– Reggel szinte a semmiből érkezett meg a nagy lehűlés, esett a hó, nagyon csúnya idő fogadott minket. A Vasas elleni rangadóra ettől függetlenül ugyanúgy készülünk, mint bármelyik más bajnokira. Az ellenfelet alaposan feltérképeztük, illetve kielemeztük a játékukat. Tudjuk, hogy kemény riválissal találkozunk, láttuk a Ferencváros elleni kiváló teljesítményüket is, de ettől függetlenül győzni megyünk a Szusza Ferenc Stadionba.

– Kiváló angyalföldi támadókkal nézhet szembe szombaton, aligha unatkozik majd a kilencven perc során…
– Kapusként a támadók játékát természetesen külön is elemezzük, alaposan felkészülök a csatárok játékából; a mozgásukat, szokásaikat tanulmányozom, hogy a mérkőzés előtt a lehető legjobban kiismerjem őket. Remélem, hogy kapott gól nélkül tudjuk lehozni a találkozót, hiszen akkor biztosan jól végeztem a dolgomat.

– A Videoton FC mögött a második legkevesebb gólt a Budapest Honvéd kapta a bajnokságban. Motiválja, hogy szezon végén legjobb legyen ebben a mutatóban?
– Szerintem ezen statisztikai adatokat minden kapus figyeli, így én is. Minden mérkőzésen a csapat győzelme a legfontosabb, ezután pedig fő célom, hogy hibátlanul őrizzem a kaput. A számok nem hazudnak, jól játszik, hogy ezidáig igazi csapatként nagyon jól védekeztünk. Remélem, a következő hat bajnokin a lehető legtöbb mérkőzést tudjuk abszolválni kapott gól nélkül.

– Pillanatnyilag egy pont az előnyük a Videoton előtt: csak a bajnoki címmel lennének elégedettek az évad végén?
– Természetesen nagyon örülünk, hogy jelen pillanatban az első helyen állunk, és így a saját kezünkben van a sorsunk. Ugyanakkor igazából a Honvédnál mindig csak meccsről meccse készülünk. Nem a bajnoki cím jár a fejünkben, hanem a Vasas elleni összecsapás, arra koncentrálunk. Minden meccsre úgy megyünk ki, mintha kupadöntő következne. Az utolsó fordulóban a Videotonnal meccselünk, könnyen el tudom képzelni, hogy az lesz a bajnoki döntő.

– Tavaly nyaron igazolt Kispestre: mennyire lepte meg a csapat kiváló szereplése?
– Mielőtt a Honvédhoz érkeztem volna, kevesebbet tudtam a játékosokról, de ahogy megismertem a csapattársakat, azt kell mondjam, nem lepett meg a remek sorozatunk és a nagy menetelésünk a bajnokságban. A nyári alapozás óta nagyon keményen készülünk, és ennek látható a gyümölcse. Majd’ kilenc évet szerepeltem külföldön, ahol sokat tanultam és rengeteg élménnyel gazdagodtam, de eddig még egy csapatommal sem volt fordult elő olyan, hogy a bajnoki címért harcolhattam. Emiatt is ez egy nagyon fontos év számomra, örülnék, ha szezon végén fel tudnánk tenni az i-re a pontot.

– Hamar megtalálta számításait a klubnál?
– Kilenc évet töltöttem külföldön, ez idő alatt kicsit eltávolodtam a magyar focitól, hiszen nem tudtam követni napról napra az itteni eseményeket. Ennek ellenére hamar megtaláltam számításaimat Kispesten, úgy érzem, otthonra leltem, jól érzem magam a klubnál. Az első nyolc bajnoki mérkőzésen még nem én voltam az első számú kapus, azt követően azonban már velem kezdődött a csapat összeállítása, hétről hétre játszottam, így a beilleszkedés is gyorsabban ment. Boldog és kiegyensúlyozott vagyok a Honvédnál.

– Ez nem is meglepő, hiszen remek formát mutat az NB I-es kapusok versenyében és harcban állnak a bajnoki címért. Hosszútávon tervez Kispesten?
– Három éves szerződést írtam alá tavaly a klubnál, 2019-ig van érvényes szerződésem. Elmondhatom, hogy hosszútávon tervezek Kispesten, ahol valóban otthon érzem magam. Persze egyelőre csak erre a bajnokságra koncentrálunk, amiből szeretnénk a maximumot kihozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik